Lékař – politický agitátor

SPD má v Litoměřicích poměrně silný element. V ordinaci praktického lékaře sedí kdosi, kdo má v čekárně vyvěšena politická prohlášení SPD, vulgární výpady proti některým politikům. Navíc je v zastupitelstvu města i za kuturu.

Odkaz na článek zde

Vzpomínám si, jak za mnou v devadesátkách přišla do ordinace dvojice z nejmenované politické strany. Byli milí, slušní a požádali mne, jestli bych v rámci předvolební agitace nevyvěsil na nástěnku v čekárně malý plakátek, který by obsahoval několik programových priorit a volební číslo jejich strany. I když určitě nejsem apolitický jedinec, připadla mi jejich žádost silně přes čáru a to z jediného důvodu. Ordinace není veřejným prostorem, kde by měla být vedena jakákoli agitace ve prospěch kohokoliv.

Je to silně manipulativní prostor, kam přicházejí ti, kteří hledají pomoc v jejich trápení. Lékař v těchto prostorách vždy tahá za delší konec a tak tomu bude i za mnoho let. Pacient, ať chceme či ne, je ve svých žádostech o pomoc vždy až ten druhý (což neznamená nerovnoměrné postavení, ale situaci, kdy jeden ví cosi, co ten druhý ne a ten druhý po tom prvním cosi chce).

Pokud kdokoli využije tohoto postavení k manipulativnímu podsouvání svých vyhraněných názorů na politickou situaci, jde minimálně o mravní pochybení. Navíc, starší lidé jako častější návštěvníci této čekárny jsou navíc jistě více ovlivnitelní a je-li situace podávána způsobem, který je SPD vlastní, jde de facto o politickou agitaci a nahánění voličů. Stačí jen říct, že nejsou léky jen kvůli tomu, že je válka a že SPD chce mír a pak že všechno bude a je vymalováno.

Pan kolega má navíc svou čekárnu vystajlovanou ještě nadávkami vládnoucím politikům s vulgárními hláškami o blahodáronsti jejich bezdětnosti. Slůvko nacismus (ví vůbec pan kolega, co to je?) tam rovněž nechybí. Poznámky o totalitě by si vzhledem k svému věku (zažil jistě dle fotografie husákovskou éru) mohl rovněž odpustit. přinejmenším v tom, že za jeho výzdobu čekárny mu nehrozí vůbec nic a rovněž při uvědomění, kam naše zdravotnictví dospělo za pouhých 34 let od pádu komunismu.

Nevím, jak předmětná čekárna pana kolegy působí na pacienty. Nevím, jak je pan kolega odborně zdatný. Co však vím, že bych ke zmíněnému kolegovi jako pacient nešel. A je-li tento kolega ještě navíc poslancem města za kulturu, tak je mi občanů Litoměřic upřímně líto. Kultura tohoto lékaře je totiž patrná v jeho čekárně.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Alejandro Azamedo
10 měsíců před

Hezky napsáno, plně souhlasím.

Martina Benešová
Martina Benešová
10 měsíců před

Dobrý den, při čtení nástěnky pana doktora jsem se celkem pobavila. Máte 2 možnosti, buď se naštvat nebo zasmát. Po pravdě obvykle jsou na nástěnkách v čekárnách reklamní poutače na nechutné věci. Krásným příkladem je plakát jedna dvě klíště jde jako manipulace k očkování. Přičemž je možné být pro klíšťata nechutnou stravou a to ještě zadarmo bez vedlejších účinků a navíc podporujíce své zdraví. Každý den od jara do podzimu konzumovat aromatické byliny ( kopr, petrželku….) Reklama na inkontinenční vložky v čekárně. Místo rad jak posilovat pánevní dno. A další tipy reklam. A co teprve gynekologie se svými preparáty v… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
10 měsíců před

Mě na tom celém spíš šokuje reakce předsedy LK Kubka, ve smyslu, že ho to vůbec nezajímá a jde o osobní věc lékaře. To rozhodně není pravda. O zákazu volební agitace a organizací politických stran ve firmách rozhodl již první svobodně volený parlament v roce 1990. Tehdy se jednalo samozřejmě o komunisty, ale zákon platí obecně pro všechny politické strany. I lékař je firma cerpající finance buď od zdravotní pojišťovny, nebo přímo od klientů. Už se toho předsedy konečně zbavte, je tam snad v doživotní funkci po Rathovi a čeká se, až dorostou jeho děti? Copak neexistuje něco, jako volební… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
10 měsíců před

To jsem netušil, jak to v ČLK je, to je smutné. Impuls ovšem musí přijít od vás, lékařů, zesdola. Obzvlášť, pokud je členství povinné (předpokládám nějaký ten měsíční paušálek…). Co se týče pana doktora – politika, kontrolovat jeho výzdobu nikdo jistě nebude. Otázka je, jak by konala PČR třeba při ohlášení, že byl porušen příslušný zákon. Vždyť když něco podobného nesmí být na nástěnce třeba ve Škodě auto, nemělo by být ani u lékaře v ordinaci. Jinak je to samozřejmě hloupost a hlavně vizitka toho lékaře. Ale ČLK by se k tomu měla postavit. Stačilo napsat, že podobné chování je… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial