Svetr jsem si upletl

Na radu předsedkyně Poslanecké sněmovny paní Pekarové Adamové jsem si před zimou obrazně řečeno ten svetr upletl. Neposmíval jsem se jako mnozí jiní.

Plyn u nás není. Ani dálkové topení. Topení uhlím znamenalo denně vybírat kotel, vlasy plné prachu, všude špína. Tak jsme v 90. letech zavedli akumulační elektrickou kotelnou jako jedinou možnost čistého vytápění.

Čas běžel a rozvoj levných jaderných zdrojů se jaksi nekonal a elektřina jen zdražovala. Stále větší význam při vytápění domku začínal mít krb. Sice taky přikládání, popel, prach … ale posezení u otevřeného ohně nemá chybu. Elektřina se stále více omezovala a slouží jako záložní zdroj při největších mrazech. I když už nepoužíváme instalovaných 22.5 kW, ale jen třetinu.

Paní Markéta Adamová Pekarová po vpádu Rusů na Ukrajinu a očekávaném drastickém snížení cen energií doporučila obrazně plést svetry. Samozřejmě tím myslela i jiné věci, jako snížení teploty doma, nošení teplých ponožek, případně omezení počtu vytápěných místností. Vysloužila si za to posměch mnoha kritiků. Jejich výsměch nebral konce. A asi se těmi radami moc neřídili.

I dodavatel elektřiny nám promptně zvýšil zálohy o 50%.

 

Ale my si ty rady vzali k srdci. V obýváku jsme zimu přečkali v mikinách v teplotách 19-20 stupňů. Ložnice si vystačila s 16-18 stupni. Krb nás krásně hřál u vínka a televize.

A zima přešla a já se celkem třásl strachy až od dodavatele elektřiny přijde vyúčtování. Přeci jen po všech těch mediálních katastrofických zprávách jsem se připravoval na nejhorší, jak už samozřejmě všichni ti posměváčci s hrůzou v očích ukazovali kolik musí doplácet. A pak to přišlo.

Přeplatek skoro v hodnotě dvou původních měsíčních záloh. Zdatní posměváčci radám paní Pekarové Adamové teď spílají na vládu, kolik musí platit na doplatcích za energie. Mohou si za to sami, dodávám. Kdyby místo úsměšků, kritiky a čekání s nataženou rukou radši sami něco udělali, mohli dopadnout lépe. Asi je zahřívá ten pocit, že to někomu ústně nandají. Každý jsme jiní a já jim ten úděl přeji.

Naopak, za rady děkuji a s vládou jsem spokojen. Včetně nyní představeného balíčku úsporných opatření.

A ještě jsem si všiml, že mám na účtu elektřiny příspěvek od státu ve výši 2.000,- Kč. To mi nepatří. To někam pošlu. Potřebným zmrzlým? Ani náhodou. To by bylo hašení důsledků. Půjde na podporu odstranění prapříčiny tohoto všeho. Tedy na konto na zbraně pro Ukrajinu.

Subscribe
Upozornit na
guest

10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hana
Hana
1 rok před

Můžete být spokojen, zvládl jste to skvěle. Určitě se tak nedaří každému. Lidé mají různé podmínky od svých dodavatelů, různý stav svých domů či bytů, mají malé děti, jsou nemocní atp. A energie máme skutečně velmi drahé.

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Letošní topná sezóna byla složitá. V RD jsem snížil spotřebu plynu o 25 %, všechno pod kontrolou. Nárůst přitápění krbem, nad to při dlouhých zimních večerech není. Rekapitulace – největší platba za 25 let vers. nejmenší spotřeba. Přeplatek 13 tkč, o kterém jsem věděl že bude. To máte tak, 1/3 populace (nejen u nás) je v podstatě na hranici svépravnosti. Dovedete si představit, co by se stalo, kdyby dodavatelé nezvedali sami zálohy, nechali to na domácnostech a po roce provedli doúčtování? A tak je to se vším. Ti, kteří dnes nejvíc řvou o zakazech a návratu socialismu se sami vůbec… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Super, rád si přečtu a napíšu vám svůj názor. 😊

Jan Šik
1 rok před

Bydlím většinu života ve starém nezatepleném domě a mám obdobné teploty jako Vy. 20,5 ale až od 17.00 do 22.00., ostatní čas mezi 18 až 19,5. Svetr nepotřebujeme, chodíme v tričku s dlouhým rukávem. Lidi ve městech jsou zvyklí na vyšší teploty, ale není to jejich chyba. Jeden architekt říkal, že v nezatepleném paneláku by se mělo topit na 25, aby tam nebyly plísně. V panelacich bydlí už třetí generace a oni prostě na nižší teploty nemají tělo navyklé. Z Vašeho článku určitě omdli jeden učitel na IDNES.cz, to je jisté. Mě vyúčtování nepřišlo, ale jinak s Vámi souhlasím. Ty… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Jan Šik

Souhlas.

Jiljí Záruba
1 rok před

Vaše poznámka je vtipná, ale z jednoho případu nelze zobecňovat. My jsme třeba dálkově vytápění a zrovna, když jsem četl, jak někde ve stejné situaci lidé doplácejí vyšší desetitisíce, přišlo vyúčtování i nám. Za minulý rok jsme protopili 13 168 Kč a nedoplatek byl k pětistovce (3+kk), to je něco přes tisícovku měsíčně, to jde, ne? A to jsme po bytě nechodili v mikině (ale ani v trenýrkách a vytahaném tričku, i doma jaksi dodržujeme „estetiku oblékání“), teploty neklesaly pod 22 °C, většinou byly vždy o něco vyšší, mimo spaní, kdy jsme větrali. Přesně příklad toho, jak je to individuální.… Číst vice »

Pavel Khail
Pavel Khail
1 rok před
Reply to  Jiljí Záruba

Dovolím si upozornit na důležitý fakt. Je velký rozdíl v nákladech, při centrálním vytápění, jestli zdroj spaluje plyn nebo uhlí. Nečetl jsem zatím v žádné diskuzi (nejen zde), že by to někdo zmiňoval.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial