Znárodňovat byty? Šílenství, kterému je třeba zabránit

Netržní zásahy do ekonomiky včetně zastropování cen vybraných produktů nejsou rozumným řešením. Pokud budou o cenách rozhodovat úředníci, dopadne to špatně, zboží zmizí z obchodů.

To už jsme zažili za neblahého socialismu, kdy stát uměle nařizoval ceny. Důsledkem byly fronty a nedostatkové zboží, které v obchodech jednoduše chybělo. O cenách má rozhodovat především trh a nikoliv byrokracie. Nemá cenu si zastírat, že problémy nejsou, ale ty se nesmí zneužívat k útoku na svobodnou společnost, schopné a úspěšné lidi. Což už se bohužel děje. Zatím sice jen levičáci oťukávají terén, ale už vystrkují růžky.

Dokonce od nich padl návrh, že pokud má člověk dva a více bytů, tak by mu je měl stát sebrat, nechat mu jen jeden a ty ostatní dát potřebným lidem. Jasně, něco podobného tady už bylo za komančů, kdy soudruzi mohli majiteli do vily nastěhovat nájemníky i proti jeho vůli. Chalupářům se občas stávalo, že za nimi přišli lidé z národního výboru v místě, kde měli chalupu, a ptali se jich kolik, že to mají bytů. a prý, že dva byty mít nemohou a chalupa je vlastně jejich druhý byt. Dokonce to tenkrát řešil nějaký časopis pro chalupáře, který jim radil, že se mají dopředu jít dohodnout s příslušným národním výborem a získat od něj příslib, že jejich chalupu potřebovat nebude.

Stejně tak je nesmyslné zastropování cen potravin, což už také někteří sociální inženýři navrhují. To by akorát vedlo k jejich nedostatku a nakonec k přídělovému systému. A o to normální člověk stát nemůže.

O cenách ať rozhoduje trh a nikdo jiný, pouze ve výjimečných případech tomu může být jinak. Avšak, skutečně jenom v mimořádně výjimečných. Levičácké nápady a sociální inženýrství ve stylu, zastropujeme ceny a sebereme lidem byty, je třeba zlikvidovat hned zkraje. Jsou totiž velmi nebezpečné pro svobodu.

Pokud někdo tvrdí, že má problémy, tak dobře to kdysi vystihl bývalý předseda KDU-ČSL Josef Lux blahé paměti. Podotýkám, nejsem lidoveckým voličem. Pokud se jedná o člověka, který se dostane do potíží bez vlastní viny, například kvůli nemoci či úrazu, tak tomu je třeba pomoci, ale mladému a zdravému stěžovateli je nutné dát do ruky lopatu a poslat ho pracovat. Já dodávám, že pokud to nepomůže, pak musí následovat řešení ve stylu velký bič a malý dvorek.

Já miluji svobodnou společnost a zdůrazňuji, stát není a nesmí být zaopatřovací ústav pro flákače.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Chudák pan Ziegler. Stal se dalším „vyvoleným“ v řadě. 😊

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Já si myslím, že pan Ziegler to tu čte a prostě proto, že chudák není ty názory unese a jen nemá potřebu jít do argumentační výměny…

Filip Vracovsky
Filip Vracovsky
1 rok před

Asi jsem se nevyjádřil šťastné… nicméně se mi zdá jeho nevstupovani do diskuze znakem zdravější sebevědomí, než teskne komenty které se stejně nezabírají tím co píšete. Jen sděluji světu zal , že kdybych ty diskuze nečetl, měl bych dojem, že je přinejmenším krajite za živá…

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

radši už nebudu psát z mobilu… i Vám fajn večer…

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

S tuhle paní do „argumentační výměny“? S někým, kdo má vždy pravdu a poslední slovo to prostě nejde.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Chudák v tom, že je další na řadě vašeho stalkingu. Nic víc.

Tomáš Flaška
1 rok před

Je to tak. Stát nemá mít možnost jak ovlivňovat ceny tam, kde je konkurence. Něco jiného je například voda, nebo plyn, či dálkové topení. Další výjimkou je kartelová dohoda. Jinak to vždy vedlo do pekel.

Pokud si stát myslí, že je málo bytů, či jsou předražené, tak má stavět masově a levně své byty a hýbnout tak s trhem.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial