Ajaj. Ty důchody těch OSVČ chudáčků

Ani vyžít se z nich nedá. Člověk by slzičku zakápl, jak jim je teď ouvej. Ale bohužel si někteří z nich nevidí do úst.

Takto se vyjádřila herečka Veronika Žilková: „Protože jsem se stala matkou samoživitelkou, tak mě moc mrzí, že nemůžu Agátě hlídat tak moc, jak bych chtěla. Musím živit Kordulku a její dva koně, nemohu žít ze svého důchodu, který mi nepokryje ani platbu za plyn. „

Tady je hned několik velmi zajímavých věcí.

1. Tak především je paní Žilkové 61 let. Mluví tudíž o předčasném důchodu, či jakém? Předčasný se samozřejmě krátí.

2. Paní Žilková měla celý svůj život určitě nadstandardní příjmy. Předpokládám, že většinu života neměla trvalé zaměstnání, ale prostě žila z honorářů, gáží a příjmů z reklam. Prostě klasická OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná). A těm se důchod počítá podle toho, kolik odvedou během života na sociálním pojištění. Že by paní Žilková moc neodváděla? Proč? Nouzí snad netrpěla. Nechci spekulovat o důvodech, ale jsou přinejmenším podezřelé.

3. Nehoráznost o tom, že jí důchod nestačí ani na výživu dvou koní, je už totální pohrdání plebsem. Takový jeden kůň přišel v roce 2012 měsíčně asi na 1500 Kč. Bez ustájení a bez energií. Dnes odhadem 2500, na dva koně tedy asi 5000 Kč. A ještě si chudinka stěžuje.

4. Paní Žilková se po rozvodu stala samoživitelkou, jak sama běduje nad svým osudem. To těžko posuzovat a případně odsuzovat. Ale jedno je jisté. Její dcera Kordula se narodila v roce 2005. To bylo paní Žilkové 44 let. Jistě nadšení a radost. Ale domýšlela, tak jako mnozí chlapi padesátníci, co se rozvedou po několika desetiletích manželství, nabouchnou si mladou kočku a udělají jí dvě děti, co těm dětem za pár let budou moci dát? Paní Žilkové je přes 60 let v době, kdy má dcera maturitní věk. A asi se chystá studovat. Fakt si myslela že ji bude v skorodůchodovém věku moci plnohodnotně podporovat? Případně s ní dělat celodenní výlety do krajiny ať už pěšky nebo na kole? Že jí bude moci poskytnout plnohodnotný rodičovský servis se vším všudy, co případně bude mladý člověk ve věku dcery potřebovat? Domýšlela toto vše, co bude za 20 let, když si pořizovala dítě a zároveň zjevně nemyslela při platbách svého sociálního zabezpečení na pořádný důchod?

Celé to na mě působí jen jedním dojmem. Buďto paní Žilková nemá soudnost. Nebo to vysvětluje proč v roce 2014 kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO a teď po rozvodu s diplomatem Martinem Stropnickým už může přestat být apolitická, tak se do toho v duchu stranické politiky řádně obula.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

26 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
1 rok před

Až nyní jsem si přečetl teno blog a reakce na něj. Jsem rád, že 1 máj vyšel a i pejsci byli rádi. Jsem OSVČ a od státu chci, aby se o mne nestaral. Důchod neočekávám a když bude, tak dobrý. Každy, kdo chce podnikat, by měl být samostatný i s důchodem. Kdo chce, aby o něj někdo pečoval, má být zaměstnanec a ne chtít využívat výhody obou systémů.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

I u nás je krásně, ale zatím mám klidový režim. Ideál pro kafe na zahradě. Bon voyage…

Hana
Hana
1 rok před

Nadpis blogu mne zaujal. Těšila jsem se na úvahy o důchodech OSVČ. Ale té Žilkové je na mne moc. 😀 Pěkný den přeji!

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
1 rok před

Radko, chápu, že si se ohradila vůči bulvarizaci a tématu mateřství – do toho opravdu nikomu dalšímu nic není. V tom se klidně k tobě přidám, četla jsem i knihu, kterou paní Žilková napsala o svých životních peripetiích. Ale… zkus být v diskusích jen věcná, argumentovat k tématu, a nepřidávat do svých diskusních příspěvků svá osobní hodnocení autorů, která mnohdy vyznívají urážlivě. Kvůli tomu, že je ti to tady tolerované, jsem i před rokem odsud odešla. Vadilo mi, že tu není rovné prostředí, že pravidla neplatí pro každého.

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
1 rok před

Občas sem nakouknu a vidím to, co vidím. Jsi věcná, a za Veroniku i jiné ženy v tomhle dík. Ta zmíněná skupina mužů ale taky vidí, čtou, vnímají a ozývají se. Nedivím se jim. A to by tak za mě asi stačilo.

Alejandro Azamedo
1 rok před

Pláč herců s desetiletými angažmá mi přijde trapnej. Třeba jak Obermaierová plakala jak si to hodí, že nemá ani na jídlo a kdesi cosi, aby si vzápětí koupila další byt na Žižkově 🤦. Kdo chtěl, dpgledal si kolik dostala za jeden díl Ulice. K tomu angažmá v divadlech a na dalších akcích. Ne, fakt žádny herce nelituju a jejich remcání jak nemaj na chleba s vodou mi akorát otvírá kudlu v kapse.

Alejando Azamedo
1 rok před

Přesně tak. Většina OSVČ platí oněch minimálních 2500,- (nebo tak nějak) měsíčně a poté chtějí stejný servis jako každý jiný u koho jsou srážky v příjmech přes 50%. Já přijdu o víc jak polovinu výdělku z výplaty mám za to něco málo zaručeno, kdežto kdyby někteří z OSVČ měli odevzdávat státu 50% zisku tak jsou schopni i vraždy nějakýho úředníka. Nicméně, ona je to česká a nejen česká taková typická vlastnost – dávat co nejmíň, ale brát co nejvíc. Nicméně tady je řeč o lidech co vydělávají stovky tisíc měsíčně a brečí jak nemají na chleba v porovnání s lidma… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Je to tak, nicméně pochopit jistou přímou úměru je pro některé naše spoluobčany zatím nedostupné. Mám za to, že zrovna paní Žilková, vystupující veřejně na různých fórech, by v tom jasno mít měla. Proto považuji její vyjádření za spíše sebestřednou proklamaci pro bulvár a pavlač. Je jedno co řeknu, hlavně, že se o mně mluví

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Určitě jako zaměstnanec neplatíte více než 50 % mzdy. Samozřejmě 2/3 soc a zdr za vás odvádí zaměstnavatel. Dále žádný OSVČ nic neplatí ze zisku, zisk je to, co nakonec zbude a na takový se vztahuje pouze daň z příjmů. Váš příspěvek je zmatečný. Nikdy to nemůže být nastaveno stejně. OSVČ nemá např. ze zákona nárok na dovolenou. Souhlasím, že by se podmínky měly narovnat (konečně), ale je třeba nejdřív uvažovat a pak něco měnit.

Tomáš
Admin
1 rok před

Ahoj Radko, Tvou poslední reakci jsem smazal já a ne Tom Flaška. Myslím, že už to fakt stačilo

Last edited 1 rok před by Tomáš Vodvářka
Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Tomáš

Máte na věc jiný názor, to je OK. Tak to mezi lidmi bývá. Četla jste někdy zpětně, co všechno pod jednou diskuzí dokážete „vyplodit“? Nejen tady. 1) vaše příspěvky jsou pro ostatní nesrozumitelné 2) téma blogu je pro vás záminkou k vyřizování si osobních křivd z hluboké minulosti 3) musíte mít vždy a všude poslední slovo. Ještě nedávno byl pro vás p. Vodvářka nedotknutelný. Dovolil jsem si s ním polemizovat a vy jste rozpoutala na jeho obranu (kterou nepotřeboval) diskuzní peklo. Tohle je poslední příspěvek, který vám píšu. Myslel jsem si z nedávných reakcí, že už vám snad všechno došlo.… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před
Reply to  Jiří Konrád

Nerozumím Vám, přeci nejde o VŽ. Máte jiný názor, bráníte ženu, ok. Každý to vidí jinak. Pak se pustíte do osobnosti neoblíbeného autora i admina. Jde jen a jen o vás. Krásný 1.máj. Nechte to plavat, dnes lepší než demonstrovat, vyhledat rozkvetlý strom a nechat se políbit.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před
Reply to  Tomáš

Ahoj Radko, dopředu omluva za trochu delší vstup. Jestli je něco, co jsem se za ta léta v ambulantní medicíně naučil, je interakce s bližními. Denně mi do ordinace vstoupí cca 25 lidí. Denně. Některé znám dlouho, jiné vidím poprvé. Jelikož jich mám v počítači cca 32 tisíc, mohu prohlásit, že spektrum je úplné. A moje profesionalita (aspoň doufám, že tomu tak je) tkví v tom, že nikdo z nich nepozná, jestli jsou mi sympatičtí nebo naopak. Jistě, mám své „oblíbené“ pacienty, u nichž mne o cosi více zajímá jejích život a nejen nemoc. Naučil jsem se však i u… Číst vice »

Last edited 1 rok před by Tomáš Vodvářka
Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
1 rok před

Držím palce, Tomáši i Adélo…

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Také zdravím ještě jednou a dnes v tomto vláknu naposledy.
Obávám se, Radko, že jsi úplně nepochopila, o čem jsem Ti psal.

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Ze strany paní Žilkové to vidím jako pózu a snahou na sebe upozornit. Pokud mne paměť neklame, byla dlouho ženou velvyslance Stropnického ve Vatikánu a Israeli. Vím, že se rozvedli, nejspíše však ne tak, že by pan Stropnický vzal vše a paní Žilková šla o žebrácké holi. To, že adoptovala nějaké děti je chvályhodné, jistě jsou již dospělé a živí se samy. Obecně považuji nářky OSVČ na malé důchody /jež jsou dány jejich minimálními odvody/ za pláč na špatném hrobě. Oni ve své produktivní době na důchody přispívali jen drobnými a teď chtějí hodně. Což prostě nefunguje a nebylo by… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Radko, tu pavlač spustila paní Žilková. Moje zkušenost je taková, že práve ti potřební jsou spíše zticha a svoje potíže spíše tají.
„Musím živit Kordulku a 2 koně“….mám docela pocit, že právě podobné věty vybudí řadu reakcí, jež nebudou paní Žilkové zrovna nakloněny.
Tím nijak neshazuji její životní peripetie.
Ale nejsem si jist, jestli zrovna ona je etalonem chudoby a potřebnosti.

Last edited 1 rok před by Tomáš Vodvářka
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial