Narazit na lichváře je moc špatné

A ještě horší je, když vám prostě nic jiného nezbude. Životní sešup je pak tragický.

Obvykle za to nemůžete. Ztráta práce, nenadálý výdaj, jako havarijní stav střechy. Nemoc, to je ještě horší. Může se stát, že najednou přijde (byť omylem) nesmyslná faktura za elektriku nebo plyn. Můžete reklamovat, většinou se nápravy domůžete, ale tu fakturu musíte hned zaplatit. Jinak vás odpojí. Jsou to smutné věci, které může přinášet život.

V tom momentě to musíte nějak řešit. Ne každý má naspořeno. Obejdete známé a přátele. Sami nemají, co by vám půjčili, nebo se tak přinejmenším většinou tváří. V bance se vám vysmějí. Bez práce? S nemocí? Na to zapomeňte. Tak zajdete za ním, za lichvářem. A už v tom jedete. Díky jeho úrokům si tak můžete hodit akorát provaz.

Je ještě jedno východisko. Můžete to zkusit nezákonně. Nemyslím hned přepadat banku. Ale váš známý instalatér by něco potřeboval od vašeho bývalého zaměstnavatele. Zaplatí. A v tom skladu, od kterého máte ještě klíče, se toho válí stovky kusů. Pár kousků nikdo nezaznamená. Aspoň ne hned. A jste zahákováni doživotně.

Z té situace se dostanete. Nějak se to vyřešilo. Ale ten známý za rok přijde, že by zase ty trubky potřeboval. Udělejte to jak chcete. Jinak provalí to minulé. A jste v tom až po uši.

Naštěstí existuje mnoho spolků, opovržlivě se nazývají i neziskovky, které pomáhají takové situace řešit. Nemusí jít hned o pomoc peněžní. Ale obstarají třeba zadarmo právníka a ten pomůže s bývalým zaměstnavatelem. Umí vypomoci i materiálně, nebo dokonce s bydlením. A když na to dojde, tak i s těmi financemi. Ti nejhumánnější pomáhají lidem v posledních okamžicích jejich života. Umožní jim důstojné umírání v prostředí jiném, než nemocničním. Často dokonce pomohou i příbuzným, aby svého bližního mohli nechat dožít doma.

A to vše něco stojí. Většinou jsou financovány z darů a dotací. Čest a dík všem, kdo jim přispívají!

K podobným nadacím patří i hustopečská Girasole. Poskytuje domácí hospice, paliativní sanitku a mnoho dalšího. I ona žije z darů a dotací. V minulosti jí obdařila i nadace Agrofertu. Dík jí za to.

Jenže jí nadace Agrofertu obdařila znovu a chtěla to využít v předvolební kampani. To Girasole nechtěla a dar vrátila. Nechtěla být spojována s politikou jedné ze dvou stran. To by snad bylo v pořádku.

Představme si, že by nadaci někdo v minulosti věnoval dar. Ten někdo by dnes stál před soudem třeba pro zpronevěru. A chtěl by si před soudem šplhnout tím, že by nadaci zase něco poslal. Ta by to vrátila, že s takovým darem nechce mít nic společného. Opět v pořádku. Jenže ten někdo by tedy nadaci vyzval, aby tudíž zvážila i vrácení daru mnoho let starého.

To je na stejné úrovni, jako když ten známý by po vás chtěl zase ukrást trubky, nebo oznámí ten starý počin.

Dnes nadace Agrofertu přišla s tím, že by Girasole měla zvážit i vrácení daru z dob dávno minulých, když už odmítla ten současný. Úvaha nadace Agrofertu o možnosti vrácení starého daru je prostě hyenismus.

Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial