Rozdrtit Rusko, nebo ho jen porazit?

Ve vztahu k dění na Ukrajině se setkávám se třemi pohledy. Ti, kterým vadí dodávky zbraní Ukrajině, by ji nechali padnout do područí Ruska. Opačný extrém chce Rusko válečně zcela zničit. Třetí pak je střední umírněný proud.

Francouzský prezident Emmanuel Macron je známý tím, že jako jeden z mála evropských politiků udržuje telefonický kontakt s Vladimírem Putinem. Včera vydal jasné prohlášení k válce na Ukrajině, které mne potěšilo: „Přeje porážku Ruska ve válce proti Ukrajině, nechce ale, aby bylo Rusko rozdrceno. … Zároveň vyzval západní země ke zvýšení vojenské podpory Kyjevu.“ Je jasné, že se jeho postroj ruské straně nelíbí a Marija Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí, nařkla Macrona z „obojaké diplomacie“.

S panem Macronem jsem mnohokrát nesouhlasil, ale v tomto názoru s ním souzním. Evropa by měla vždy dávat jasně najevo, že jejím cílem není válka na území Ruska a ani jeho rozpad, ale jen jejich odchod z území Ukrajiny, nejlépe i včetně Krymu, a následné uhrazení napáchaných škod. To by měl být i cíl „mírových rozhovorů“.
Francouzský prezident se tak vyjadřuje v souladu s prohlášením Olafa Scholze, německého kancléře, který v úvodu třídenní Mnichovské bezpečnostní konference prohlásil, že „dodávky zbraní na Ukrajinu, která už rok čelí ruské invazi, válku neprodlužují, ale je tomu naopak.“

V Evropě je možné vedle středního umírněného proudu, který podporuje dodávky zbraní Ukrajině, sledovat i dvě extrémí snahy:
– Zastánci prvního extrému požadují vlády svých zemí, aby v zájmu míru ukončili pomoc Ukrajině. Ta by kapitulovala, ruská „speciální vojenské operace“ by splnila svůj cíl a byl by tak nastolen mír.
– Za druhým extrémem, na který poukazuje Emmanuel Macron, stojí „jestřábi“, kteří naopak požadují, aby Ukrajina dostala zbraně, které by jí umožnily přenést konflikt i na území Ruska. Doufají, že by se Rusko zhroutilo a rozpadlo na spoustu malých států…

Souhlasím s Emmanuelem Macronem, že naším cílem nemá být rozvrat Ruska. Zbraně nemají sloužit další eskalaci stávajícího konfliktu. Jednotná pomoc Ukrajině má posloužit jako jediný argument, kterému rozumí i Vladimír Putin, a to je síla. Jen síla donutí Rusko hledat mírová řešení problémů, které si samo nadrolilo. K tomu může pomoci i slib západu, že mu nejde o zničení Ruska, ale jen o to, aby Ukrajina byla opět svobodná v rozsahu mezinárodně uznávaných hranic.

Přeji si, aby se i naše země dál podílela na snaze Evropy osvobodit Ukrajinu. Věřím, že budeme i po nastolení míru pomáhat napravit napáchané škody, aby se miliony Ukrajinců, kteří museli opustit své domovy, měly kam vrátit. Čím dříve budou Rusové donuceni opustit okupovaná území, tím snadnější bude pro uprchlíky jejich návrat domů, což jim všem ze srdce přeji.

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Šik
1 rok před

Dějiny ukazují, že ke změně dojde při totální porážce a následné pomoci. Německo bylo po 1. světové válce poraženo, odsouzeno k propadu do bídy bez pomoci a byla mu spousta věcí vnucena, proto se zrodil nacismus. Ve druhé světové válce bylo totálně a drtivě poraženo. Ze strany mocností mu však byla podána pomocná ruka, která přispěla k tomu, že se zrodilo Německo nové. Obávám se, že teď to bude jinak. Těžko lze drtivě porazit zemi, která drží jaderný arsenál. Bohužel je nutno si přiznat, že pokud se nenajde nový charismatický vůdce, který provede změnu k lepšímu, jako třeba Gorbačov, čekají… Číst vice »

Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před
Reply to  Jan Šik

Cítím to podobně, Honzo….

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před

Biden je dnes u Zelenskeho, takze se snad dozvime, jaka bude skutecna pomoc.
Nejhorsi je, ze Orban a odporny Bannon (ten chtel nedavno koupit pozemek se zameckem v Italii, kde by se nackove mohli vidat, bohudik mu to nevyslo) byli na „slezine“ v Italii a oligarchove, kteri se stahli do Izraele, Svycarska a SA podporuji Putina stale financne.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial