První příspěvek, který není tak uplně příspěvek

Dobrý den, milí kolegové blogeři a milé blogerky, je to docela dlouho, co jsme se naposled viděli na blogu iDNES.cz. Jsem ráda, že se s mnohými opět potkáváme tady, na jiné bezbabišovské platformě. Gratuluji Tomášovi V. a Davidovi V. k odvaze se do toho pustit. A držím jim palce.

Nemohu slíbit, že sem budu přispívat úplně často, protože píšu ještě pro pro aktualne a seznam a mám ještě blog na sme.sk  a nestíhám moc psát ani tam. Ale třeba se ve mně probudí stará touha plodit x příspěvků týdně… Kdo ví.

V minulých měsících jsem se věnovala především psaní o koronaviru, což už samozřejmě teď všem leze na nervy. Ale věřte, že jsem byla jedna z prvních, kdo se tématu věnoval… už v lednu. Na aktuálně najdete můj seriál, který má 9 dílů. Vždycky si myslím, že každý díl je poslední a je už všechno jasné. Abych další den zjistila, že jasné není vůbec nic a lidé v ČR stále ještě hrozbu nechápou.

Dnes mě ale potešila tisková konference z FN BRNO. Je to poprvé, co slyším, že někdo chce monitorovat nakažené pacienty, kteří zůstanou v domácí péči a sledovat, jak se mají a jaký mají průběh a jak se jim daří i po skončení nemoci. Dala jsem si tu práci a přepsala projev pana profesora MUDr. Jiřího Mayera a ředitele nemocnice Jaroslava Štěrby.

Je velmi osvěžující poslouchat někoho, kdo o nemoci skutečně uvažuje v nějakém kontextu a nepronáší v médiích amatérské, ničím nepodložené povrchní populistické a nebezpečné zlehčující řeči o obyčejné chřipce.

Jiří Mayer, přednosta IHOK FN Brno LF MU

„Jak už zmínil pan ředitel, je to vlastně úplně nová nemoc a my o ní spoustu základních věci ještě nevíme. Není to často, že vznikají nové nemoci, pokud pomineme SARS a MERS, nějaké příbuzné tady koronaviru, tak to bylo před několika desítkami let třeba HIV onemocnění.

My čteme v novinách – tam někde ze stadionu museli udělat márnici, tam se kopou masové hroby. Nebo necháme populaci promořit- zase někde vidíme na jiném médiu – no jo, ale my nevíme nic o té obranyschopnosti o té imunitě, jestli přetrvávat bude nebo nebude. Takže skutečně spousta fundamentálních věcí se neví. To je první věc.

Druhá věc, velmi důležitá, když si vezmeme běžnou chřipkovou epidemii, ty přeplněné čekárny, kde pacienti dostanou běžné kapky do nosu nebo něco na kašel a v podstatě to třeba ani nepotřebují, tak tady je teď trošku taková zvláštní situace: My když máme pacienta pozitivního na ten SARS COV 2, čili s nemocí COV 2, tak on je vlastně doma, nebyla zatím plošně zavedena nějaká aspoň telemedicínská strukturovaná péče o ty pacienty. A v podstatě kdyby se mu přitížilo, tak si zavolá sanitku nebo záchranku.

Tak my jsme se domluvili, vytvořili jsme takový projekt a to bych právě byl hrozně rád, kdyby se to prezentovalo občanům Jihomoravského kraje, protože pro hospitalizované pacienty ve FN BRNO začíná dnes a pro ty, kdo projdou (odběrovým) stanem nebo ambulancemi, tak od pondělka.

My bychom je rádi pravidelně denně kontaktovali telefonicky zdravotnickým personálem, vyplnili by dohromady po telefonu takový jednoduchý dotazníček a v případě, že by se něco tomu řekněme střednímu zdravotnickému pracovníku nezdálo, tak máme vyčleněny dva lékaře, kteří by potom v té telefonické konzultaci pokračovali, a kdyby lékaři naznali, že ta záležitost je k vyšetření, eventuálně třeba i k vyšetření plicnímu, CT plic, jestli se tam nezačíná rozvíjet nějaký zápal plic, tak by to tomu pacientovi domluvili.

Domníváme se, že to skutečně přispěje ke zkvalitnění péče o tady tyto nemocné a pokud se nám podaří ten projekt dobře rozjet, tak bychom na něj chtěli navázat s tím, že by u těch pacientů se potom po vyléčení mohla právě testovat protilátková odpověď, jakou mají obranyschopnost proti COVIDU, jak dlouho přetrvává, ti kdo prodělali zápal plic tak i funkční plicní vyšetření, jestli tam nemůže docházet třeba k nějakému dlouhodobějšímu poškození plic, o té nemoci se to neví, je tady několik měsíců a navíc, jak vidíme i z běžných médií, i z odborné literatury, je skutečně vysoce pravděpodobné, že různá etnika na tu nemoc reagují jinak a nebo dokonce, že i populace, které bývaly plošně očkované proti tuberkulóze mohou mít mírnější průběh. Tak věříme si, že kromě toho zkvalitnění, přispějeme i novými poznatky, jak se ta nemoc chová na české populaci.“

Jaroslav Štěrba, ředitel FN Brno:
„Chtěl bych podtrhnout to, že zdaleka nejsme na konci cesty, asi nejsme ani za polovinou, jak bychom někteří rádi věřili, ale odhadl bych to sportovní terminologií, že jsme tak v polovině první třetiny, že se ten začátek podařil. V rámci fakultní nemocnice Brno se nám daří velmi dobře diagnostikovat, daří se nám rozvíjet i určité klinicko-laboratorní korelace, kdy vidíme nějaké zajímavé souvislosti, které dávají možnost rozvoje i klinických studií, které mají šanci, aby byly jakýmsi reálným vědeckým základem pro rozhodování o tom, jak postupovat dále, protože celou tu záležitost asi budeme muset vnímat ne jako dočasnou pandemii, ale asi jakousi novou realitu, se kterou se budeme muset naučit žít a se kterou se budeme muset naučit zacházet i my v nemocnici a i také naši pacienti.“

Zajímavé, že? Bylo by skvělé, kdyby se k iniciativě přidaly i další nemocnice.
Tolik první příspěvek ode mě. Hodně zdaru pánům adminům. Budu se snažit být hodnou blogerkou 🙂

Subscribe
Upozornit na
guest

14 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
marek valiček
3 let před

Terezo, zdravim a rad Vas tady vidim!

David Vlk
3 let před

Ahoj těším se .

Michaela Klímová
3 let před

Přeji Vám, ať Vás tu neobtěžují trollové.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Milá Michaelo, nebojte se. Na blogosféru se nedostanou.

Marek
Marek
3 let před

Vítej Terezko.
Konečně zde začne psát skutečný profík!
Vzpomínám na tvůj skvělý článek – „Špindl, Špindl velkej švindl… Nejezděme tam, kde nás drze obírají!“. 🙂 Kolik měl přečtení? 100 000? 200 000? Čtvrt miliónů?

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před
Reply to  Marek

Vyhledal jsem to – 157215 přečtení a karma 49,35. Nepamatuji, kdy jsem ji viděl vyšší. To byl skvělý článek. Od té doby do Krkonoš jen do pensionu a předem dohodnuté ceně a službách.

Tomáš Flaška
3 let před

Musím říci že jsem mile překvapen že na Vás zase narážím, v tom dobrém slova smyslu. A budu Vás rád číst.

Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Terezo, vítej v blogosféře. Díky za článek, který je zajímavý a poskytuje jistou naději. Potvrzuje se, že máme mnoho chytrých lidí, kteří uvažují zcela jinak, než politici. Věřme, že jejich snaha nakonec uspěje.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial