Takhle ty důchody nevyřešíme

Už asi 30 let přešlapujeme na místě. O důchodové reformě se mluví, diskutuje, ale skutek utek. A teď už se státní finance, a tím i důchodový systém, řítí do kytiček tempem přímo raketovým. Kdo za to může?

Můžete si říci, že všechny strany, které vládly. Opravdu? Vzpomeňme si na tzv. druhý pilíř. Snad jediný slušný pokus o nějakou reformu za těch 30 let. Zavedla to vláda ODS a princip spočíval v tom, že když si člověk bude spořit do svého fondu, tak mu tam stát něco přileje z fondu veřejného. Opozice to torpédovala, že se tím peníze ve veřejném fondu sníží. To byla sice pravda, ale v celkovém součtu by v důchodových fondech bylo víc (a o tom to přeci je), byť jinak rozdělených.

Tak to ČSSD okamžitě po převzetí moci zařízla. Měla na to právo, ODS s ní před tím nic nekonzultovala. Ale přišla tedy ČSSD a po ní ANO s nějakou náhradou? Velká nula a nic. Zase jen řeči a nic víc. To je ale totálně destruktivní přístup.

Momentálně v situaci, kdy se schodek státního rozpočtu dostává do astronomických výšin, tak se vláda ODS a spol. snaží zatáhnout za urychlenou záchrannou brzdu a snížila letošní valorizaci důchodů. Pro vysvětlení nechápajícím – důchodcům nic neubrala, jenom jim přidá o něco méně než bylo plánováno.

A poučena z dob minulých, chystá se konzultovat dlouhodobé reformy i s opozicí, aby po případném převzetí moci zase nedošlo ke shození nějakých přijatých pravidel a opatření, jak se to dříve stalo.

A co na to opozice? Bývalý ministr Havlíček, představitel ANO, v otázkách Václava Moravce sdělil něco v tom smyslu, že když si vláda i přes obstrukce prosadila současné nižší nárůsty důchodů, tak už se není o čem bavit. Prostě uražená fiflena. Ta zásadní věc je zjevně až na druhém místě.

A SPD? To je ještě horší. Šetřit by se mělo prý spíše na obraně a ne na důchodcích. 2% na obranu jsou prý zbytečná. Pointa je jasná. Rozklad NATO a tím pádem jít na ruku Rusku. Ale i kdybych zkusil SPD brát, že to myslí vážně (a opravdu mi to nejde), tak jen pro upřesnění – důchody spotřebují asi 30% státního rozpočtu. A pak opravdu to, jestli na obranu půjde 1,5% nebo 2% rozpočtu, důchody nijak nevytrhne. Takže SPD, pokud vezmu v úvahu, že nemá žádné postranní ruské úmysly, ale myslí svou argumentaci vážně, je totální matematický negramot, ba přímo až imbecil.

Shrnutí: za tohoto postoje opozice se ani v tomto volebním období nic zvláštního nestane. A vy pod 40 let, co to čtete, si na důchod připravte zahrádky se zeleninou, protože jinak nebudete mít ani co jíst.

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Mne se líbila ta osoba ženského pohlaví za SPD, která v jedné větě řekla asi 3x, že věk 65 let je červená čára, za níž nepůjde. Nejspíše kdesi zaslechnuto a zvukomalebné, takže třeba opakovat. je jen škoda, že jí moderátor nedal otázku, co třeba s čárou modrou.
Jinak samozřejmě- pokud se nic nestane, bude za 20 let výška pense stačit na jeden slušný oběd v hospodě…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial