ANO? Nebo ne?

Zdá se, že curriculum vitae politických subjektů má – aspoň v našich zemích -poměrně podobný popis.  Teď dochází i na Hnutí ANO, lze však očekávat jinou reakci občanů – voličů. Pokud budeme brát v úvahu dva hlavní hegemony naší polistopadové politické scény,  jejich osud byl a je podobný. Zpočátku nadšení, tah na bránu, neotřelí lídři atd. Po nějaké době jistá stabilizace a poté pokles volebních preferencí, ztráta důvěry občanů. Důvody vyjmenuje každý. Přítomnost odpudivých jedinců, oněch „kmotrů“, kteří dokázali otrávit nejen straníky, ale i případné voliče natolik, že obě strany obdržely výprask a o bývalých volebních ziscích se mohou nechat jen zdát.  S ODS byli v popředí pánové Janoušek, senátor Novák, Rittig, Oulický a mnoho dalších, v ČSSD především David Rath, ale rovněž již pozapomenutí gauneři například v čele resortu zemědělství, kteří skupovali pozemky, na nichž – světe div se – po krátké době vedla dálnice a jejich cena velmi, velmi vzrostla.

Voliči to těmto stranám spočítali a když přidáme ještě ingerenci Miloše Zemana a Václava Klause st., kteří  to svým stranám ( na nichž si udělali svou kariéru politika ), po nějaké době úmyslně zavařili, nebylo divu, že přes veškerou snahu nových tváří se jim nedaří vrátit onen původní sex appeal.

Vznik Hnutí ANO, které se profilovalo jako protikorupční uskupení, bylo nepochybně aspoň zčásti podmíněno hladem po nových tvářích a touhou, aby ony profláknuté tváře již dále neotravovaly veřejný prostor. K tomuto novému subjektu se začali hlásit mnozí, kteří to slovy Stanislava Grosse „mysleli upřímně“. Špičkoví novináři, významné osobnosti veřejného života atd. nejspíše přispěli raketovému vzestupu a vydatně pomohly založit nový subjekt, který se odlišoval především tím, že byl – na rozdíl od ODS a ČSSD – založen na vůdcovském principu. Na což ti prozíravější upozorňovali předem, ale co nejspíše v období politického hladu až tak nevadilo.

Zdá se však, že Hnutí ANO neminul osud velkých politických stran. Na světlo se dostaly aféry Andreje Babiše, které jeho PR tým sice mistrně ředí a odvádí od nich pozornost, které jsou však chronicky známé a které přes veškerou snahu zůstaly nevyřešeny či nezodpovězeny.  V každé standardní zemi by citlivost občanů vůči zneužívání moci, bezcharakterním krokům a lžím lídra znamenala jeho konec a nejspíše i celého Hnutí. Stačí si jen připomenout, že Andrej Babiš ve snaze ututlat aféru okolo Čapího hnízda použil své dvě psychicky nemocné děti. Nebude mnoho rodičů, kteří by postupovali tímto způsobem.

Majstrštyk paní Jermanové, která veřejně obvinila záchranářku ze šíření poplašné zprávy v době, kdy lékaři a sestry riskovali když ne život, tak jistě zdraví, nebyl provázen jejím okamžitým odstoupením, ale opět jakýmsi ředěním uvedeného. Místo poděkování za obětavost (což činili ve všech jiných zemích čelní představitelé – a plným právem), jen stupidní výlev arogance moci.

V Brně se provalila aféra Stoka, zcela obdobná těm, jež potkala ony dvě velké zmíněné strany. Bývalý oblíbený primátor města pan Vokřál z hnutí vystoupil, stejně tak i někteří dlouholetí členové. Teprve po odchodu se veřejnost dozvídá, že instalace současných kriminálníků byla řízena kmotrem Faltýnkem, který tak zaujal ono místo, jež mívali dříve v jiných stranách jmenovaní jedinci.

Ministerské posty zaujali jedinci, o jejichž odborné kvalifikaci lze mít oprávněné pochybnosti. Ve vedení financí je osoba, která působí trapným dojmem a to nejen ve společnosti opravdových ekonomů.  Místo čestného přiznání, že prostě nemá talent na jazyky plácá směšné vytáčky a nevadí ji sebezostuzení při přenosu její angličtiny v Evropském parlamentu. Ministr Havlíček, který zvládá vedení dvou klíčových ministerstev, je rovněž exemplářem doposud jen málo vídaným.

Přesto se zdá, že voliči Hnutí ANO toto vše ( a mnoho dalšího ) neberou v potaz. Zatímco ODS a ČSSD to jejich voliči spočítali měrou vrchovatou, u ANO existují jiné mechanismy přízně. I v době, kdy bylo zcela jasné, že počátek epidemie Covid provází chaos a plané sliby, popularita se nehnula. Totéž i v současné době, kdy je více než zřetelné, že brněnské události mají svůj původ i mimo toto město.

Zdá se, že velká část obyvatel resignovala na ideály, pokud tím nemyslíme plný ešus. Nevadí jim, že v době prosperity ( která byla dána především celosvětovou konjunkturou ) byly projedeny zásoby, které si správný hospodář nechává na horší časy.  Miroslav Kalousek je dodnes částí obyvatel považován za satana, který se provinil tím, že v době krize v roce 2009 byl deficit státních financí necelých 200 mld korun. Příští rok je plánován na 500 mld korun a to je jen plán. Těmto voličům nevadí, že peníze byly de facto rozdány na „příspěvky“ na dopravu seniorům, aniž by jim bylo současně sděleno, že oněch 6 mld korun musí zaplatit jejich děti či vnoučata.

Parlamentní volby v říjnu 2021 již budou v situaci, kdy na naši zem dolehne plně ekonomický výpadek, způsobený celosvětovou krizí. Je jisté, že všechny těžkosti budou omlouvány coronavirem, což je samozřejmě částečně pravda. Už ale nebude zmiňováno, že jsme to měli očekávat (to, že po tučných letech přicházejí léta hubená, víme již z První knihy Mojžíšovy a tzv. moderní svět tuhle sinusoidu zná již mnoho desítek, ne-li stovek let).  Z obrazovky bude stále promlouvat jedinec, který je veden v evropských strukturách jako nedůvěryhodný, mající značné problémy se svým nabytým majetkem, jehož se vzdal jen naoko a jehož pracovní doba je jistě zkrácena o čas, který musí věnovat udržení otěží svého impéria.

Je především na opozičních stranách, aby zanechaly vzájemných půtek, které jsou směšné a nebezpečné, neboť už víme, že mnohé oscilují na 5% hranici bytí  a nebytí a i když nakonec proklouznou do Sněmovny, počet jejich křesel je díky volebnímu systému zanedbatelný proti silným stranám. Je rovněž i na jejich předácích, aby opustili nefunkční systém antibabiš a nabídli nespokojeným alternativu, která bude přitažlivá a stane se protiváhou populistických výkřiků a dokonalého, ale prázdného PR. Jen tak se podaří eliminace jedince, díky němuž je Česká republika často zmiňována nejen v evropských strukturách.

Bohužel.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest

12 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Michal Kanda
Michal Kanda
3 let před

Se ztrátou preferencí ODS a ČSSD máte naprostou pravdu. Je tu však ještě jeden faktor a to je naivita určité skupiny voličů. Ta očekává, že vláda zařídí přísun pečených holubů přímo do úst a bez práce. Ve chvíli, kdy se ukáže, že preferovaná vláda není schopna toto splnit, nasměrují svou přízeň jinam. No a Babiš pořád ještě dokáže zařídit sem tam nějaké to holoubě a tak ho nechtějí odepsat.
A kromě toho je možné volbu ANO považovat za určitou formu vzpoury méněcenných.

Michal Kanda
Michal Kanda
3 let před

Ta poslední věta je nadsázka. Je to parafráze Churchillova výroku, že „komunismus je vzpoura méněcenných“ a jejím smyslem je poukázat na to voliči KSČ z roku 1946 a voliči ANO dnes mají mnoho společného. Nechci se nikoho dotknout, ale snad nikdo nebude zpochybňovat mé právo myslet si o nich své.

Tomáš Flaška
3 let před

Lépe bych to asi nevyjádřil. Ale obávám se, že je to jinak. Vzpomeňme si na tanečky po volbách. ODS byla ochotna ke koalici s ANO, ale bez Babiše. A přes to u ANO nejel vlak. Prostě ANO=Babiš. Je jedno, jaké tam budou figurky na dolních postech, voliči ANO vidí jen svého vůdce a s tím to začíná i končí. Snad jen fatální hospodářské problémy s nimi mohou hýbnout. O morálních si iluze nedělám. Jet to strašné, ale musí se bohužel říci: čím bude hůře, tím bude jednou lépe.

Zdeněk Miluška
Zdeněk Miluška
3 let před

Souhlasím s tím, že Babiš je prostě klíčová figurka ANO. Strany doplatily na to co dělaly a jelikož jejich voliči přemýšlí a hlavně mají svůj názor, dali to jasně najevo. Po většině voličů ANO nemůžete chtít aby mysleli a přemýšleli natož , aby měli svůj názor neboť velká část neví co to je a zbytek to považuje za sprosté slova. Jim stačí když za ně myslí Velký Vezír a pěkně jim to pomocí Máry Prchala naservíruje z televize k tomu jejich lahváči na kanapi. A hlavně už to konečně někdo pěkně natřel těm živnostníkům, kteří tady 30 let jen kradou.… Číst vice »

David Vlk
3 let před

Víš musím Ti říct jednu věc Tome a vím ,že bych ji říkat neměl. Já se dneska díval co se píše na Idnesu a ty tam tak Kurevsky chybíš. Ten Tvůj noblesní inteligentní pohled na věc.Zůstala tam po Tobě kamaráde pořádná díra. Skvělý blog.

Tomáš Flaška
3 let před

Ja tam občas něco „výchovného“ napíšu, ale úmyslně neotevřu diskusi. A pak začnu někde diskutovat, nejlépe u nějaké typické Kremrole, rudí noci se slétnou, a je nádherné vidět, jak jsou ti ruďoši nasupení, že se pod mým článkem nemohli vyjádřit. Působí až dojmem že praskají vzteky.

Matějovský
Matějovský
3 let před

ANO může porazit jen ANO samo, pevně doufám v jistou personální nouzi toho hnutí. Zvláště dámy se jim fakt povedly ( Jermanová, Malá, Kořanová). Zvláště poslední jmenovaná aspiruje na blbku roku viz tento rozhovor, nikdy jsem nic blbějšího nečetl.https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/sarapatka-rada-ceske-televize-berkovec-poslanecka-snemovna_2006050015_sto
Babiš nemá lidi a na to dojede, věřím tomu.

Stanislav Látal
Stanislav Látal
3 let před

I takové přirození může sedět v parlamentu.
Jsem příznivcem absurdního humoru a z ní to přímo teče …
Občas jsem se smál i nahlas.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial