16 měsíců podmíněně….

Za FB projev výronu nenávisti vůči malým dětem na teplickém tablu. 47 letý „muž“ z Brna je po vzoru nacistů považoval vhodné ke zplynování.

Soud až napodruhé prokázal, že FB stránky pachatele opravdu přísluší jen jemu a že tedy zmíněný FB hrdina je skutečně autorem tohoto obzvláště razantního postupu vůči dětem, které dle jeho mínění nejsou hodny života a to v důsledku své barvy pleti či vyznání.

Obhájce tohoto „muže“ argumentoval svobodou slova a posléze také tím, že šlo o žert. Těch žertů bylo více, kupříkladu vedle fotografie Adolfa Hitlera napsal poznámku „krásné bílé sny“.

Svoboda slova je zaručena Ústavou republiky. V některých případech je opravdu obtížné rozhodnout, jestli pronesené slovo je již za hranou obecného vnímání této svobody či nikoliv.  Pokud budu hrát tenisovou čtyřhru, můj spoluhráč zkazí jasný balón v kritické situaci a já po něm zařvu, že ho za to zabiji, je celkem jasné, že svou výhrůžku nemyslím vážně. Pokud však kdokoli začne druhému sofistikovaně objasňovat, že jej sprovodí ze světa pro jeho barvu kůže, původ, vyznání atd., je naprosto nutné tento projev nejen odmítnout, ale jeho autora – zvlášť při písemném projevu – potrestat dle platných zákonů.

Náš svět je plný převratných událostí. Kdo by si před 31 lety pomyslel, že bude moci projet hraniční prostor bez zastavení a buzerace celníků, kdo by si pomyslel, že v naší zemi budou statisíce cizinců ze všech možných koutů světa, kdo by si pomyslel, že budeme součástí evropského celku atd.

Některé věci i přes uvedené zůstávají konstantní. Tím je především tolerance vůči lidem, jejichž barva kůže je jiná než naše. Kteří se narodili třeba vietnamským rodičům a hodlají u nás zůstat natrvalo. Že se kupříkladu setkáme s lékařem arabského původu, který nás bude ošetřovat. Pokud si chceme ponechat humanistické ideje, na kterých byla založena naše republika před sto lety, nelze těm odlišným vyhrožovat zabitím, dokonce ještě v dětském věku. V opačném případě jsme zcela stejní, jako ti, které považujeme za barbary, uvíznuvší v 16. století.

Pevně věřím, že to onomu „hrdinovi“ z Brna dojde.

Subscribe
Upozornit na
guest

15 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimír T. Gottwald
3 let před

Jsem na vážkách. Pomstychvitá část mého já si říká: dobře mu tak, mizerovi, vždyť to od něj bylo nechutné, zavrženíhodné, odporné a mimo to navíc i neskonale kreténské. Takže tenhle kus mne by v prvním okamžiku zvolal: „Dobře ti tak, to máš za svou svinskou náturu a za blbost, hajzlíku!“ Jenže ten můj zbytek (asi výraznější a trvalejší) je stoupencem co nejširší svobody slova, a tahle má dominantnější část nepodporuje trestněprávní stíhání sebeidiotštějších názorů a sebekreténštějších nejapných pokusů o humor. Proto respektuji svobodu a právo každého sprostého přiblbla projevit se veřejně jako ultrapablb – a být pak postižen všeobecným opovržením.… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
3 let před

Ale já nepíšu o žádném problému, jen konstatuju svůj názor. Koneckonců, doslovně je vlastně víc výhrůžkou zabitím ta formulace „Já tě zabiju!“, adresovaná partnerovi při tenise anebo text „Pryč s tyrany a zdárci všemi, nechť zhyne starý podlý svět!“A při striktním výkladu pak bude hovno platné vysvětlovat, že si myslíme, že je celkem jasné, že svou výhrůžku nemyslíš vážně, že ta písnička je metaforou anebo že je celkem jasné, že ten odporný hajzlík nevyhrožoval, že zplynuje děti. Obzvlášť, když ten Tvůj první případ je navíc z věcného hlediska realizovatelnější. 😉 A pokud jde o nacionální socialisty v Německu, tam neshledávám… Číst vice »

Klára Trnková
3 let před

Mám to stejně jako Vy, i když se někdy hnusem zkroutím. Vždycky vzpomenu na film „Lid versus Larry Flynt“.

Navíc, cenzura se dá tak lehko zneužít a umlčovat tak nepohodlné názory.

David Vlk
3 let před

Nedojde je to nácek.

David Vlk
3 let před

Douhlasím,ale tohle je nàcek.

Klára Trnková
3 let před

Jenže násilím, tedy zákazy a příkazy, to prostě odbourat nejde. Jedinou cestou, trnitou a chvílemi neprůchodnou, je osvěta. Stačí se podívat třeba na kouření. Za mých mladých let to byla ozdoba a téměř nutnost. Dnes jsou kuřáci pronásledováni jako nežádoucí hmyz.

Vladimír T. Gottwald
3 let před
Reply to  David Vlk

Souhlasím, Davide, že nedojde. Dokonce se obávám, aby v kruzích obdobných tupounků neměl ten rozsudek dopad spíš kontraproduktivní.

Vladimír T. Gottwald
3 let před

Nevím. Mám to štěstí, že o tom nerozhoduju.

Martin Braun
Martin Braun
3 let před

Někdy víra nestačí. Nedojde. K tomu, aby mu něco došlo, nestačí podmínka. Předpokládám, že ten dotyčný nebyl žádný „lumen“ , tudíž asi nezastává v práci žádnou významnější pozici. Podmínka mu tedy neuškodí a v kruhu jeho souputníků bude za hrdinu a martyra. Býval jsem člověk nadmíru tolerantní a s nadhledem. V poslední době se ale má tolerance vytrácí a u podobných hajzlíků bych aplikoval vhodnou formu tortury. Ale připomněl jste mi tou poznámkou o arabských lékařích mou zkušenost. Před léty jsem byl poctěn infarktem myocardu. Dvakrát. V rozmezí necelých dvou let. V obou případech jsem byl odvezen do stejné nemocnice.… Číst vice »

David Vlk
3 let před
Reply to  Martin Braun

Hezké 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial