Nemocné dítě, nevyužitá příležitost mlčet

Na dobročinném portále Donio.cz byla zahájena sbírka na léčbu nemocného chlapce Martina. Potřebná částka je astronomická: sto milionů korun.

Má syndrom AADC, velmi vzácné genetické onemocnění (světově kolem 120 potvrzených případů). Na tuto nemoc existuje genová léčba: virem se do mozkových buněk vnese opravená DNA a ty budou schopny vytvářet neurotransmitery, což vinou nemoci nyní nejsou. Martin by tak měl šanci žít. Pojišťovna však tento lék odmítla proplatit.

Nemocné děti jsou jediná věc, na kterou pravidelně naráží moje obvykle převažující přesvědčení o tom, že život má smysl a je v zásadě dobrý. Nemoc, utrpení a smrt jsou jevy, které jsem ještě ochotná akceptovat ve světě dospělých. Jakkoliv nerozumím tomu, proč musí ze života odejít mladý člověk, rodič malých dětí, tyto příběhy v sobě obvykle uzavírám s pokorou a vírou, že moudrý Bůh mi jednoho dne vysvětlí, proč se dějí taková neštěstí.

Tyto vznešené myšlenky však nedokážu přijmout v případech jako je tento. Tváří v tvář něčemu tak smutnému, jako je chronicky se dusící dítě, mě napadá mnoho věcí, ale těžko hledám slova, která by bylo vkusné říct. Jsem ráda, pokud té rodině můžu pomoct alespoň penězi. Bohužel mnoho našich blízkých, kteří mají stejně jako já možnost přiložit ruku k dílu, případně alespoň mlčet, bere nemocné dítě jako příležitost demonstrovat svoji životní frustraci a omezenost.

Pod příspěvkem na facebooku s rozhovorem Martinova tatínka v DVTV se krátce po jeho zveřejnění vyrojily komentáře našich méně spokojených spoluobčanů rozhořčených nad tím, že dáváme peníze líným Ukrajincům, a pak nemáme na „naše děti.“ Jiné komentáře vyjadřovaly rozhořčení nad tím, kolik peněz berou naši politici a funkcionáři různých státních i soukromých firem, další (celkem pochopitelné) rozhořčení budilo rozhodnutí pojišťovny. Jedna paní dala rodičům jistě dobře míněnou radu ve stylu Jaroslava Duška, že jakmile uzdraví svá duchovní děla, to fyzické se okamžitě uzdraví i bez léku.

Naproti tomu se zvedla obrovská vlna solidarity. Lidé dosud poslali Martinovi přes 7,7 milionu Kč, cílová částka je přesto stále daleko. Člověk se neubrání jistým kalkulacím… stačilo by, kdyby si milion lidí řekl, „ok, pošlu stovku.“ Sto korun je částka, kterou rodina zaplatí třeba za parkování při celodenní návštěvě nákupního centra. Nebo za dvě espressa.

Samozřejmě, jsou mezi námi lidé, kteří neparkují v nákupním centru, protože auto nemají, a nemohou si ani dovolit espresso v kavárně. Přesto i tito lidé mohou alespoň mlčet, respektive nepsat alespoň v tomto případě na sociální sítě své pošahané výrony frustrace. Je mi líto, že více lidí tuto možnost nevyužilo.

Přesto – při pohledu na vzkazy, které dárci nechávají Martinovi a jeho rodině na stránce sbírky, je těžké necítit i naději. Češi jsou velkorysý národ. Jejich solidarita je tichá, není slyšet. Je jen vidět.

Sbírka pro Martina

Subscribe
Upozornit na
guest

15 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ján Šik
7 měsíců před

Tak s těmi Čechy jste to v závěru stoprocentně vystihla. Moc jsem tomu nevěřil, ale dnes ráno už zbývají jen cca dva milióny. Krásné úterní ráno

trackback

[…] kterému osud od samého počátku jeho krátkého života příliš nepřeje. /odkaz na článek zde/. Chlapec trpí vzácnou nemocí, na kterou existuje terapie, jejíž cena je však přímo […]

trackback

[…] kterému osud od samého počátku jeho krátkého života příliš nepřeje. /odkaz na článek zde/. Chlapec trpí vzácnou nemocí, na kterou existuje terapie, jejíž cena je však přímo […]

trackback

[…] kterému osud od samého počátku jeho krátkého života příliš nepřeje. /odkaz na článek zde/. Chlapec trpí vzácnou nemocí, na kterou existuje terapie, jejíž cena je však přímo […]

Jana Melišová
7 měsíců před

❤ ❤

Tomáš Vodvářka
Admin
7 měsíců před

Kdysi prohlásil Jan Werich, že v každém, národě se najdou jedinci, kteří jsou schopni udílet rady Eskymákům, jak se chovat v době veder. Považuji osobně za zhovadilost, že pojišťovna tento extrémní případ prostě nevyřeší poskytnutím 100 M. Léčba je nejspíše již verifikována, tedy bezpečná a efektivní, nejde v zásadě o experiment, kde by byly důvody ke zdrženlivosti na místě. O té stovce od milionu lidí jsem na tom stejně jako Ty. Píšeš, že táta byl v DVTV. Fajn, ale to sleduje jen málo lidí. Efektivní je 168 hodin, Reportéři ČT a podobné, kde je sledovanost v řádech statisíců. Pokud máš… Číst vice »

Jan Šik
7 měsíců před

V komentářích k nějakému článku nebo postu se vždycky pozná, jaký kdo je. Je to trochu jako ve vztahu, kdy se jeden nebo druhý snaží mít za každou cenu navrch. Někdy je k nějaké věci nebo při nějaké příležitosti jen sedět a mlčet. Jednou jsem to zažil skoro hodinu při výhledu do krajiny z jednoho poutního místa. Mlčení a držení za ruce. Dodnes na to vzpomínám jako na jeden z nejlepších okamžiků života. U určitých témat v médiích by mlčení stálo za to. Jenže dneska chce mít skoro každý NÁZOR prezentovaný veřejně, i když to vlastně skoro nikoho nezajímá. Díky… Číst vice »

Jaroslav Červenka
7 měsíců před

Hezky napsané. Mně ten případ okamžitě evokoval desetiletí trvající korupci ve VZP, která se pohybuje v obřích částkách. Ten chlapec není první případ. V souvislosti s tím mě napadlo, že ti zkorumpovaní jsou vlastně vrazi.

Jara Rankova
Jara Rankova
7 měsíců před

Stalo se, diky za informaci, bez Vas bych se to nedozvedela!

Jara Rankova
Jara Rankova
7 měsíců před
Reply to  Jara Rankova

A jeste jsem to hodila na muj profil, bohuzel jsem nemyslela na to, ze je to v cestine, ale to by nemel byt problem, na ostrove tady zije pres 300 Cechu a Slovaku, snad se nekdo prida.

Jara Rankova
Jara Rankova
7 měsíců před

Tim padem to mohu sledovat a darovat casteji.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial