O koulích

O tom, kdo je měl, kdo by je měl mít a kdo je bohužel nemá.

Právě proběhlá stávka byla pro mě osobně smutnou podívanou. Odborářští bossové, páprdové vyřvávající své demagogie a lži na tribuně za zvuků pochodů z dob komunistických prvomájových oslav a stylizující se do rolí jakýchsi rockových hvězd (ruku k uchu a neslyším vás, křičte víc), se sice hodně snažili dělat, jak jsou nepolitičtí – na demonstraci proti vládě (!) – ale dlouho jim to nevydrželo. Odkopali se, jeden ještě řadil mezi priority státu obranu, druhý už ale odsoudil „nesmyslné nákupy obrněného šrotu“ a třetí rovnou poslal kapitalismus na smetiště dějin. No jo, no…

Železná lady. Měla ideu, pevné hodnotové zakotvení a vizi. Věděla, co chce s britskou společností za své vlády udělat. Odmyslím zahraniční politiku, odmyslím boj s terorismem v Belfastu. Ekonomika. Věděla, že bez tvrdé ozdravné kúry půjde Albion a spol ke dnu. Na tom mimo jiné vyhrála volby a šanci využila. Bez skrupulí, tvrdě a s dobrým výsledkem. Měla koule, řeklo by se. Měla odvahu, protože měla svoji pravdu. A kdo osmdesátky pamatujete, tak víte, že nějaká směšná demonstrace na náměstí by byla pod její rozlišovací schopnost. Viděla dále než bossové odborů, viděla výše než zaměstnanci, viděla šířeji než státní úřednictvo. Prosadila svou, na cenu moc nehleděla, zajímal jí cíl. Prosperita vlasti, v jejím pojetí velikost a vážnost Koruny.

Korunu (možná bohužel) už nemáme, jen tu v peněženkách, ale i té bychom vážnost měli přát. Či Euru, v budoucnu, uvidíme. Každopádně, když mi nějaký politik před volbami sliboval, že bude umět počítat do deseti a zbaví mne strachu z krachu mé vlasti, a já mu to uvěřil, ne naivně, jen racionálně, tak po něm chci, aby to dělal, naplno, vždycky a pořád.

Moc rád bych šel demontrovat proti vládě. Jinak, než ti dnešní. Děláte to blbě, málo a slabě, křičel bych na všechny ministry. Proboha, přestaňte se už legračně podbízet cizím voličům, je stejně nezískáte a udělejte to, co jste naslibovali nám, vašim vlastním.

Nebojte se lidem říci, že jim teď nebude pořád líp, ale stejně tak se tvrdě postavte svým kámošům Benešům a spol. , vy snad máte mít moc, ne oni!  Zdaňte vše, co bez ztráty kytičky jde, však ti velcí mají z čeho dávat a my dole pak pochopíme, že i chleba a pivo budou třeba dražší.

Nelekněte se ani bossů, ani korporátů, ale ani zaměstnanců, ti všichni potřebují fungující ekonomiku, a uvědomí si to dříve či později, tak jak se to nakonec stalo tehdy za Margaret. A historie ji ocenila. Vydržte protesty, vydržte stávky, vydržte lobbing mocných. Vydržte, neposerte se! A říkejte nahlas nám všem, proč se držíte svého. Pořád, třeba tisíckrát, ti druzí ty své lži také nestydatě opakují dokola. Nebojte se, sakra.

Moc by se mi chtělo věřit, že aspoň jeden z poradců pana profesora Fialy čte blogosféru. Ale o tom to podle mě není, jestli něco čtou nebo nečtou. Spíš o těch chybějících koulích. Škoda, doplácet budeme všichni…

Tak jestli to nějaký poradce čte, vezměte to šéfovi třeba jako otevřený dopis zklamaného voliče….

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
7 měsíců před

Dobře napsáno, Honzo, i když dle mých informací řada Britů (i v lékařských kruzích) nevzpomíná na M. Thatcherovou s láskou, ale spíše naopak.
Bohužel, řada našich občanů má pocit, že má právo úplně na všechno, tedy i ti, kteří nejsou tak snaživí.
Souhlasím s Honzou níže, že by vláda měla opakovaně, pořád a neustále vysvětlovat každý krok, který dělá. Bez toho má čím dál více lidí pocit, že se nikdo o nic nestará.
Nemyslím si, že jako národ se máme nějak zásadně zle.

Tomáš Vodvářka
Admin
7 měsíců před
Reply to  Jan andrle

Těším se. A přeji fajn večer.

Jana Melišová
Jana Melišová
7 měsíců před
Reply to  Jan andrle

No zdravotníctvo je tam pre majetných, súkromné kliniky, kamarátka čakala velmi dlho na operáciu, lebo mala lacné poistenie a nemohla si vybrať operátéra či nemocnicu ako je to zatial u nás, dostala gynekologičku určitej národnosti, ktorá jej to dokazila, potom išla na opravu do česka.Ako píšeš, historicky dané.Ale u nás tiež účinné látky do liekov už sa berú z ázie, číny, indie…a tak aj vyzerá účinnost liekov…ale stále si lekára môžeme vybrať…

Jan Šik
7 měsíců před

Včera jeden bloger napsal, že šetřit by se mělo ohleduplně. Což je stejná hloupost, jako, když já držím ohleduplnou dietu s větrníkem jedenkrát za týden. Neuvědomujeme si, že pořád je pro šetření dobrá doba. Nic z toho tehdy v Anglii nebylo. Vysoká nezaměstnanost, nízké sociální dávky, drahé zdravotnictví, lidi pod hranicí chudoby. A u nás teď? Nízká nezaměstnanost, relativně slušné sociální dávky a další záchranný systém v podobě třeba potravinové banky, levné a přitom skvělé zdravotnictví. Lidí na hranicí chudoby přibývá a to rychle, stejně jako exekucí a stojí za tím vysoké hypotéky, těžce dostupné bydlení a drahé energie. Právě… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial