Tak prý politika do sportu nepatří

Oblíbený argument všech zastánců ruských sportovců a odmítačů jejich vyloučení z mezinárodní scény. A i kdyby viděli skutečnost kolem sebe 10x denně, tak se nepoučí. Láska k Rusku prostě hory přenáší.

Jenom připomenu jak brojili proti trestání ruských sportovců za doping, když se provalila aféra jejich kolektivního dopování během olympijských her v Soči (město v Rusku opravdovém, nikoliv sousedům zabraném). Hned začali poukazovat a chrlit jména, jak ten a ten americký (francouzský, italský … ale i český) sportovec dopoval a že ty národy nikdo z mezinárodních soutěží nevylučuje. Nechápali ten podstatný rozdíl, že v případě všech jiných sportovců to byla selhání jednotlivců, nebo jejich týmů, zatímco v Soči to dělala ruská tajná služba v zájmu zvýšení prestiže Ruska jako takového. Prostě státní organizovaný doping.

Nejen že ten rozdíl do teď nepochopili, ale pořád opakují, že politika do sportu nepatří. Doporučoval bych jim odjet s těmito hesly demonstrovat do Moskvy na Rudé náměstí.

Naposled bude muset Rusko vracet zlatou medaili z OH 2022 v Pekingu ze soutěže družstev v krasobruslení. Doping byl totiž prokázán jejich člence Kamile Valijevové. A co na to naše proruská scéna? Podívejte se například sem: Když někdo tuto skutečnost zmínil, hned se objevilo:

Když už jste měla potřebu zmínit tuhle dnešní zprávu, tak by se v rámci objektivity slušelo rovněž napsat, že i ukrajinská tenistka Dajana Jastremská měla v minulosti na půl roku zastavenou činnost kvůli dopingovému nálezu.

Jiný sport, nic kolektivního, něco naprosto nesouvisejícího, ale budou to zase vytahovat pořád dokola. A přitom budou tvrdit, že politika do sportu nepatří. 

No a co jsme se hned dozvěděli v souvislosti s ruskou krasobruslařkou? Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl: „Samozřejmě s tím nesouhlasíme. Z mého pohledu je to politické rozhodnutí.“ Podotýkám, že ten doping uznala i ruská antidopingová agentura (RUSADA).

Ovšem ruský olympijský výbor šel ještě dál: „Ruskému sportu byla vyhlášena válka a jak vidíme, všechny prostředky jsou dobré.

Takže je to pochybení jednotlivce nebo ruského sportu jako celku? Nejsou tato vyhlášení poněkud politická? To stejně ti přátelé Ruska nepochopí, nedělám si iluze. Ale je potřeba o tom napsat, aby bylo vidět, co je to za tupohlavce.

A už se těším jak při nějakém sporném výroku na pařížské olympiádě v neprospěch ruského sportovce se od vrcholných ruských představitelů budeme dozvídat, že svět vyhlásil Rusku válku.

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
2 měsíců před

Napsal jsem Ti odezvu na Tvůj blog idnes, ale systém mi sdělil, že termín „ruská čubka“ je nekorektní. Tímto označením se proslavil treénr Kateřiny Neumannové pan Fruhauf, když jeho svěřenkyně byla poražena Ruskou, která do té doby nezávodila a neměla žádné výsledky. Pan Fruhauf věděl své. Doping té „ruské čubky“ byl prokázán až po letech, když už závod byl jen historií.
Což se nyní děje často.
Rusko je stát s řizeným dopingem. Jde o průmysl, poháněný představou, že aspoň v něčem je třeba předhodnit prohnilý kapitalismus, když už to jinak nejde.

Jara Rankova
Jara Rankova
2 měsíců před

Cetla jsem blog a pochopitelne i diskusi a divim se, co se stalo panum Vracovskemu a Sisovi, oba jsou v posledni dobe trochu „jini“. Bohuzel, IOC povoluje nekterym ruskym a beloruskym sportovcum pod neutralni vlajkou a bez hymny, uzastnt se na hrach pristi rok. IOC rozhodlo ze obe zeme budou moci soutazit, pokud nepodporuji valku na Ukrajine, kdo jim vidi do hlavy??? „Athletes who are contracted to the Russian or Belorussian military or national security agencies will not be eligible to be entered or compete“- dodalo IOC.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial