Likvidační praktiky berňáků, firma vyhrála nad zaklenutím

Za vlád Andreje Babiše a hnutí ANO to bývalo časté. Zakleknutí způsobila problémy mnoha firmám. Naštěstí současné ministerstvo financí s touto praxí skončilo. Platit však budou daňoví poplatníci.

Zdá se, že praktiky finančních úřadů, které v éře ministrů financí hnutí ANO často bezdůvodně tzv. zaklekáváním způsobily existenční potíže bezúhonným firmám, odneseme my všichni. Na jeden takový případ upozornil web neovlivni.cz. Malé zemědělské firmě na Rokycansku nařídil místní finanční úřad před sedmi lety zaplatit s pochybným zdůvodněním doměrek daně za 210 tisíc korun.

Nejvyšší správní soud nyní pravomocně rozhodl, že to bylo neoprávněné. Majitel firmy Josef Beránek uvedl, že za doměrek daně zaplatili 210 tisíc korun a 100 tisíc korun dali za advokáty. Tyto peníze budou chtít po státu pochopitelně zpět a to znamená, že to zaplatíme my všichni daňoví poplatníci. Navíc toto nebyl ojedinělý případ, kdy finanční úřad bez řádného zdůvodnění zaklekl na bezproblémovou společnost. Není to také poprvé, kdy zakleknutá firma vyhrála spor se státem.

Pro mně jsou takové praktiky nepochopitelné, jistě kontroly z berňáku být musí, ale k takovým zákrokům by měl být pádný důvod. U mnoho lidí to evokuje myšlenku, jestli náhodou nešlo o něčích záměr, o zneužití státní moci k zničení nepohodlné konkurence. To lze samozřejmě těžko odkázat, ale pochybnosti jsou.

V každém případě je dobře, že za nynějšího vedení ministerstva financí tyto podivné praktiky ustaly.

Tečka po zakleknutí. Po sedmi letech firma vyhrála nad státem – (neovlivni.cz)

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Alejandro Azamedo
10 měsíců před

Babiš jako minjstr financí a později premiér se svou bandou zaklekávali a bičili konkurenci, zatímco podniky Agrofertu nikdo nezaklekával, ale jen se jim nasobily zisky a dotace. Defakto si ušlapal tuzemskej trh pro sebe. Teď se každej diví inflaci a proč na našem trhu není konkurence, aby nutila podniky zlepšovat kvalitu a snižovat cenu a pazdrát Babiš ukazuje prstem kolem sebe na viníky a idioti mu tleskají.

Tomáš Vodvářka
Admin
10 měsíců před

Poslední dobou vidím v ČT neustále Alenu Schillerovou, jak takovým rozhodným hlasem tepe současnou vládu. Možná by se jí měli novináři na tohle zeptat. Koneckonců, i ona hledá úspory….

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial