Babišova vláda: promrhané miliardy a další stamilióny za poradce

Na opravu památek a ve zdravotnictví se za éry vlád hnutí ANO pochybně utratily miliardy korun. Dosvědčují to šetření NKÚ. Co se týče placení vládních poradců, tak se Babišovci střelili do vlastní nohy.

Měla to být velká aféra. Premiér Petr Fiala a jeho ministři prý utratili za poradce během půl roku 100 miliónů korun. Jenomže stačí se podívat do záznamů a všechno je jinak. Podle webu e15.cz Babišova vláda v prvním roce svého vládnutí utratila za poradce 400 milionů korun, což byl dvojnásobek proti jejich nástupcům. Pravda, v roce 20021 už tato suma činila pouhých 209 milionů korun, což je srovnatelné s výdaji na poradce u současného Fialova kabinetu. Takže pokus o diskreditaci v tomto případě jaksi nevyšel.

Ovšem objevily se také zajímavé výsledky šetření Nejvyššího kontrolního úřadu, který zveřejnil zprávu o tom, že ministerstvo zdravotnictví v éře ministrů hnutí ANO, utratilo téměř pět miliard korun poslaných fakultním nemocnicím bez kontroly. Informuje o tom web iportal24.cz. Mimo jiné šly tyto peníze na oddlužení státních zdravotnických zařízení. NKÚ správně konstatoval, že resort zdravotnictví měl především řešit příčiny zadlužování fakultních nemocnic, což neudělal. Místo toho poslal miliardy korun na oddlužení, aniž by navíc zkontroloval, na co byly tyto peníze použity. Ano, normální je zjistit příčiny zadlužení a přijmout opatření, aby k nim dále nedocházelo. Tak to učiní každá normálně a rozumně hospodařící privátní firma. Jinak je to házení peněz do černé díry.

Rovněž ministerstvo kultury v letech 2019 – 2021, kdy jej řídil Lubomír Zaorálek za ČSSD, která byla koaličním partnerem hnutí ANO, se nevyznamenalo. To zaplatilo 2,6 miliard korun za opravu kulturních památek, aniž stanovilo jasné cíle, čeho chce dosáhnout. Zkrátka rozdávalo peníze bez zřejmých kritérií. Podobný problém jako ve zdravotnictví., miliardy korun se utrácely, avšak nebylo jasné za co.

Je potřeba si tato fakta připomínat, až zas Babiš a spol. začnou vyskakovat, jak dobře vládli. Skutečnost je však usvědčuje ze lží.

Babišovi ministři loni utratili za poradce a advokáty dvě stě milionů | e15.cz

Ministerstvo poslalo svým nemocnicím miliardy, jejich použití nekontrolovalo | iportaL24.cz

NKÚ: Ministerstvo kultury rozdělovalo peníze netransparentně – CNN Prima NEWS (iprima.cz)

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
8 měsíců před

Mne rozesmlálo, že pan Babiš potvrdil svá slova, že parlament je žvanírna. Jeho čas 5 hodin v kuse….

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial