Budou-li lídři Západu rozumní, opravdu se války nebojme!

Diskuse, zda nás bude v budoucnu ještě Rusko schopno ohrozit, pomíjejí dvě zásadní věci:
1. Není to věc vojenská, ale politická
2. Nezáleží to na schopnostech Ruska (o kterých v dohlední době pohybuji), ale primárně na jednání Západu.

 

Proč? Po válce bude mít Ukrajina🇷🇺 jednu z nejsilnějších armád v Evropě. Navíc vyzbrojenou západními technologiemi. VOJENSKY tedy bude splňovat všechny předpoklady na přijetí do NATO.
Padne-li POLITICKÉ rozhodnutí o jejím přijetí, nebude už Rusko mít reálnou možnost konvenčním způsobem na NATO zaútočit.
Dosavadní zranitelné místo Aliance-Pobaltí- už zranitelné nebude. Jednak bude sousedit s daleko připravenějším Polskem (🇵🇱zbrojní a armádní plány jsou impresivní), pro něhož překonání Suvalské úžiny nebude problém (🇷🇺blokáda úžiny by přivodila pád Kaliningradu) a jednak bude nově Pobaltí obklopeno aliančními spojenci ze severu (Finsko, Švédsko). Velkou část ruských sil v západním okruhu by nově v případě konfliktu vázala mimořádně silná Ukrajina🇺🇦
I kdyby tedy nakrásně Rusko🇷🇺ambice ke konvenčnímu útoku mělo (v což moc nevěřím), bude mu možnost je realizovat ODEPŘENA. Odborně se tomu říká „deterrence by denial“/“odstrašení prostřednictvím odepření.“
👉Toto nastane, bude-li mít Západ rozumné politiky, kteří se zase nebudou vymlouvat, proč ještě Ukrajinu do NATO nemůžeme přijmout. Bude-li tomu tak, bude si Západ moct vydávání obřích částek na zbrojení odpustit. Neříkám, že pak nebezpečí (jak z Ruska, tak dalších zemí) zcela zmizí. Nevolám po odzbrojení Západu!
👉Ale v případě politické akceschopnosti Západu k další velké konvenční válce v Evropě opravdu NEDOJDE.

 

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Flaška
6 měsíců před

NATO je obranná organizace. A kdo více ukázal, jak se umí bránit, než Ukrajina? Byla by pro NATO obrovským přínosem. Ten článek podepisuji do písmene.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
6 měsíců před

Pane autore, Vaše slova do uší Božích (německé přísloví Ihre Worte in Gottes Ohr)

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
6 měsíců před

To by ovšem muselo nejprve dojít k zásadnímu odklonu od dnešní deindustrializace. Green Deal by musel letět oknem a kdokoli ho byť jen slůvkem podpořil za ním.

Vždyť už dnes nejsme schopni v celé EU vyrobit ani zlomek dělostřelecké munice, kterou Ukrajina potřebuje. Produkce tanků … na prstech lze spočíst roční výrobní kapacity.
Jediné, v čem je EU silná, jsou silná slova. Tedy spíš silácká.

Jan Ziegler
6 měsíců před

Děkuji za zajímavý a výborný rozbor.

Jan Šik
6 měsíců před

Sdílím podobné obavy jako Tomáš. Západních politiků je velký počet a nevím zda je reálné aby stáli všichni rozhodně za jedním pevným stanoviskem. Taky záleží na tom, jak válka skončí, v jaké fázi a jak budou s jejím ukončením spokojeně obě strany konfliktu. Díky za článek a hezký den

Tomáš Vodvářka
Admin
6 měsíců před

Kéž byste měl pravdu, pane Svárovský. Já mám trochu obavy s jistého „chamberlainství“ některých evropských politiků (jako nyní třeba pan Fico či Orbán).

Viktor Šedivý
Viktor Šedivý
6 měsíců před

A není to spíš realistický pohled na situaci?
Armády jsou slabé, průmyslové zázemí nestojí za řeč, závislost na importu extrémně vysoká, veřejnost vychovávaná v tom, že násilí je špatně (i v obraně), mezinárodní váha a tedy schopnost prosadit svůj zájem mimo Evropu slábne.

To všechno se dá změnit, vyžadovalo by to ale sakra velký ideologický přemet.
Dokážete si představit, že někdo vystoupí s tím, že kašleme na nějaké povolenky a měření produkce CO2, dokud nebudeme vyrábět dost oceli a tanků, že nepůjde ani koruna na OZE, dokud bude armádě chybět jakékoli potřebné vybavení?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial