Chcimírové a chciválkové

Oblíbené nálepky názorových oponentů, kterými se hemží internetový prostor. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Oba pojmy vznikly v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajinu. Jako chcimírové bývají označováni ti, kteří volají po zastavení jakékoliv pomoci Ukrajině s argumentací, že to jen prodlužuje válku a krveprolití. Typičtí představitelé politické scény – Okamura, Fico, David, Klaus a další.

Jako chciválkové bývají protivníky naopak označováni ti, kteří podporu Ukrajině prosazují a jsou pro dodávky všeho potřebného. Tady je to naše vládní garnitura, většina politiků Evropy a demokratického světa.

A teď ten rozdíl. Válku by okamžitě ukončilo stažení Putina z okupovaných ukrajinských území. To si určitě uvědomují oba tábory. A oba tábory by ukončení války uvítaly. Tedy označovat někoho za chciválku je hodně nespravedlivé. Naopak označení za chcimíra je příznačné.

Jenže chcimírové jsou ochotni pro klid zbraní obětovat Ukrajinu a její lid. Ponechat je v podstatě na pospas ruské genocidě. Viz masakry v Buče. To chciválkové dopustit nechtějí. Nejen kvůli Ukrajině a hrozných důsledků pro ni, ale i kvůli možnému růstu chuti agresora v budoucnu k dalším výpadům.

Chcimírové si určitě uvědomují, že kdyby se Rusko stáhlo, tak je po válce. Ale k Rusy k tomu ani náhodou nevyzývají. Vědí tak, že podobné výzvy jsou zbytečné a dávají to veřejně najevo. Pokud by se to udělalo podle nich, je za chvilku klid zbraní a Ukrajina přestane existovat. A až za pár let Rusové potáhnou dál, třeba na Slovensko, budou taky slovenští politici volat: nic nám neposílejte, nedávejte nám zbraně, tohle nemá vojenské řešení, rychle to ukončeme?

Chcimírové jsou pro mě tudíž zbabělci, necharakterní a odporní jedinci, kteří by kvůli vlastnímu pohodlí byli ochotni obětovat i vlastní matku. Chciválkové chtějí mír taky, ale spravedlivý a s výhledem na jeho zachování i několik generací dopředu.

Označení za chciválku na mou adresu tak vidím jako vyznamenání.

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Aleš Nebáznivý
Aleš Nebáznivý
4 měsíců před
Tomáš Vodvářka
Admin
4 měsíců před

Představa, že se agresorovi ustoupí a on dá pokoj, se ukázala v celých dějinách jako chybná. A pouze blbec dělá stejnou chybu stále a opakovaně. Správný postup by byl, aby NATO vymezilo jasný prostor, kde prostě Rusové nebudou. Bohatě by stačil vzdušný prostor nad Ukrajinou.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial