Proč kvůli debatě o koronaviru vyhazuju některé lidi z facebooku

Včera jsem „vyloučila z přepravy“, aneb vyhodila dočasně z facebooku pár dalších lidí a bohužel to byli i lidé, které znám delší dobu. Někteří mi napsali mail, že tomu nerozumí. Zkusím to tedy vysvětlit centrálně, pro případné další podobné případy.

Fakt lidi vyhazuju málo a vydržím na svém profilu hodně. Ale tady jsem na konci sil.

Popírání existence koronaviru nebo jeho zlehčování, je pro mě už téměř na úrovni popírání existence holocaustu. Sledovala jsem od ledna trpící a odvážné lidi v Číně, kteří za cenu obětování vlastního života točili nebezpečná videa a dávali je na twitter i na youtube, aby svět varovali a upozornili na blížící se katastrofu, která zasáhne celý svět. A které by šlo přísnými opatřeními udělanými včas, zabránit alespoň tím, že by nemocní nezahltili zdravotní systém a neumírali tak rychle a v takovém množství. V ČR se to na čas – obávám se spíše náhodou – povedlo. Uvidíme dál.

Lidé, co v Číně zemřeli, abyste vy mohli žít

Spousta z nich – ne-li všichni – jsou dnes nezvěstní nebo mrtví. Nikdo neví, jaká zvěrstva s nimi Čína prováděla. Psala jsem o těch nejvýraznějších – v článcích na aktuálně – jsem zmínila již zemřelého lékaře Li Wenlianga, dva pouliční reportéry Fang Bina a QiuShiho, kteří publikovali videa přímo z Wu-chanu a bylo jich mnohem víc. Tihle lidi zemřeli, aby vás zachránili a všechno, co vy děláte je, že neustále melete to samé – že to je nafouknutá bublina, že to je mediální hysterie, bla, bla. A já – s ohledem na smrt těch lidí – mám opravdu chuť po těch měsících vás (obrazně řečeno) mlátit po hlavě lopatou, aby se vám rozsvítilo. To samozřejmě dělat nemůžu a ani nechci, tak mi přijde lepší vás prostě ze svého facebookového radiusu (třeba i dočasně) vyhodit… a tím se uleví nám všem.

Po tisícáte: Není to chřipka

Nekonečné debaty o závažnosti koronaviru neskutečně vyčerpávají, protože je vedu dokola denně již od ledna. Byla hrozná mravenčí skoro beznadějná práce přesvědčit – spolu s dalšími autory, kteří se tomu věnovali – lidi tady, že se to blíží, že to sem přijde a že to opravdu nebude vir, který se někde zastaví na hranicích. A který prý Češi nedostanou a že je to jen obyčejná chřipka. Byla děsná vyčerpávající práce psát x článků pro publikum, které to nechápe, nadává vám do hysterek a panikářů a bylo těžké debatu rozjet natolik, aby to tu lidem došlo a vláda udělala opatření, která nakonec zázrakem za pět minut 12 udělala. Naštěstí se to povedlo. A naštěstí to zatím dobře dopadlo. Ten druhý scénář byl hodně černý a byli jsme od něj kousek.
(Popírač to nikdy nepřizná, protože samozřejmě – když se to nestalo, tak to nevíme…)
Citát, který neustále opakuju, přidám i sem: „Everything we do before a pandemic will seem alarmist. Everything we do after a pandemic will seem inadequate. – Secretary Mike Leavitt, US Department of Health and Human Services.“

Babiš bude mít brzy přes 40 procent a já se nebudu divit

Někteří lidé toto nechápou a žijí dle scénáře – neumřel nikdo, koho znám, čili to není vážné, je to daleko a kdo ví, jestli to vůbec existuje. A taky je tady ta nenávist k Babišovi, která už je tak slepá, že to produkuje úplně zcestné názory typu – Virus neexistuje, Babiš nás tu chce zavřít a chce nás ovládat. Jediné, co se stane, milí přítelé, je, že Babiš bude mít brzy 40 procent i víc, protože tu pro lidi není nikdo v opozici, kdo by vir bral vážně a uvažoval rozumně. Je tu jen Babiš (který hlásá – děláme opatření, která vás ochrání) a na druhé straně opozice, kde je slyšet jen řeč peněz – otevřete ekonomiku, ekonomika je nejdůležitější. Nic mezi tím… A lidi mají obavy a mají je oprávněně a to je (bohužel) žene k Babišovi…  V neděli jsem si pustila Babišův projev, který mu jistě zase napsal Mára. Byl perfektní – Babiš měl připravené statistiky a porovnával chřipku a covid, kde prokázal, jak nebezpečný Covid je. Babiš je pro mě gauner, opakuju to pořád a nikdy ho volit nebudu, ale jsem více než dřív v tomto čase schopná pochopit lidi, kteří se k němu ze zoufalství přimknou, protože nevidí alternativu. Mají pocit, že zbytek politiků chce jen všechno honem otevřít, prachy, prachy… nechat je nakazit a nechat je tu umírat.

To v New Yorku nejsou najatí herci, to se opravdu děje, skutečným lidem

Moje sestra žije v New Yorku a musela z něj utéct i s dětmi, jela 12 hodin potřetí těhotná autem do Atlanty, kde je schovaná, protože v NY jsou nakažení a umírají tisíce lidí a to i známí, učitelé a tak dále – lidé, kteří jsou mladí a zdraví a žádné komorbidity neměli. Ta situace tam je katastrofická a to, že to tu nemáme, je zásluha přísných opatření a možná nějaké záhadné vlastnosti viru, o které toho moc nevíme. Nevíme nic. Ale víme to, že když se to tu pokazí, budeme to tu mít masivně taky.

Rozhovor s mojí sestrou Zuzanou z DVTV o situaci v USA je zde

A já prostě nemůžu začínat s každým debatu od začátku, každý den… Už bylo dost času. Kdo nepochopil doteď, o co jde, už to nepochopí a už ho zřejmě přesvědčí jen osobní zkušenost, kterou nikomu nepřeju. Už několik měsíců debaty mám za sebou, teď už se mi chce na každého dalšího zabedněnce jenom křičet a mlátit věcmi kolem sebe bezmocí. Ano, měla bych mít trpělivost. Nemám…. Takže prostě lidi dočasně vyrazím a utlumím a až tohle období bude pryč, tak to probereme a uvidíme. Nebudu každý den ztrácet čas debatou o tom, jestli něco říkám arogantně nebo jak, když to nikam nevede. Chci to tak říkat a budu to tak říkat a je to můj facebookový profil a nepotřebuju od nikoho vychovávat. I vy máte volbu mě ztlumit, vyhodit, zablokovat.

Lidé, co se báli  jít do nemocnice s jinými nemocemi

Jedna kamarádka mi psala, že její 85 let starý děda nechtěl jít do nemocnice, i když je kardiak a jak je hrozné, že se lidé bojí tam jít. No a já tohle vidím asi takhle: Děda je rozumný, že poslední 2 týdny raději nešel, pokud samozřejmě zrovna neměl akutní zástavu srdce, protože jsme nevěděli, co se stane a kdyby bývala situace vypadala jako v jiných zemích a nemocnice byly zaplněny dusícími se pacienty, tak se tam nakazit mohl a mohlo ho to stát život hned a já ho plně chápu.

To se naštěstí nestalo, jsme tomu všichni rádi a je potřeba teď – když je situace dobrá (DÍKY těm opatřením, co jsme udělali včas), najet na opatrnou péči o ty nejvážnější pacienty – ale za přísných podmínek. Lidi ale do nemocnice nesmíme nahnat tím, že jim řekneme, že jsou hysteričtí a že je to nafouknutá bublina – není.

Spíš jim musí lékaři i média říct, že jsou v nemocnicích nastavena taková opatření, že se nemusí bát. Tzn., že kardiaci a onko pacienti budou mít například jiný vchod, budou testováni, aby nenakazili další, budou tam lékaři v pomůckách – atd. atd. Říkat lidem – vy jste kreténi, že sem nechodíte, čeho se bojíte, vy panikáři, když jste vážně nemocní, není fér. Protože oni mají naprosto oprávněný strach. Stačí jeden nakažený pacient vedle nemocného dědy a děda může být velmi brzo po smrti nepěkným udušením nebo okamžitou srdeční zástavou, kterou koronavir také může způsobit – a v postižených státech se to děje. Jasně, ano i bez té druhé péče je vážně ohrožen. Ale když říkáme A musíme říkat i B. A musíme udělat takové podmínky v nemocnicích, aby lidé věděli, že jsou tam v bezpečí.

Umyvadlo není stůl

Myslím, že kritika médií a nadávání na hysterii (která není hysterií, ale reálnou obavou z viru, který může pacienty zabíjet a také to dělá – u nás zatím naštěstí málo, ale každé to číslo ve statistice je něčí příbuzný, kterého asi moc neuklidní, že křivky klesají) není správná cesta. A ano, jsem jistě arogantní, ale vím proč taková sem. Už mi došla síla… Na svém facebook profilu chci číst články a diskutovat o tom, jak tuhle nemoc zastavit, co kde pomohlo, co se dá dělat, jaké postupy se testují u nemocných a  nechci debatovat o tom, zda nákaza existuje nebo neexistuje a zda je nebo není vážná. Už jsem zmiňovala ono slavné přirovnání o umyvadle. Pokud někdo tvrdí, že umyvadlo je stůl a chce s vámi na základě toho hodiny debatovat, je to ztráta času. A ten je moc vzácný.

Hoří, namaluj si obrázek

Když v přízemí hoří a vy lidem říkáte – hele, dole hoří, měli bychom všichni utéct a oni říkají – ale prosím tě, nebuď negativní, nelíbí se mi tón, kterým to říkáš, buď milá… Ono přece pořád někde hoří a nakonec z toho kolikrát nic není, strach a stres jsou nebezpečné, tak laskavě nepanikař, mysli pozitivně.. a vy se nadechnete a trpělivě jim přinášíte důkazy, že oheň je už tady a támhle a že se propadla už 2 patra… a oni pořád sedí na zadku a říkají, že jste moc arogantní a ať si namalujete raději třeba obrázek nebo jdete na zahradu, tak je chcete po čase prostě (obrazně řečeno) umlátit tupým předmětem za tu zabedněnost a ne jim věnovat další hodiny času v debatě a tam jsem teď já. Takže než dělat toto, tak pár lidí, který mají potřebu své názory z této kategorie na pandemii ventilovat u mě na profilu, prostě smažu, nebudu muset vést ty debaty vedoucí nikam a uvidíme za čas.

Takže prosím nedebatujte se mnou tady ani na mém profilu (u vás si samozřejmě dělejte, co chcete) o hysterii, panice, mediálním humbuku a arogantním stylu mé argumentace,  protože je to pro vás i pro mě ztráta času – vy mě nepřesvědčíte a já nepřesvědčím vás –  a na facebooku prostě poletíte z mého světa na minutu.  Ve jménu těch zemřelých v Číně a stovkám hodin, které jsem věnovala četbě a studiu podkladů o koronaviru, si myslím, že na to mám prostě právo. Hawk.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

20 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nada
Nada
4 let před

Velmi rozumný názor, jsem ráda, že jsem si ho mohla přečíst, není jich zase tak moc. Lidí, kteří bagatelizují situaci s koronavirem už si přestávám všímat, nic jim není možné vysvětlit…

Dáša Stárková
4 let před

Terez, já ti vlastně závidím, že takhle můžeš být razantní. Co se týká přátel a známých, tam problém nemám. Prostě otočím list a je to. Kde to ale nejde, to je rodina, a to ta nejbližší (konkrétně bratr a rodiče). Ty prostě neodstřihnu. Naštěstí alespoň v osobním kontaktu jsme se domluvili na tom, že politiku neřešíme.

Jan Šik
4 let před

Už jsem Vám to myslím někde psal. Vaše názory na věc jsou mi v řadě věci blízké. Mám řadu důvodů, asi proto, že hodně mě blízkých lidí spadá do rizikových skupin. Zdraví stavím na prvni místo a nic jiného mě nezajímá. Snad jen píšete příliš emotivně, já se snažím o větší rozvahu. Jde mi to však také někdy těžko. Proto jsem na FB také zablokoval jednoho mě kdysi hodně blízkého člověka kvůli lady Coroně . Když je někdo sobec, ať si žije ve svém světě. Ale když k sobectví vyzývá ostatní veřejné a k tomu aby lidi porušovali karanténu…Stop. Vyzývá… Číst vice »

Ladislav Nádvorník
4 let před

..a co takhle počkat na výsledky plošného průzkumu..který byl dnes spuštěn…??? ono se totiž může stát…že ta čísla budou potvrzena…a současně se ukáže většina „smrtelně nakažených“ s tím prošla bez příznaků a následků… a to by v konečném výsledku znamenalo…že jsme tu dva měsíce blbli zcela zbytečně…
…a ještě bych dodal klasické…hlavně se z toho neposrat…

Jan Olejníček
Jan Olejníček
4 let před

Pravda je venku… Zbytečně pochybujete, pravda je prostě pravda, protože to napsala paní Tereza a protože to napsala paní Tereza, tak je to pravda. Tady není prostor pro pochybnosti. Je to prostě pravda.

Ladislav Nádvorník
4 let před

díky za reakci…ale jen bych upřesnil…já nemám v úmyslu nějak provokovat…či si z někoho utahovat…jen z pozice životního skeptika…holt mám na některé věci jiný pohled….

Martina Chroustova
Martina Chroustova
4 let před

Ten pan ale porad opakuje ze nic nevi a ze se boji. Takze jisteho neni vubec nic. Hlavu vzhuru! Nejhorsi smrt je vydesenim 😉

Lia Reichova
Lia Reichova
4 let před

Od začátku března dochází ve zdravotnických zařízeních k výpadku služeb pro závažně nemocné pacienty, kteří nejsou COVID-19 pozitivní. Jsou zastaveny preventivní programy v kardiovaskulární péči a v onkologii, byly například omezeny odběry orgánů pro transplantace a řada chirurgických výkonů. Další oběti na životech způsobuje jak odkládání plánovaných výkonů, tak i strach nemocných jít včas do nemocnice. Množí se případy zanedbaných bolestí břicha (prasklé záněty slepého střeva a jiné náhlé příhody břišní), drobných poruch hybnosti či mluvení (mozkové příhody) či bolesti v rameni nebo v zádech (akutní infarkty myokardu), a to vše v důsledku strachu pacientů z nákazy během ošetření či… Číst vice »

Jana M.
4 let před

Myslím, že je možné věcně vnímat vážnost situace a vyhnout se třískání kolem sebe… je to tak nejspíš lepší.

Tomáš Vodvářka
Admin
4 let před

Moje milá Terezko, přátelství se pozná i podle toho, že prostě s někým nesouhlasím. (teď nemám na mysli současnou pandemii, ale zcela obecně). S mou ženou často nesouhlasím, vedeme často ostré debaty, ale nemá to žádný vliv na naše vztahy. Podobně i s některými mými přáteli, kde na některé věci máme prostě odlišný názor. To však nijak nenarušuje onen B-žský uzel, který je kdesi zasunutý v neviditelnu a nelze jej nijak rozseknout. Budu rád, když zůstanu v Tvém poolu přátel, a to nejen na FB. Z mé strany to bude stále stejné, ať napíšeš cokoliv. Šalom Tomáš.

Tomáš Vodvářka
Admin
4 let před

V extrémní poloze Tebou napsané bych se nejprve zeptal sám sebe, jestli jsem se nespletl. A jelikož jsem si u Tebe téměř jist, že ne, pak bych se ptal Tebe, co Tě k tomu vede a určitě bych přemýšlel, proč inteligentní a milá osoba náhle změnila směr. A pakliže bych zjistil, že je to nezvratné, asi bych se se smutkem odmlčel. Ale naštěstí to tak není a má odpověď je ryze teoretická.

David Vlk
4 let před

Má drahá Terezko. Chtěl jsem Ti jen říct, že Tě mám rád a nebudu Ti nic radit, ani se s Tebou přít a bud Tě mít rád i když mě vyhodíš z FCB Přátel.Tvůj kámoš z Hradišťa David

Ladislav Nádvorník
4 let před

..nic ve zlém..ale jste ideální materiál pro ty co z pozice moci rozsévají strach…a tím si svou moc více a více upevňují… a prosím aby to nebylo chápáno tak…že zlehčuji stávající situaci… žiju v ní stejně jako vy…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial