Nepoučitelný stát – socík se vrací

My starší si pamatujeme. Mladší se snad poučili na našich zkušenostech. Centrální tvorba cen nefunguje. A nikdy fungovat nebude.

Socialismus se staral o blaho všeho pracujícího lidu. Ceny byly určené, podniky byly všechny státní, plán výroby i spotřeby byl definován. To nikdy nemohlo vést k uspokojení trhu, tedy požadavků společnosti. Nakonec bylo vše předražené, byl všeobecný nedostatek a závistivě jsme pokukovali za železnou oponu, kde panoval díky tržním poměrům pro nás nevídaný blahobyt.

Socialismus byl tak první historický společenský řád, který zanikl nikoliv na nadvýrobu (jako všechny před ním), ale naopak na podvýrobu. Feudalismus už nemohl dělit lidi na poddané a vrchnost, když díky průmyslu vyrostla úplně jiná, bohatá neurozená třída. A nastoupil kapitalismus. Socialismus vyplodil bídu a zanikl na nic. Prostě už nebylo kde brát, co brát a z čeho žít.

Kam vede stání tvorba cen nám ukazuje nádherně Venezuela, nebo Severní Korea. A teď se podržte – začínáme experimentovat podobně. To je první polistopadová vláda u nás, která začíná regulovat ceny v nějakém odvětví, kde panuje konkurence (nemluvím o vodě apod.). Vláda se rozhodla stanovit centrálně maximální cenu na test na koronavirus na nějakých 1674 korun. A co se nestalo? Socík!

Mnohé nemocnice již prohlásily, že za tuto cenu to dělat nebudou a testy dělat přestaly. Co z toho plyne? Správně. Bude nedostatek testovacích pracovišť. Takže přesně socialistický důsledek. To pak povede k pokoutnímu testování za peníze vyšší. Tomu se dříve říkalo úplatky. Nebo nákup pod pultem. Úplně čítankový příklad, který naše chytrá vláda uvádí do praxe. Tohle poněkud zavání zoufalstvím.

Co přijde dál? Obávám se, že nás smích přejde.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
4 let před

Je možná i další varianta, že jeden nejmenovaný „podnikatel“ nakoupí z nejmenované „demokratické“ země zcela nefunkční šmejdy v ceně řádů korun a bude je za uvedenou cenu prodávat ve svých laboratořích. A někteří budou říkat, jak skvělý je to manažer a hodný člověk.

Tomáš Vodvářka
Admin
4 let před

Je fakt, že jestli to tak půjde dále, dobrého humoru nám bude třeba jako soli.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial