Vyvracení lží: Okupaci naší země v osmašedesátém nenařídili Ukrajinci

Na sociálních sítích se šíří hoaxy záměrné poškozující Ukrajinu a Ukrajince. Pravda je však jinde. Tak Chruščov byl etnický Rus, u Brežněva je to sice s národností nejisté, avšak měl ruské rodiče.

Je to s velkou pravděpodobností práce ruských propagandistických a trollích center. Na veřejnosti se množí nehorázné výmysly o Ukrajině, a ten o Ukrajincích v politbyru Komunistické strany Sovětského svazu (KSSS), kde prý jich bylo sedm a tvořili většinu, má velmi tuhý kořínek, i když byl opakovaně a spolehlivě vyvrácen jako Fake News. To, že k šiřitelům těchto nehorázností patří i expředseda českých komunistů Vojtěch Filip evidovaný jako spolupracovník StB s krycím jménem Falmer, vůbec nepřekvapuje. Ten už byl opakovaně usvědčen z více í.

Jak správně uvedl web Demagog.cz, kromě generálního tajemníka Ústředního výboru KSSS Leonida Iljiče Brežněva, který střídal ruskou a ukrajinskou národnost, patřilo v roce 1968 do politbyra (hlavní vedení sovětských komunistů) 5 rodilých Rusů (Gennadij Voronov, Andrej Kirilenko, Alexej Kosygin, Michail Suslov a Alexandr Šeljepin), 1Bělorus (Kirill Mazurov), 1 Lotyš (Arvid Pelše) a 3 Ukrajinci (Nikolaj Podgornyj, Dmitrij Pojanskij a Petr Šelest). Jak kdo hlasoval, se už nedá zjistit. Pravdou však je, že rozhodnutí všech komunistických totalitních orgánů bývala v drtivé většině jednomyslná. K několika málo výjimkám patří usnesení předsednictva ÚV KSČ k srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, kdy reformisté přehlasovali tvrdé dogmatické jádro.

Velmi důležitou poznámku však uvedl historik Petr Blažek, princip řízení komunistického systému byl centralizován, bylo to podobné jako v armádě a nešlo o to, kdo byl jaké národnosti, jednalo se o systém, který byl založen na komunistické nomenklatuře“. To je přesné popsání situace.

Často se mluví a píše o tom, že prý Stalinův nástupce ve vedení sovětských komunistů Nikita Sergejevič Chruščov byl Ukrajinec. To je další lež. On se narodil v roce 1894 v obci Kalinovka v Kurské gubernii (nynější Kurská oblast) na území Ruska. Jeho rodiče byli etničtí Rusové. Čili z hlediska původu i místa narození byl Rus. To, že v mládí pracoval na Ukrajině v Doněcku, kdy byly lepší pracovní podmínky a vyšší platy, a že jej Stalin na konci třicátých let minulého století poslal na Ukrajinu dělat šéfa místních komunistů, z něj Ukrajince nedělá. I když měl rád ukrajinskou kulturu. Já mám také rád polskou kulturu a Polsko, ale kvůli tomu se nepovažuji za Poláka.

U Brežněva je to o něco složitější. Je pravdou, že se narodil v roce 1906 v městě Kamjanske (rusky Kamenskoje) na Ukrajině. Jenomže jeho rodiče byli etničtí Rusové, kteří na Ukrajinu přišli za prací z chudé Kurské gubernie. Podobně jako Chruščov. Ano, v ukrajinském Doněcku se tehdy vydělávaly větší peníze a lépe se žilo než v sousedním chudém ruském pohraničí. Na tom přece není nic divného. Já žiji v jižních Čechách a i od nás odchází mnoho lidí za lépe placenou prací do Bavorska nebo Rakouska.

Sám Brežněv střídal ruskou a ukrajinskou národnost, od padesátých let, kdy přesídlil do Moskvy, však tvrdil, že je Rus a jako Rus je uveden i ve svém oficiálním životopise ze sedmdesátých let. Historik Blažek k tomu dodává, že Brežněv mluvil rusky, ukrajinsky neuměl, a i jeho životopisci se neshodnou na tom, jak on sám vnímal svoji národnost. Po většinu svého života se však považoval za Rusa.

Důležitá poznámka k národnostnímu složení jednotek Sovětské armády, které se v srpnu 1968 zúčastnily vpádu do Československa. To nelze z dostupných pramenů určit. Jistě, sloužili v ní také Ukrajinci, ale logicky v ní převažovali Rusové jako nejpočetnější národnost SSSR. Takže tvrzení o tom, že v roce 1945 nás osvobodili Rusové a o třiadvacet let později okupovali Ukrajinci je hloupé a nesmyslné. V obou případech se toho zúčastnili vojáci více národností z tehdejšího Sovětského svazu. Nehledě k tomu, že Ukrajina tenkrát byla de facto porobenou zemí.

http://Pár faktů k roku 1968 — Demagog.cz

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Flaška
11 měsíců před

Perfektní rozbor 👍!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial