Nudíte se? Nekupujte si medvídka mývala. Nechte si poslat balík Českou poštou

Vánoční čas je prosycen nadějí. Jedni čekají dárky, další narození Vykupitele. V naší kotlině máme své specifikum naděje, o které se postará Česká pošta, státní podnik.

To si prostě vyberete dárek. V mém případě překvapení pro mou ženu, která v posledních letech propadla štrikovací vášni. Jsa vědou vlnovou zcela nepolíben, opatrně jsem obšlehl skladiště vlny v almárce v její pracovně a našel značku, jež je dle ní nejcennější. Jediným problémem byl fakt. že se zdroj této vlny nalézá kdesi na irských planinách.

I když jsem vývojově v počítačovém kolotu kdesi v pleistocénu, byl jsem po cca 30 minutách metodou pokus – omyl (osvědčená metoda k výcviku šimpanzů s banánovou odměnou), schopen nalézt zmíněný obchod a učinit objednávku. Mé tragické selhání byl finální výběr doručovatele, kdy jsem posupně přeskákal PPL, DHL a celou řadu dalších, abych nakonec jako správný vlastenec správu věcí mých svěřil České poště. S vědomím, že i přes problémy, které poslední dobou má, stihne doručit dárek do měsíce, což bude Ježíškovi stačit.

Když se cca 10 dní nic nedělo, oslovil jsem onen obchod, jestli na mě náhodou nepozapomněli. Obratem, do cca 30 minut, jsem održel zdvořilý mail s omluvou (vůbec nevím za co) a číslo, podle něhož si mohu zásilku sledovat. S dodatečným přáním, aby dárek udělal opravdovou radost.  Když jsem vložil předmětné číslo do kolonky, vyskočila mi informace, že balíček je již v České republice vytříděn v jakémsi skladu. Má radost byla nelíčená, nicméně ani za týden se u mých dveří nikdo neobjevil. Zadáním čísla jsem se opět dostal k informaci, že balík je stále vytříděn ve stejném skladišti. Třídění je nejspíše nějaký dlouhotrvající tajemný rituál, zcela zapovězený laikům. Byla mi však nabídnuta možnost telefonického rozhovoru, kde bych se jistě dobral kýžené informace.

Nevím, milý čtenáři, jaké máš zkušenosti s telefonickým rozhovorem s Českou poštou. Já byl v té době v této věci panic. Po vytočení se mi ozvala Eliška. Eliška není milá dívka s hlubokým mámivým altem, ale robot. Robot/ka mne ujistila, že problém spolu jistě vyřešíme. Samozřejmě si robot/ka všechno nahrává, aby příští volající byl uspokojen mnohem lépe a rychleji. Elišce jsem sdělil své trápení, že čekám na balík. Když mne Eliška vyzpovídala, odkud balík jde, o co jde a co jsem zač, byl jsem vyzván, abych své číslo zadal do příslušné kolonky a našel svou zásilku. Eliška mou informaci, že jsem to udělal vícekrát a že se nic neděje, označila klidným hlasem jako nesrozumitelnou a dala mi šanci, abych vše opakoval znovu. Ženy mám ve vrozené úctě, u robotky trochu váhám, přesto jsem udělal vše znovu se stejným výsledkem.

Pochopil jsem, že tudy cesta nevede a požádal jsem robota Elišku, aby mne přepojila na tentokráte živou kamarádku, kde bych se snad mohl lépe domluvit. Eliška mi sdělila, že její živá kamarádka je plně vytížena a že mám čekat 5 minut. Po uplynutí 5 minut navýšila dobu čekání na dalších 10 minut. V tomto okamžiku jsem robota Elišku poslal tam, kam by ji nasměroval snad i kliďas Mahátmá Ghándí. Jsem si jist. že si programátoři České pošty pouštějí při coffee breaku všechny reakce volajících a ukrutně se u toho baví.

Poslední možností, jak se domoci svého balíku, byla mailová pošta, kde jsem nanesl své trápení  s požadavkem, aby Česká pošta splnila svůj úkol, který jsem samozřejmě uhradil. Prakticky okamžitě jsem obdržel odpověď, že mailová schránka obsahuje mnoho dotazů (vůbec se nedivím) a můj mail obdržel nějaké pořadní číslo. A že na odpovědi se pracuje a budu záhy vyrozuměn, až na mne přijde řada.

Od obdržení této nadějné odpovědi uplynul týden. Nemám balík, nemám odpověď a nemám peníze. Přesto neklesám na mysli, Milovaná žena obdrží od Ježíška obligátní fusekle a kosmetiku. V srpnu 2024 slavíme výročí našeho sňatku. Mám perfektní naději, že pro ni budu mít dárek. Snad to do té doby Česká pošta stihne.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

8 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Alejandro Azamedo
7 měsíců před

A ředitel co přivedl podnik na buben dostal mnohamilionovej zlatej padák, stejně jak hromada manažerů, místo 20ti ran bičem a deseti rokama v kamenolomu. Welcome to Czech republic.

Petr Macháň
Petr Macháň
7 měsíců před

S nynějším doručením zásilky Českou poštou, stejně jako s doručením zásilek v minulosti, jsem byl spokojen. Mladík (tak kolem 25let) mi předal zásilku v 17h pod jedinou funkční pouliční lampou na odlehlé části vesnice. Málem mi však po zaplacení naskočil se zásilkou ruce zpět do dodávky. „Promiňte, mám toho dnes už opravdu dost“, řekl smutně. Bylo mi ho líto…..On za ten státní podnik rozhodně nemohl.

Sona Bulbeck
7 měsíců před

Milý Tome, ja som minulý týždeň zažila spolupráce českej a slovenskej pošty a to bol „teda něco“…balík s knihami bol poslaný v piatok so Šumperku a zaplatený na dodanie do bytu…keď som v stredu nemala žiadne správy, tiež som začala na základe čísla pátrať a zistila, že balík je uložený na pošte v Petržalke…tak som čakala, že mi bude na druhý deň doručený…nestalo sa tak a ani žiadny žltý lístok v schránke nebol…tak som skratkou „skúsime to cez vesmír“ telefonovala, a zistila, že oni sa vôbec netrápia, že by mali balík aj doručiť…nakoniec som musela požiadať o opätovné doručenie, ktoré… Číst vice »

Jiljí Záruba
7 měsíců před

No jo no, a to by bylo řečí, kdyby chtěl poštu někdo zprivatizovat… Jde jen o distribuci balíků, a teď si představte, kdyby státní zůstala distribuce vody, elektřiny a plynu… 🙂

Tomáš Flaška
7 měsíců před
Reply to  Jiljí Záruba

Pošta asi bude muset v této podobě zaniknout. Znám právničku, která je nešťastná z toho, kolik musí platit za doporučené dopisy svým klientům. Tak jsem jí doporučil, ať to posílá přes Zásilkovnu jako balíčky a vyjde to levněji. Prý zkusí na komoře iniciovat, aby se u soudů prosadilo, že tento způsob doručování bude považován za průkazný.

A kdyby to vyšlo, tak ta Pošta už nebude mít monopol na nic. A buď budou pobočky předělány na střediska sociální pomoci, nebo začleněna do soukromého konkurenta. Tedy privatizace. Vývoj tak dopadne.

Tomáš Flaška
7 měsíců před

Největší chyba, jakou člověk může udělat, je, pokud je jiná varianta, vybrat Českou poštu pro doručení čehokoliv. Volím PPL, Zásilkovnu, UPS .. třeba i donášku psem, jen ne Českou poštu. Máš snad už doživotní poučení.

Jara Rankova
Jara Rankova
7 měsíců před

UPS je spolehliva a rychla, po celem svete.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial