Tváře Santiaga

Každý poutník, ať jde odkudkoliv na Camino, ve finále dojde na jedno místo. Jmenuje se Plaza di Obrador. Velké náměstí před katedrálou. A tam zůstane stát, sedět či ležet. Protože se právě stal tím správným „peregrino“ di Santiago.

Znám to, Už celkem 4x jsem na to místo došel a pokaždé je to cosi, co se nedá popsat, asi jako modrá barva. Pomalu projdu okolo posledního rohu a přede mnou se objeví plocha, na které je v každou denní dobu hodně lidí. Někteří stojí bez hnutí a hlavu mají zakloněnou směrem k soše apoštola Jakuba, který již mnoho stovek let postává strnule mezi dvěma věžemi katedrály. Někteří usednou přímo na plochu, někteří si lehnou. Jiní volí oporu zad u loubí naproti katedrály a jen odpočívají, protože vědí, že si splnili svůj cíl. A všichni tak nějak si prodlužují slastnou chvíli, asi jako ten malý doušek vína ze starého sudu, který v sobě nese poselství dávných prací při sázení malých výhonků, jejích stříhání a další péče, poté první a další sklizně a poté přeměnu plodů na víno. Ta chvíle trvá různě dlouho, ale je u každého nejspíš zcela jiná a nepopsatelná.

A také se někteří zdraví, Třeba úplně neznámí se na sebe usmějí a podají si ruce. Protože vědí. Nebo se obejmou, tím úžasným lidským gestem, kdy je v tu chvíli úplně jedno, jestli jste generální ředitel nějaké korporace nebo uklízečka. Všichni jsou v tu chvíli originální lidské bytosti, které mají za sebou pouť. S jejími strastmi, bolestmi nohou, žízní či hladem, ale také zážitky se setkání s lidmi z celého světa, večerní povídání o všem možném, poslouchání příběhů, kde každý je originál a mnohdy námět aspoň na povídku.

Tak se pojďte kouknout. Fotky dávám bez komentářů.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Buen camino, amigos

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest

16 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ils Hovorková
Ils Hovorková
11 měsíců před

Máte můj obdiv, vážený Tomáši!
Fotky super, o každém něco prozradí….

Brigita
11 měsíců před

Jeee to je milé. Hned mám chuť tam jít. Každopádně mě překvapilo Tomáši kolik lidí má na vašich fotkách v rukou mobil. Už se zřejmě nedokážeme odtrhnout ani v takové chvíli. Děkuji za pohlazení oka

Tomáš Flaška
11 měsíců před

Taky rád šmíruji foťákem lidi 😊. Fotky pěkné.

Sona Bulbeck
11 měsíců před

Nadhera🙏🏻

Alejandro Azamedo
11 měsíců před

Super. Díky 🙂

jana melišová
11 měsíců před

Krásna človečina….

Hana
Hana
11 měsíců před

Nepopsatelné chvíle. Ale ty fotky jsou dost vypovídající. 😊 Tak zase za rok?

Jiří Konrád
Jiří Konrád
11 měsíců před

👌

Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
11 měsíců před

Taková lidská sounáležitost je vlastně nejvíc. Aneb všichni jsme jen poutníci životem. 🙂

Jara Rankova
Jara Rankova
11 měsíců před

Parada! Sla jsem v roce 2009, to jeste nikdo nesmiroval do iPhonu. Chtela bych pristi rok vyjit z Portugalska

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial