ČSSD se za svou minulost nemusí stydět?

Tato slova (bez otazníku) pronesl neúspěšný kandidát na předsedu Sociální demokracie (či jak si ten spolek dnes bude říkat) Lubomír Zaorálek.

Opepřil to ještě tím, že uvedl:  „Naše vystupování bylo dosud velmi krotké. Není čas, abychom se tvářili, že jsme konstruktivní proti těm, kteří jsou extremisté.“ Tak si pojďme probrat některé figurky, které z lůna této oranžové party vzešly.

Stanislav Gross – proslul svou větou o křišťálově čistém financování svého bytu. Pochybnosti ho nakonec vedly k demisi z postu předsedy vlády. Policie vyšetřování později odložila, nic se neprokázalo. Vzhledem k pár milionům, o které se tenkrát jednalo, v porovnání se sumami o kterých se mluví v souvislosti s jistým nejmenovaným zemědělským podnikem u nás, ho považuji spíše za směšnou oběť svého okolí.

Miloš Zeman – jeho příklon k Rusku a Číně asi není třeba více rozebírat. Daly by se vyjmenovávat další drobnosti, jako téměř znečištěné korunovační klenoty, snaha likvidovat novináře, rozeštvávání společnosti a mnoho dalšího. Jako prezident bude jednou zapsán do dějin asi na úrovni svých komunistických předchůdců.

Jiří Paroubek – tragikomická osoba naší politické scény. Odněkud ho vyhodí dveřmi a oknem se snaží vrátit. Také bývalý předseda vlády. Znám byl tím, že za jeho vládnutí došlo k brutálnímu policejnímu rozehnání technoparty CzechTek 2005. V médiích byl zveřejněn článek z bulletinu ČSS Socialistický směr r. 1978 se záznamem stranické besedy o únoru 1948, jíž se Paroubek účastnil a ideologickými frázemi chválil „likvidaci pozic exponentů buržoazie v politickém životě republiky“. Na křestu Paroubkovy knihy Česko, Evropa a svět očima sociálního demokrata v pražské restauraci Monarch hodinu po skončení akce došlo mezi pozvanými hosty k incidentu mezi podnikatelem Bohumírem Ďuričkem a synem provozovatele Matějské pouti Václavem Kočkou ml. Výsledkem incidentu byla střelba a smrt druhého jmenovaného. Ďuričko byl odsouzen na 12,5 roku vězení. Jiří Paroubek se následně od incidentu distancoval a prohlásil, že Bohumíra Ďurička vlastně nezná a na svůj křest knihy ho nezval. Dnes zcela nepokrytě zastává proruské postoje při jejich invazi na Ukrajinu.

Jiří Vyvadil – členem ČSSD byl 17 let a obhajoval členství Česka v NATO a prohlašoval, že ho z Ruska mrazí. Nějak se nepohodl a v domnění, že to asi ČSSD nějak nandá, po odchodu z politiky úplně změnil názory. Po zahájení ruského útoku proti Ukrajině v únoru 2022 oznámil plán na založení hnutí Přátelé Putina v ČR. Během tzv. Krymské krize v březnu 2014 zaslal coby předseda přípravného výboru občanského sdružení Přátelé Ruska v České republice ruskému velvyslanci dopis, v němž mimo jiné uvedl: „Původci a organizátoři této krize, představitelé EU a USA, využili radikalistických polofašistických a nacionalistických sil a společně uskutečnili státní převrat, při kterém odstranili legálního prezidenta. Přitom navíc uvedli do funkce dočasného premiéra, který je znám svými fašistickými sympatiemi.“ V březnu 2015 Vyvadil na Facebooku založil skupinu zaměřenou na odpor vůči průjezdu amerického vojenského konvoje Českou republikou. Na Facebooku byl správcem skupiny Přátelé Miloše Zemana. Poté, co Miloš Zeman důrazně odsoudil ruský vpád na Ukrajinu v únoru 2022, však oznámil, že jej prezident zklamal a uvedl, že „je skvělé, že už brzy vypadne“.

Jaroslav Bašta – signatář Charty 77. Disident, který byl i pár měsíců ve vězení. Jenže za to, že komunisty kritizoval zleva a to už je co říci. Od ČSSD přes hnutí BOS (Bezpečnost, Odpovědnost, Solidarita) to dotáhl až k SPD. To je od ČSSD opravdu otočka o 180°. Ale kabáty samozřejmě nepřevléká. Za SPD kandidoval neúspěšně na prezidenta ČR. Aby mohl kandidovat, muselo mu to podepsat všech 20 poslanců SPD včetně jeho samotného. Pokud by nám dělal prezidenta, v Moskvě by jistě otvírali šampaňské.

Ivo Svoboda – byl vůbec první ministr naší vlády, který byl nakonec pravomocně odsouzen za tunelování firmy Liberta. A trest si i odseděl (po odpykání části trestu byl podmínečně propuštěn).

David Rath – navázal na tradici Iva Svobody a i on si jako bývalý ministr za ČSSD odseděl své ve vězení za úplatkářské aféry. Nutno podotknout, že k nepodmíněnému trestu odnětí svobody nebyl kromě ČSSD odsouzen žádný bývalý ministr jiné politické strany.

Jaroslav Foldyna – zde se naskýtá otázka, zda kope za Česko nebo Rusko. Dělal dokonce místopředsedu ČSSD. Foldyna patří mezi příznivce Nočních vlků, ruského motorkářského klubu podporujícího prezidenta Vladimira Putina. V květnu 2018 uctil společně s nimi na Olšanských hřbitovech památku sovětských vojáků padlých za druhé světové války. To už bylo i na ČSSD moc a od Foldynovy účasti na akci se distancovala. Dnes je u SPD o jejíž politice se snad ani není třeba rozepisovat.

Na závěr tedy znova slova Lubomíra Zaorálka: „Odmítám, že sociální demokracie je strana, která by se měla moc omlouvat a stydět za svou minulost.“

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

8 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Ono s v každé straně najde dostatek materiálu, který je vhodný akorát ke kompostování. Tvůj „výběr z hroznů“ je samozřejmě silně reálný, nicméně asi není žádná strana, která by byla vůči pokušení moci zcela imunní (viz nyní STAN a jeho Dozimetr).
To, že se na místo předsedy hlásí i šílený Zaorálek, je dokladem personální vyprahlosti této strany, která postrádá osobnosti. Nicméně – jak píší diskutéři níže – potřeba skutečné moderní levice je palčivá, stejně jako strany vpravo. Zatím je to změť, v níž dominuje zcela bezprogramová ANO a pro mne nepochopitelná SPD.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

No, samozřejmě by měl pan Zaorálek vážit slova o tom, že jiné strany jsou horší. V jeho případě bych byl velmi opatrný ve světle toho, co píšeš.
BTW nepřijedeš na sraz blogerů tento pátek v Praze? Rád bych Tě konečně viděl naživo.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Perfektní.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Nikdy jsem ČSSD nevolil a nikdy nebudu. Ovšem domnívám se, že tato strana na naši politickou scénu a do PČR patří. Na rozdíl od projektu hnutí ANO, což není demokratická strana a socialistům voliče přetáhla (nepochopitelně, ANO není levicová partaj, ale podnikatelský projekt). A historie včetně osobností? To máte těžké, i ten Rath byl na začátku členem ODS… O tom to není. Politici jsou napříč stranami zvláštní sorta lidí. Mnoho netáhel, kteří v politice vidí jedinou možnost jak se prosadit a zajistit. Bohužel pro nás. Jinak jména jako Klaus, Tlustý, Bém, Nečas, Němec, Dalík nebo Řebíček?

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Nikdo nikdy není odsouzen. Rath, Svoboda, Nečas (nepravomocně) a Dalík jsou výjimky. Jinak stejnâ pakáž. Až se musím smát, že nejlepší ministr teto vlády je oproti veškerým očekáváním Pirát. Zato ti kamarádi, co spolu mluví, ti zase perlí.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial