Konec karnevalu

Soudce Robert Fremr se dne 14.8.2023 vzdal kandidatury člena Ústavního soudu ČR. Můžeme si povzdechnout, že to trvalo příliš dlouho. Lze však vysledovat i pozitivní prvky celé věci.

Pan JUDr. Fremr byl vybrán jako kandidát, doporučený presidentem Pavlem, respektive jeho poradním týmem. Z tohoto pohledu je na místě vyvodit odpovědnost vůbec za podání návrhu člověka, u nějž – jak je zřetelné – nebylo až takovým problémem zjistit jeho profesní minulost. Ta přes všechny názorové rozdíly na závažnost jeho soudních výroků rozhodně nesplňuje požadovanou morální kvalitu jedince, který bude mít za určitých okolností poslední slovo ve sporných situacích.

Že o tom kandidát moc mluvit nechtěl a při projevu v Senátu, kde byl grilován, cudně zamlčel to, co se nyní všeobecně ví, je samozřejmě z jeho přístupu logické. Jen málokdo z nás je ochoten veřejně vystavit své kostlivce ve skříni. Na straně druhé je přímo povinností poradního týmu, který by měl předtím, než kohokoliv na tento post doporučí hlavě státu, probrat minulost kandidáta nejlépe až k základní škole. Evidentně se to nestalo a pokud by dva ze senátorů nepozvedli svůj hlas, byl by JUDr. Fremr jmenován. Což by znamenalo výrazné zhoršení statu Ústavního soudu, neboť každý, kdo by u něj neuspěl, mohl argumentovat minulostí jednoho z jeho členů.

Na druhé straně je třeba vidět i jednu pozitivní stránku celé kauzy. Že totiž veřejný diskurs může být natolik silný, že „jasná věc“ může být tlakem veřejnosti, novinářů i médií vést ke zvratu a ke jmenování nedojde. Nic na tom nemění mlžení pana JUDr. Fremra o důvodech, které vedly ke stažení kandidatury, což byla další docela trapná věc. Bylo prokázáno nad vší pochybnost, že jeho profesní minulost je nepřijatelná a jeho jmenování by bylo pro společnost toxické.

Bylo by jen dobře, kdyby si z končící kauzy vzali příklad všichni ti, kteří usilují o veřejné funkce. A rovněž společnost, která má sílu podobné jedince s hyperegem od těchto funkcí odstavit.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

13 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Alejandro Azamedo
11 měsíců před

Poradní tým selhal a došlo k nápravě. Snad se chybou poučili. Jsem rád, že to není jak za Zemana a Babiše, kteří na lidi kašlali a jeli si to svoje klidně přes mrtvoly děj se co děj. No a pan Fremr zjistil, že vlastně tu funkci dělat nechce a byl z onoho postu odejit dříve než se jej mohl chopit. Váš poslední odstavec je hezký, ale celkem naivní. Tihle lidé postrádající jakoukoliv sebereflexi se budou vždy tlačit tam kde by vůbec být neměli a naopak sami sebe uvidí jako jedince, kterým ostatní křivdí, jelikož oni sami žádnou chybu přeci nemají… Číst vice »

Alejando Azamedo
11 měsíců před

Já jsem zastánce toho, že prvotním kritériem pro jakoukoliv funkci by měl být morální kredit a ne zkušenosti, vzdělání nebo schopnost pracovat dokonale. V první kole vyfiltrovt všechny šmejdy a v druhým kole vybrat někoho schopného. Leč v naší zemi se glorifikují schopní jedinci, kteří dokázali to či ono a tak trochu se zapomíná na to, po kolika zádech vylezli a kolik lidí na vrchol ušlapali a podělali.

Látal Stanislav
Látal Stanislav
11 měsíců před

Tak mě napadlo několik variant možností, proč byl dotyčný navržen:

  1. někdo chtěl vyzkoušet, co naši politici „skousnou“ a jestli to soudruhovi projde. Takový test paměti voličů, kteří politikům sežerou dnes skoro vše …
  2. někdo chtěl zesměšnit presidenta a jeho „nepozornost“ .
  3. někdo se chtěl presentovat jako strážce morálky … Napřed nečinnost a potom jen dva byli proti a připomněli to novinářům.

Taky by mě zajímalo, kdo toho soudruha navrhnul ? Předpokládám, že ostatní Ústavní soudci ho znali. Nikdo se jich na názor neptal ?

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Tak třeba místopředseda US Fremlovu minulost, velmi decentně řečeno – docela zlehčuje… Tohle mě šokuje vpodstatě nejvíc.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

Mám nastudované už z jiného zdroje. Je naprosto děsivé, co na toho kluka dokázali všechno ušít. V roce 87!!! Nejen StB, Fremr, ale i psychiatři (figuruje v tom i věhlasný dr. Hubálek). Udělali z něj pod nátlakem i sexuálního devianta a nebýt revoluce, možná by ho i zbavili plodnosti… Navíc Fremr odsoudil podmíněně i jeho mámu za to, že kryla údajné sexuální násilí na jeho mladší sestře. Nechápu, jak ho mohou hájit, že postupoval v souladu s tehdejšími zákony. V tomto případě ani omylem. Že vstoupil do KSČ v říjnu 89 svědčí o tom, že byl karierista, všeho schopný, navíc… Číst vice »

Jana Melišová
Jana Melišová
11 měsíců před

vďaka za informácie

Hana Rybnická
Hana Rybnická
11 měsíců před

Je to vlastně dobrá zpráva. Občanská společnost si uvědomuje, že profesní kvalifikace není jediný a prioritní předpoklad k dosazení do vysoké veřejné funkce (a všechno jiné zanedbatelné). Morální a etická kriteria, zvláště ve vztahu ke komunizmu a jeho zločinům dosahují více a více významu. Považuji tento vývoj za velice významný – ostatně tomu v poválečném Německu nebylo jinak.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před
Reply to  Hana Rybnická

Zase špatná zpráva je, že si situaci vůbec neuvědomuje a neumí vyhodnotit lidé, jako je sám JUDr. Fremr a mnozí z těch právníků, co ho dnes obhajují… Vůbec, moc dobrých zpráv z občanské společnosti v poslední době nechodí. Spíš zděšení. Četla jste dnes, jakou lichvu provádí ředitel IKEM a jak se hájí?

Hana Rybnická
Hana Rybnická
11 měsíců před
Reply to  Jiří Konrád

Pane Konráde, z mého hlediska je to netečnost a absence jakéhokoli etického cítění individua. I Mengele přece jednal dle předpisů a dokonce i v zájmu vědy. A proč? Protože byly odstraněny všechny (intelektuální) společenské demokratické zábrany a hranice. Je to věci společnosti nastavit etické principy a hranice k neetickému chování. Do závěrečného kola prezidentských voleb se dostali dva kandidáti s neblahou minulostí, proč asi? Z jakého důvodu se nenašel nikdo kdo tuto minulost nemá a žije příkladně normálním životem? Z jakého důvodu je možná situace ředile IKEMU? Nebo úplatků a kšeftování byty v Brně ? a další? Všechno beztrestné?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial