Užívání pojmu „izraelská🇮🇱 okupace Gazy a Západního břehu Jordánu“ je zavádějící.

V Gaze neexistoval žádný palestinský stát, který by mohl Izrael okupovat. To, co nazýváme „Západní břeh Jordánu“, bylo historicky Judeou a Samařím.

K první novodobé okupaci Gazy a Západního Břehu rozhodně nedošlo ze strany Izraele🇮🇱, ale ze strany Egyptu🇪🇬a Jordánska🇯🇴

Egypt a Jordánsko, stejně jako ostatní arabské státy, nerespektovaly rozhodnutí OSN z listopadu 1947 a místo, aby podle vůle mezinárodního společenství, umožnily vznik Palestinského státu vedle toho Izraelského, využily slabosti Izraele, spolu s dalšími státy se na něj vrhly (sláva Československu🇨🇿, že tehdy Izraeli pomohlo).

👉Území, jež mělo dle OSN připadnout Palestincům Egypt a Jordánsko OKUPOVALY.  Egypt Gazu a Jordánsko  Judeu a Samaří, kterou nazvalo „západním břehem Jordánu“.

Okupace tedy začala v roce 1948, nikoliv po izraelské🇮🇱 obranné, šestidenní, válce v roce 1967!

Palestinský stát tedy nikdy nevznikl proto, že Arabové nepřijali rozhodnutí OSN z roku 1947.

V devadesátých letech se ale naskytla druhá šance. Byly vyjednány Dohody z Osla a premiér Rabin a vůdce OOP Arafat je stvrdili svým podpisem ve Washingtonu.

Na základě nich získali Palestinci v Judei a Samaří (čili „Západním břehu Jordánu“) a Gaze rozsáhlou autonomii. Jednání dále pokračovala. K definitivní dohodě, která by vyústila v Palestinský stát, mohlo dojít v roce 2000 na jednáních v Camp Davidu. Nabídka, kterou Izrael, léta trápený útoky okolních arabských zemí i palestinských teroristů učinil, byla velkorysá. Palestinský stát by vznikl na 92 % Západního břehu a na 100% území Gazy! Jenže: Arafat ODMÍTL! Starý terorista a chvíli mírotvorce,  se opět zachoval jako terorista.

Po tomto odmítnutí dohod vypuklo -s jeho podporou- palestinské povstání. Izrael se přesto 5 let poté rozhodl ke kroku,na který se nedá zapomenout. Jednostranně se v roce 2005 stáhl z Gazy. Musel k realizaci tohoto bolestivého rozhodnutí dokonce nasadit policejní sílu vůči vlastním lidem, kteří v Gaze léta budovali své domovy. Přesto to v zájmu míru udělal.

Bohužel rok na to, vyhrál volby do samosprávy na Západním Břehu sice Fatáh, v Gaze však Hamás. Co prvního udělal? Vyvraždil členy dosavadní palestinské samosprávy Gaze.

Izrael se zkrátka může postavit na hlavu, přesto je neustále někým kritizován…

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
7 měsíců před

Díky za informace, které jsou naštěstí poslední dobou více v povědomí. Arafatovo ne dalo jasný signál, že nejde o vytvoření dvou států, po kterém dnes volají západní politici, ale jednoznačně o zničení státu Israel. O nic jiného nejde ani teď.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial