Hra o trůny a roušky

Rozmohl se nám na českých sociálních sítích takový nešvar: Část veřejnosti pojala hygienická opatření v době epidemie silně politicky. Stav nouze obnášející sociální izolaci pochopila jako útok na osobní svobodu a povinné nošení roušky coby „ponižující náhubek“ ze strany vlády.

Vládě lze přitom vyčítat mnohé, od nekalých kšeftů se zdravotnickým materiálem z Číny přes nedostatečné testování a šikanu domácích výrobců dezinfekce a ochranných pomůcek až po snahu protlačit nenápadně některé nanejvýš kontroverzní zákony. Ale zrovna včasná plošná karanténa a zavedení povinných roušek byly asi jediné dva kroky správným směrem.

Nyní, když už byla povinnost nosit roušku venku zrušena, si ale odpůrci roušek neoddychli a sázejí na sociální sítě výsměšné statusy o tom, kolik „koblih v rouškách“ dnes potkali na ulici. V osobním kontaktu by je něco takového nenapadlo. A možná je to škoda, protože „ta kobliha v roušce“ by jim pravděpodobně vysvětlila, alespoň zde na Praze 6, že agenta Bureše rozhodně nevolí. V naší čtvrti tradičně vítězí strany jako STAN, Piráti a TOP09, ale mnozí lidé, světe div se, nosí roušky i dobrovolně, protože jsou zkrátka ohleduplní. Sledují i zahraniční média, jejich přátelé a příbuzní žijí v koronou zasažených zemích. Hygienická opatření nespojují s politikou, protože chápou, že to, co v Česku hlásají facebookoví bojovníci proti „koblihám“, v USA vykřikují skalní stoupenci prezidenta Trumpa a v Německu někteří příslušníci krajní pravice.

Ne, když člověk zahodí ochranné prostředky a odmítá dodržovat rozestupy a mýt si pravidelně ruce, není odvážný rebel ani disident, ale jen ehm… kašle na hygienu. Koronavirus by dal lajk. Ti moudřejší chápou, že náš svět není černobílý. Jak by řekli fanoušci seriálu Hra o trůny: Fakt, že zemi vládne psychopatický panovník, se nevylučuje s hrozící zombie apokalypsou.

Subscribe
Upozornit na
guest

8 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Stanislav Látal
Stanislav Látal
3 let před

Popíšu trochu extrém … Dosloužila mi zapalovací svíčka na zahradní sekačce (pootevřel se kryt sacího filtru). Tak jsem ji vyměnil provizorně za nějakou ze svých zásob z Felicie a nachystal se ke koupi v mi známém obchůdku s autodíly. Nějak z nostalgie jsem u nás chtěl navštívit obchůdek, který si po listopadu založili mi známí kluci. Jaké bylo mé překvapení, když na vstupních dveřích byla napsána vyhrůžka: Bez roušky do obchodu nevstupujte – nebudete obslouženi. Tak jsem z kapsy vytáhl roušku a vstoupil. Kdysi vstupní prostor pro zákazníky (2x2m) byl přepažen sklem (nebo plexi) a snížen na 1×0,5m. Když jsem… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
3 let před

Super…..

Ladislav Nádvorník
3 let před

…myslím že prostor by měl dostat selský rozum… pokud jdu na nákup…jdu s rouškou na krku…před krámem se zastavím…roušku nainstaluji…vstoupím do krámu….nakoupím…odejdu z krámu…roušku demontuji…a jdu domů… pokud jdu k někomu na jednání..a vidím že roušku má…nasadím si ji také… ale pít pivo a nasazovat si roušku mezi jedlotlivými hlty považuji za zhovadilost…

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Asi se pohybuji jinde, možná moc nečtu, nebo se nedívám na televizi. Nějak jsem totiž nepostřehl, že by se někdo někomu vysmíval, že nosí roušku. Osobně jsem jen nechápal dvojici, když jsem v u nás v lese (velmi opuštěný kraj, kde můžete jít hodinu a potkáte jednoho či žádného) viděl, že mají roušky, zatímco večer spolu leží v posteli. Svět se nicméně změnil a nebude již jiný. Budeme mít pořád všichni v zádech možnost onemocnění, takže lze očekávat, že někteří budou chodit ven s rouškou i v parném létě, jiní to budou třeba bagatelizovat. A myslím si ve shodě s… Číst vice »

Marián Béreš
3 let před

Súhlas. Tiež to tak nevnímam.

Michaela Klímová
3 let před

Zažila jsem dvakrát, že se nám dotyčný bez roušky postavil do cesty a kladl jízlivé dotazy. Asi proto, že byl „v lese“ – bez ohledu na to, že tím úsekem proudí davy lidí. Stejně tak údržbář v mé kanceláři 2×3 mi do tváře hulákal, že „v kanceláři nemusím!“. Každá doba holt má své hrdiny a já jsem autorce za tenhle postřeh a článek velmi vděčná. 🙂

Tomáš Flaška
3 let před

Tak s rouškou problém nemám. Naopak se domnívám, že toto si z tohoto období odneseme i do budoucna. A kdo bude mít rýmu, tak bude roušku na veřejnosti používat i v době kdy už bude nějaký koronavirus jen součástí učebnic. Podobně jako asiati. Neříkám že všichni, ale určitě velké procento lidí.
Stejně tak si z této doby určitě odneseme zlepšení hygienických návyků. Lidé si prostě budou častěji mýt ruce před jídlem, při návratu domů … .

Tereza Boehmová
3 let před

pěkný

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial