O tom, co se děje na Blogosféře

Začíná to být nejspíše tradiční. Kdykoli vyrazím do Santiaga, začnou se tady dít věci. V loňském roce paní Vlasta Fišrová nedokázala vyčkat na  vysvětlení administrace, proč se neobjevuje v diskusích pan Jeřábek. Po urážce jednoho z adminů byla požádána o odchod. Letos byly turbulence horší.

Vše začalo několika články pana Lubomíra Stejskala, kde s úporností poukazoval na hříšnost sexuálních styků mezi lidmi stejného pohlaví. Jinak brilantní komentátor dění v Israeli (stavím jej na stejnou úroveň jako G. Zbavitelovou a T. Gutmanna ze serveru Neviditelný pes) se neustále vracel k tomuto tématu a sklízel kritiku, jež byla dle mého časem poměrně značně osobní. Vůbec jsem nechápal ( a dodnes nechápu ), proč se k tématu vracel, když to nejspíše není jeho problém či problém jeho rodiny. Mám za to, že moudrý muž nikomu nepotřebuje vnucovat svou pravdu, zejména tam, kde ví, že narazí. Pokud bych to měl k něčemu přirovnat, tak nejspíše nebudu na stránky kovaných veganů psát neustále cosi o báječném šrůtku uzeného masa s hořčicí a křenem. (Jde mi o princip, ne o podstatu, abych předešel případné kritice). I pan Stejskal si posléze nebral servítky. Jeho pojetí, že žena má „mechanický mozek“ bych snadno vyvrátil svou zkušeností z praxe, pokud rezignuji na jistou míru nevhodnosti (používám záměrně velmi mírný eufemismus) tohoto tvrzení. Pan Stejskal byl administrací posléze požádán o stažení článku opět s podobnou tématikou. Jeho odpovědí byla žádost o stažení všech dosavadních článků na BS, čemuž bylo vyhověno.

Hlavním kritikem jeho článků byla Radomíra Kielbergerová. Prohlašuji, že mi její způsob útoků ad hominem vadí. Považuji Radku za nadanou blogerku, v jejichž schopnostech jistě existuje možnost stejně razantního vyjádření opačného názoru, avšak bez zbytečných urážek oponentů. Týká se to nejen pana Stejskala, ale i pana Tomáše Flašky, jehož považuji rovněž za výborného blogera a s jehož blogy souzním prakticky ve 100 procentech. Tomáš Flaška v reakci začal mazat vlákna komentářů, což je faktor, který mne osobně velmi mrzí.

Jako malou poznámku chci uvést, že mne prohlášení pana Dvořáka, že „si archivuje diskuse“ připadlo jako cosi z let dávno minulých a považuji je za krajně nevhodné. Připomněl mi svým prohlášením a činností pana Jaromíra Petříka z blogu idnes, který mne dodnes fascinuje tím, že je schopen dát odkaz na některé mé třeba i 5 let staré výjádření kdesi v diskusi. Jeho archiv musí být úctyhodný.

Dnes, nejspíše na podkladě situace v diskusích na BS, požádal o výmaz pan Filip Vracovský, člověk, s nímž jsem se setkal osobně a kterého považuji za člověka výjimečných lidských kvalit. Jeho odchod mne osobně velmi velmi mrzí a naposledy jej prosím, zda-li by si své přání ještě nerozmyslel.

Jsem si jist, že nejspíše řada autorů či těch, co by chtěli psát na tomto fóru, podobné diskuse a situace odrazují, protože se začínají podobat těm na Neviditelném psu, Novinkách.cz či blogu idnes. Princip tamních diskusí je veden stylem, kdo ze dvou diskutérů je větší blbec. Smyslem Blogosféry byl klidný prostor, kde nebude možné vstoupit každý a kde diskuse bude na vysoké úrovni.

Byl jsem naivní. Měl jsem za to, že lidé i přes své odlišné postoje k tématům a životu jsou schopni reagovat přiměřeně, třeba i ostře, avšak bez toho, aby museli toho druhého urazit. Administrace nikdy nikoho nemazala, sázela na slušnost a rozvahu. Byli vyřazeni někteří diskutující, u nichž se posléze ukázalo, že v jejich minulosti byly pro některé autory nepřijatelné věci (týká se to bohužel i mne a jednoho dříve aktivního stalkera).

Na své nedávno skončené cestě jsem měl spoustu času na přemýšlení. Dospěl jsem k tomu, že ke spokojenému  životu patří pokora a trpělivost. Že bez ní se člověk nikam neposune, že úporným lpěním na svém názoru a jeho vnucováním ostatním nedosáhne vnitřního klidu.

Co z toho všeho plyne.  Administrace nechce řešit narativ jestli Radka K  nebo Tomáš F. Opět opakuji, že původní záměr BS nebyl volně přístupné fórum, ale jistý selektivní prostor pro ty, kteří chtějí a umějí psát a přitom nebýt agresivní a útoční vůči jiným. Mám za to, že inteligence se pozná i podle toho, že pokud nejsem schopen strávit prohlášení druhého bez osobního útoku, nebudu do diskuse vstupovat vůbec a své protichůdné názory na druhého zpracuji tak nějak uvnitř.

Tento článek je fakticky posledním pokusem o zklidnění atmosféry. Pakliže by kdokoliv pokračoval v tom, co jsem napsal výše a co dle mého na Blogosféru nepatří, bude – pro mne s velkým smutkem – z Blogosféry vyloučen. Chci na Blogosféře nalézat zajímavá témata od zajímavých autorů a neprodírat se záplavou invektiv. Mám za to, že by to mohlo být cílem náš všech.

 

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

36 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Radko nemá to cenu, pokud někdo nechápe, že může být sprostý i bez vulgarit je zbytečné to dál řešit. Co mě zaráží je ta nonstop podpora pana Flašky. Ale je to jeho věc. Jinak nearchivuji si pana Dvořáka, ale zaarchivoval jsem si, poučen tím, že pan Stejskal je úskočný a rád věci mění aby následně vypadal dobře …. jeden článek kde napadl Blogosféru a Adélu. Ten článek posléze smazal. Stejně jako upravil svůj blog na rozloučenou třeba. Jo, to jsem si schoval. Třeba to Adély tátu bude zajímat. Protože přátelé , natož vážení se snad takhle opravdu nechovají. Jinak šetřit… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

P.S. Jinak čím víc tu o něm budeme psát, tím silnější bude mít puzení… I když ze setrvačnosti mu to asi vydrží i bez toho….

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Jasně, Trčálka je vždycky třeba…. A samozřejmě…. Já tu diskuzi až tak nesleduji, ale to posmívání nesměřovalo na LS , ale pana Dvořáka.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Už to tu řešívám jednoduše, Tome. Pokud už (spíš výjimečně) vstupuju do zdejší diskuse, už se zdráhám vystupovat polemicky. Je to vhodnější, obzvláště vůči těm, kteří by za to, že nesdílím jejich názor, mohli odpovědět úvahami o mé osobnosti, včetně vysvětlení, proč jsem méněcenný (ba druhdy i tehdy, kdybych se vůči jejich dojmům ani nestavěl, ale pouze souhlasil s někým, s kým oni ne). A od té doby je to tu pro mne mnohem příjemnější, čtu jen to, co chci a ty, kteří mě těší a obohacují, případně krátce glosuji pochvalou. – Vždyť na případné polemické debaty mám sdostatek těch,… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Vzhledem k tomu, že jsem nikdy neoznačil EU za nepotřebnou nepřijemnou vrchnost, předpokládám, že do vlákna pod můj komentář jsi svůj příspěvek vložila pouze nedopatřením z nepozornosti.
Ale to se může stát každému, takže Ti takový omyl pochopitelně odpouštím.
🙂

Michaela Klímová
1 rok před

👍

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Tak to je pochvala nezasloužená. 😉 Témata svých čmáranic cíleně nijak nereguluju, ba i nadále se hodlám strefovat do všech stran a dělat si srandu z čehokoli, co pokládám za srandyhodné. Ale asi máš pravdu (s tykáním jsi přišla Ty!), že občas podlehnu tomu, že z vrabelovců se sranda dělá jednodušeji, když si o to skoro říkají.
😀

jana melišová
jana melišová
1 rok před

Meky to spieval takto:
Melódii o prímerí
Každý neuverí
Hľadám v údolí mín
Melódiu o prímerí
Dá nám nádej viem
Boh je vraj láska najkrajšia z tém
Kým tú pieseň hrám
Šíri sa svetlo do všetkých strán….

Hana
Hana
1 rok před

Vážený Tomáši, jsem zde ve skupině dosud pouhý čtenář. Pravdou je, že už se dlouho nadechuji sem občas také něco napsat. Čtu zde však téměř vše, Obvykle se nenajde nikdo, s kým bych mohla souhlasit téměř ve všem, tak jako o tom píšete vy. Ale to je snad normální.
Mám ráda, když lidé obhajují svůj názor, takže věcné a slušné debaty jen rozvíjejí pohled na věc. Texty pana Vracovského zde budu také postrádat.

Tomáš Flaška
1 rok před

Tak se taky připojím. Omlouvám se, že jsem reagoval zjevně až neadekvátně, ale rozhodně jsem nebyl první kdo útočil. Nikdy jsem se nevysmival chudým lidem. Pokud mi někdo takový můj blog ukáže, rád se omluvim. Možná jsem v nějaké diskusi ironicky na adresu dezolátů poznamenal, že si užívám kaviár, golf a kabriolet. Pokud někdo tu ironii nepochopil, je to jeho problém, který tu opakovaně dává na obdiv. Nikoho nejmenuji a už asi po páté (šesté?) navrhuji abychom se míjeli. Nebudu diskutovat pod jejich blogy zde a totéž očekávám od nich pod blogy mými. A jelikož nikoho nejmenuji, tak nechápu proč… Číst vice »

Sona Bulbeck
1 rok před

Ja si dovolím len stručne, lebo predsa som len súčasťou komunity na blogosfére, aj keď po mojom odchode z Brna už píšem už trochu o niečom inom a nezapájam sa veľmi do diskusií, hlavne politických, lebo nemám možnosť byť tak zorientovaná ako predtým. Pre mňa sú blogy predovšetkým o vyjadrení momentálnych zážitkov a reakciou na to, čo sa okolo mňa deje – preto som začala blogovať práve v Saudskej Arábii, aby som sa vyrovnala s tým všetkým novým a iným, čo ma tam stretlo, a tak beriem písanie stále. Napätú situáciu na blogosfére som však vnímala, akurát vtedy riešila úplne… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Aho Tome, pan Stejskal si nebral servítky jindy. Být slušný neznamená mluvit bez vulgarismů. Znamená to rovněž neurážet nejen ničí sexuální orientaci, ale třeba ani ničí náboženské cítění. Já nejsem žádný náboženský fanatik, ale roky číst o tom , že jsem modlář jen Kvůli Marii Panně a neustálé se otírání o katolíky ? Proč? Navíc pan Stejskal rád něco napíše a pak to pozmění, nebo smaže… To já nikdy nedělal, ani čárku. Takže ne, pan Stejskal posléze s ničím nezačal. On tohle celé vyprovokoval. Slovo Morálka je slovo, které pro mě není jen canc. Píšeš, jak se ztotožňuješ s panem… Číst vice »

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

P.S. To, že se tento vtipný stařeček posmíval Radce jen pár dní poté co ji zemřel táta, je taky asi nějaká známka slušnosti které nerozumím. Ale nechci abys tohle soudcoval. Jen abys to věděl.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Ahoj, díky za pochopení…. Mám ted nějaké osobní starosti, hned jak budu mít čistou hlavu, napíšu Ti o něčem zajímavém…. Zatím ahoj a vše dobré.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

Myslel jsem, že sem už nevkročím. Nicméně to, co napsal pan Vracovský, je další pomluva, kterou si ze zášti vůči mně vykonstruoval. Například o mně několikrát napsal, že jsem se vysmíval paní Radce, když jí zemřel otec. Když jsem jej požádal, aby to doložil, neučil to. Zato k mému titulování použil Brehmův život zvířat. A to jsem si uložil, viz http://www.nebakov.cz/dokumenty/skot.jpg
Kdyby něco takového použil veřejně, šlo by to k soudu. Mohu posloužit i dalšími jeho výroky.
Pokud zde jako administrátor chcete tolerovat takového nevychovance, pak tu opravdu pro mne není místo.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

Pane Dvořáku, Vy jste ale členem té skupiny byl . Se soudy bych byl na Vašem místě velmi opatrný. Pojem internetové šikany už začíná být na pořadu dne. To že se doma nudíte, jistě celou situaci neomlouvá.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před
Reply to  Pavel Dvořák

A na rozdíl od Vás, který vytrženy z kontextů rozesíláte o mě infa, já Vás nepomlouvám. Píšu Vám celou dobu zcela veřejně….

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

Račte oboje dokázat. Jinak raději mlčte.

Jan Šik
1 rok před

Na Blogosféře se nepouštím do politických diskuzí, protože si ji přeji jako prostor příjemné kavárny. Proto pro ni píšu hlavně povídky a ostatní věci směřují na iDNES. Vývoj tady je přirozený, protože co je živé se vyvíjí a tím pádem musí procházet také svými krizemi. Mě nejvíc mrzí, že po administraci se plno věci sveze a útoky v osobní rovině se mi nelíbí. Na druhou stranu: Situace dokazuje, že jsou tu silné osobnosti, které mají své ego nebo hrdost a z toho vznikaji konflikty. Když tu ty osobnosti nebudou, je riziko, že prostředí bude vlažné a nečtené. Je jisté, že… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Jste moudrý člověk. Též jsem uvažoval o požádání o vstup mezi autory BS a přesně Vámi zmíněné argumenty mě odradily. A to jsem chtěl psát výhradně o cestování… Jsem zde jen občasný návštěvník a velmi mě mrzí, že jsem se vlastní neobratností a neznalostí „historických souvislostí na BS“ stal jedním z nechtěných aktérů celé záležitosti. Tímto se Vám omlouvám. Pouze Vám, protože jenom Vám jako autorovi byl určen jeden z diskuzních příspěvků, který neblaze přispěl k rozjetí celé té nesmyslné diskuze. Myslel jsem to úplně jinak, než jsem se následně o sobě dočetl. Obrana neexistuje, to víte sám. Člověk jen… Číst vice »

Jiří Konrád
Jiří Konrád
1 rok před

Ok. Děkuji. Ještě vyčkám a rozmyslím si to. Nemám extrémně vyhraněné názory, ale také nechci být „rozbuškou“, jak se mně to tady zcela neúmyslně a nečekaně podařilo… Když tak se ozvu.

Brigita Tóthová
1 rok před

Dobrý večer Tomáši a všichni. Chodívám zde jen občas, pokud ke mně přijde téma, které mám potřebu sdílet. Většinou není politického zaměření. Musím přiznat, že jsem vůbec nevěděla, že je zde situace tak vážná. Zřejmě proto, že si mě některá témata vůbec nepřitáhnou ke čtení, tudíž ani k názorovým přím. Pravdou ale je, že z blogosféry se časem stalo spíše politické diskusní fórum, než mnoho žánrový blog, kde si každý najde své. Miluji povídky, příběhy ze života, humor i básně. Nějak vymizely..nebo je to spíše tím, že už tak často kvůli politice nezavítám. Tome držím Vám pěsti , ať jako… Číst vice »

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

„Jako malou poznámku chci uvést, že mne prohlášení pana Dvořáka, že „si archivuje diskuse“ připadlo jako cosi z let dávno minulých a považuji je za krajně nevhodné.“
Pane doktore, to jsem nevěděl, že se to nesmí. Ale chápu, ono se někomu nelíbí, když se mu připomene, co napsal třeba před týdnem. Protože přece jen blbec nemění názor!
Mně zase Vaše poznámka připadá jako z dob dávno minulých. Třeba si to ještě rozmyslíte a změníte názor.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák
1 rok před

Za minulého režimu také bylo nevkusné / nevhodné vlastnit některé písemnosti. Nicméně jsem je vlastnil a šířil, a byl jsem za to náležitě odměněn. A ejhle, doba se opakuje! MY rozhodujeme o tom, co si můžeš opsat a co ne! A kdo se vzepře, Koniáše, Burnátia a svatou inkvizici na něj!
Amen.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial