„Desetitisíce mrtvých civilistů“ jsou údajem teroristů Hamásu!

V českých médiích seznamzpravy.cz, novinky.cz, ceskenoviny.cz, cs.wikipedia.org a dalších se často mluví o desetitisících mrtvých civilistů v Gaze. Generální tajemník OSN Guterrés mluví o tisících mrtvých dětí.  Autoři výzvy ke změně postoje české vlády se číslům raději vyhnuli a počty civilních obětí označují za „šokující“. Ano, ztráty na civilistech jsou tragické. V každé válce. V současné době ale neexistují žádné ověřitelná a spolehlivá čísla usmrcených civilistů v Gaze.

Počty civilních obětí zveřejňují gazanské úřady ovládané Hamásem, od kterých je přebírají arabská média jako Al-Džazíra a následně i média západní. Bez ověření je pak přebírají různí komentátoři a experti, například Břetislav Tureček a další.

Na izraelské straně disponuje jedinými dostupnými daty Izraelská armáda. Jelikož se jedná o válečnou zónu, nemají k datům přístup zatím ani jiné izraelské expertní organizace. Budou ho mít – Izrael je právní stát – ale až po válce.

Do čísel, která vydává Hamás za civilní ztráty, je ale zahrnuto velké množství bojovníků. Operativci Hamásu běžně bojují v civilním oblečení.  Dále jsou mezi „padlé civilisty“ zahrnovány i příslušníci dalších silových složek v Gaze, jako jsou například policisté, což je opět represivní struktura Hamásu. Mezi mrtvé „děti“ zahrnují úřady ovládané Hamásem osoby až do 18.roku života. Šestnáctiletí ozbrojenci Hamásu jsou přitom celkem běžným jevem. Vyskytly se i inscenované případy filmování těžce zraněných dětí.  Hamásem ovládané úřady v Gaze jsou na tom při rozlišování pravdy a lži zhruba stejně jako mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

O počtu zabitých civilistů se tedy dozvíme spolehlivě až po válce. Nicméně platí určité empirické zákonitosti bojů v osídlených oblastech. Organizace spojených národů všeobecně považuje za obvyklý poměr civilních obětí k počtu padlých vojáků 3:1. Tak to platilo například v Afganistánu. V Iráku či Sýrii to bylo 4:1.  Ještě mnohem vyšší byl tento poměr, když bojovali Rusové v Čečensku.

Specificky Izraelská armáda ale věnuje mimořádné, dlouhodobé a systematické úsilí limitaci počtu civilních obětí bojových operací. Je armádou, kde může vojenské operace právě kvůli možným ztrátám na civilistech dokonce zastavit civilní soud!  Psal jsem o tom zde: https://x.com/martinsvarovsky/status/1711456313165676997?s=20

V důsledku toho se dnes podle expertů-například Richarda Justina Kempa, bývalého velitele britských vojsk v Afghánistánu či Johna Spencera renomovaného amerického experta na válčení v zastavěných oblastech-má za to, že poměr zabitých civilistů v Gaze k počtu bojovníků je nižší než 1:1.

IDF udává, že zabila 10 tisíc bojovníků Hamásu. Mrtvých civilistů tedy bude patrně do 10 tisíc. Ale i v tomto počtu budou zahrnuti bojovníci v civilu a také mnoho obětí vlastních raket Hamásu a Islámského džihádu. Obě organizace vypálily od začátku války na Izrael až 11 tisíc raket. Kolem 15 až 20 % z nich spadlo a zabíjelo v hustě osídlené Gaze!

Každá válka je strašná věc. U každé války je ale důležitá její příčina. Příčinou války v Gaze je jednoznačně vražedná ideologie Hamásu a vraždící instinkty jeho bojovníků. Hamás je přitom mistrem ve využívání civilistů jako živých štítů. Má na to za čtyři desetiletí vypracované dokonalé know-how. 

Civilní ztráty jsou tragédií, o jejímž rozsahu se více dozvíme po válce.  Jde ale každopádně na vrub odporné taktiky Hamásu. 

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
5 měsíců před

Raketa IDF dopadla na nemocnici v pásmu Gaza a zabila 500 zcela nevinných civilistů Zpráva byla vydána Hamásem za cca 10 minut po výbuchu. Světové agentury vydaly zprávy o tomto činu a svět se otřásl odporem nad tímto zločinem IDF prověřila celou situaci a zjistila (ze záznamu „bojovníků“ Jihadu), že šlo o jejich raketu, která byla vystřelena na Israel, ale dopadla do pásma Gaza. Dopadla nikoli na nemocnici, ale na parkoviště. Mrtvých nebylo 500, ale 50 Nikdo se neohradil proti této fake news, nikdo nevyslovil omluvu IDF, že šlo o sprostou lež Z tohoto pohledu nelze brát žádná data, produkovaná… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial