Vážený pane presidente

Před 11 lety jste ukončil svou cestu slzavým údolím tohoto světa. Asi nejste příliš překvapen, co se nyní u nás / u Vás / doma děje. Přísloví, že nikdo není doma prorokem, je bohužel až příliš pravdivé.

Před 33 lety Vás český a slovenský národ nadšeně instaloval do funkce presidenta republiky. Bylo to ve dnech, kdy téměř všichni občané naší republiky uvítali pád komunistického režimu, který sliboval od samého prvopočátku zářné zítřky, které se však jaksi ne a ne dostavit. Vše bylo šedé, vyjma rudých mávátek na povinných pochodech pod tribunami, na nichž stáli pomatení soudruzi, kteří se báli jeden druhého. V ony listopadové a prosincové dny roku 1989 jste silou své osobnosti dokázal přinést naději, že ona vláda věcí našich se nám vrátí zpět.

Celý svůj život jste prožil vpravdě hekticky, zprvu jako divadelní autor, posléze dělník v pivovaru, vězeň a nakonec president státu. V poslední funkci jste byl natolik známý, že celý svět věděl, kde leží naše zem a na odpověď cizinci v daleké zemi o místu původu byla reakce, že naši zemi zná včetně jejího presidenta. Po mnoha letech bezbarvých projevů Vašich předchůdců, kdy z obrazovky civěla tvář aparátčíka a zněla slova o nutnosti urychlit výstavbu socialismu či lépe bojovat o zrno, jste měl projevy, které měly hlavu a patu a byla v nich naděje, že zítra bude opravdu o cosi lépe.

Vaše esej „Moc bezmocných“ byla a doposud je velkolepým shrnutím problému a popisem, jak je možné zůstat důstojnou lidskou bytostí i v řetězech totalitního režimu. Mnoho Vašich dalších děl, jak literárních, tak i dramatických, má dodnes nadčasovou platnost.

Po Vaší smrti, kdy občané zcela spontánně projevovali svůj zármutek /naposledy snad jen při úmrtí T.G.M/, bylo jen otázkou času, kdy se objeví první relativizátoři Vaší osobnosti. Nebylo tak úplně překvapivé, že na Vás zaútočil Váš následovník, který měl od samého prvopočátku svého veřejného působení zcela jiné pojetí politiky, založenou na pragmatismu a absenci morálky. I současná hlava státu, jakkoli se k Vaší osobě příliš nevyjadřuje, je spíše ostudou, než někým, na koho by mohl být národ hrdý.

Poslední léta se dají nazvat i etapou, kdy je módou do Vás kopat. Jsou Vám připisovány ty největší zločiny, jako je spiknutí jednou s komunistickou stranou, podruhé se Západem. Jste obviňován z likvidace socialistického hospodářství, které bylo přece tak úžasně prosperující, že s námi obchodovaly jen státy postižené nemocí RVHP a pak již jen Togo a Horní Volta. Jste obviňován ze zchudnutí obyvatel tohoto státu, kteří v milionech cestují na své dovolené do zahraničí či rabují supermarkety. Jste obviňován ze statisíců nezaměstnaných, kteří existovali samozřejmě i dávno před Vaší érou, jen byli uměle zaměstnáni v nesmyslné práci.

Náš národ neumí mít své velké muže v úctě. Je už národním sportem hledat na všech místo jejich pozitiv kdejakou hnidu, kterou je pak třeba zveličit, patřičně opentlit a posléze vydat jako nové svědectví či nový pohled. V televizi jste nám pseudohistoricky převáděn jako blekotajicí neurotik, který neumí jednat s komunistickými primitivy. Český člověk potřebuje nalézt na svých velikánech nějakou vadu, slabost, případně i špínu, aby mohl směle vyhlašovat, že on takový není, že je v podstatě lepší a že pokud by to dělal on, vše by dopadlo mnohem lépe.

Přesto zůstávají i lidé, kterým jste svou existencí přinesl naději, že pravda a láska může zvítězit nad lži a nenávistí. Jakkoli tato Vaše slova mnozí zlehčují a označují Vaše příznivce jako pravdoláskaře či havloidy, je toto vaše poselství nadčasové a universální. Na tom nezmění nic žádná nenávistná slina či ohýbání dějin.

Requiescat in pace.

Autor je v současném pojetí společnosti pravdoláskař a havlista.

Subscribe
Upozornit na
guest

25 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Děkuji Ti, Tome, za postoj a názor moudrý!

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Tento blog je o Václavu Havlovi. A já jsem vyjádřil názor, že je mi smutno z těch, kteří mají plné držky Havla a havlismu, a přitom prosazují názory a totalitní metody, proti nimž Václav Havel celý život bojoval. S těmi postoji a názory Václava Havla (a v tomto případě i Tomáše Vodvářky a mne) máte plné právo nesouhlasit. Pokud si vskutku myslíte, že v tom Václav Havel (a Tomáš Vodvářka i já) stojíme vedle Zemana, je to Váš názor a máte na něj právo. A dokonce to smíte i zveřejnit, jakkoli tento Váš názor nepokládám za pravdivý ani chytrý. A… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Kdybyste četla příspěvky, které komentujete, už byste věděla, že od začátku tvrdím totéž.
A kdybyste se namísto svých arogantních útoků, lží a urážek byla bývala slušně zeptala, jak se tedy při respektování svobody (svobody Havlem i námi prosazované a Vámi zavrhované) zachovat v případě šíření lží, dezinformací a pomluv, pak bych Vám na to slušně odpověděl.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Taky nevím, proč jste nepochopila, co jsem ve svém úvodním komentáři napsal, a bez ohledu na to, o čem jsem psal, na mne zas začala útočit z naprosto jiných důvodů. Zatímco já Vaše příspěvky pod blogy už dávno úspěšně ponechávám bez povšimnutí, protože o spršku Vašich hnojometů opravdu, ale opravdu nestojím.
I tak Vám ovšem přeji laskavé svátky, ať slavíte Vánoce, chanuku, Ježíška, Santu, Dědu Mráze či cokoli jiného!

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Názory nepohodlné nikým nevoleným aktivistům jsou odstraňovány z diskusních fór, z různých sociálních sítí, nositelé takových názorů jsou ostrakizováni, blokováni, jsou rušeny jejich profily na sociálních sítích, jejich veřejná vystoupení, přednášky na školách, dokonce i jejich bankovní účty. A došlo dokonce i ke snaze odstranit z veřejného prostoru dokonce i zmínky o jejich existenci Došlo to až do takových úsměvných případů, že při snaze o sociální vaporizaci P. Johnsona, T. Robinsona, R. Bábka nebo Bratříčka byly nejen zrušeny jejich účty a stránky, ale dokonce mazány i texty o Dwaynu Johnsonovi, o Defoeově románu Robinson Crusoe, slovenský příspěvek o bábkovém divadle… Číst vice »

Last edited 1 rok před by Vladimír T. Gottwald
Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Jen na doplnění, ta veřejná nenávist vykypěla vůči Tommy Robinsonovi, a proto jej chtěli vaporizovat, včetně jeho jména, zcela z veřejného prostoru, včetně jakékoli zmínky o něm. Ale na síti pak kvůli tomu mazali i příspěvky o Robinsonovi Crusoe. 😀 A pokud jde o diskusní fóra, neznám jmenovitá pravidla každého z nich, a blogy iDNES jsem vědomě opustil už před lety. Ale domnívám se, že možná stejně jako na Fb, Twitteru, TikToku a jiných sociálních sítích jde zajisté o službu soukromou, ovšem vztah mezi jejím uživatelem a provozovatelem je vztahem smluvním. A provozovatel tudíž nepodloženými zásahy, pokud jsou v rozporu… Číst vice »

Last edited 1 rok před by Vladimír T. Gottwald
Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Klidnou a dobrou!

Alejandro Azamedo
1 rok před

Souhlasím.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

Wie wahr.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Už páté desetiletí mám mnoho důvodů vážit si Václava Havla a netřeba na tom něco měnit. Samozřejmě měl, jako každý člověk, tedy i každý prezident, své přednosti i své chyby, ba v něčem jsem s ním nesouhlasil – leč o tom v den výročí jeho odchodu pomlčme. Toho kladného ostatně shledávám podstatně víc. Že na Václava útočí (a zhusta velmi nevybíravě a velmi hloupě) leckteří příznivci lecjakých totalit, mě pochopitelně může i nasrat, ale od nich to pro mne není překvapivé. Za podstatně smutnější, a hlavně nebezpečnější, ovšem pokládám, že se najdou i rozliční dědicové bolševického myšlení, kteří mají držky… Číst vice »

Last edited 1 rok před by Vladimír T. Gottwald
Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Demokracie je systém, v němž se většinově rozhoduje o společných veřejných záležitostech. Tento systém plně respektuji a dodržuji a nikdy jsem jej nezneužil. Svoboda není jen jakýmsi „mým projektem“ ani projektem Havlovým! Svoboda je stěžejní hodnotou lidské společnosti. Svoboda znamená možnost podle své vůle volit, rozhodovat a jednat – a nést pak za svou volbu, rozhodování a jednání odpovědnost. Tak to říkal a psal Václav Havel, a přesně tak to vnímám i já. A jestli na tento Havlův názor někdo plije, pak je to podle mého hulvát, který tím sprostě uráží i Havlovu památku. Zajisté si ovšem pamatuji, jak nám bolševický… Číst vice »

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Proč lžete a proč mi demagogicky podsouváte nesmysly, které jsem nikdy netvrdil?
A zrovna v den výročí Havlovy smrti, mi takové znevažování jeho památky připadá být opravdu nechutným a vůči Václavu Havlovi sprostým, když už se proti Vašim nechutnostem nemůže bránit.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Rušení poslechu RFE a VoA, cenzuru i pronásledování Havla bolševická svoloč taky odůvodňovala bojem proti plivání žluči a lži, v době procesu s Plastiky bolševický odpad lidství taky hlásal, jak tím chrání slušnost.

😀

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Takže Vy lžete, dezinformujete a pomlouváte, a to vše pod záminkou údajného boje proti lžím, dezinformacím a pomluvám.– K tomu se dá říci spolu s Václavem Havlem: „To jsou paradoxy, Ferdinande!“

😀

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Demokracii nezneužívám (a ani po Vás nechci, jak jste k tomu svému lživému osočení došla), Havla si i nadále na rozdíl od Vás vážím a respektuji, proto jej nezneužívám, neznásilňuji ani si nepůjčuji, ale cituji, nikdy jsem nenapsal, že se mi nějaké výsledky líbí ani o tom, kdo a proč sedí na Hradě… A nenapsal jsem ostatně ani slovo o Vás.
Ale kdybyste snad někdy, pro změnu bez lhaní, zvládla věcně a logicky argumentovat k tématu, rád Vám budu k dispozici.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Pak se omlouvám! Nenapadlo mne, že si Václava Havla vážíte a respektujete jej, ač urputně popíráte to, za čím vždy stál. A odpouštím vám i to Vaše další lhaní, že údajně hodnotím, kdo má na Havla právo. Kdybyste si nejprve přečetla ten příspěvek, na který jste reagovala, tak byste už věděla, že nic takového netvrdím. Napsal jsem přece, že pokládám za smutné, když plné držky Havla a havlismu mají ti, kteří popírají Havlovy názory.
🙂

Tomáš Flaška
1 rok před

Souhlasím s Radkou. Zeman poprvé vyhrál na základě svobodně šířené lži o protikandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. A pak to 10 let vypadalo, jak to vypadalo. To je fakt, který se nedá žádnými vzletnými řečmi o absolutní svobodě slova okecat.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Ano, máte pravdu, Tomáši, že demokracie i svoboda s sebou nesou i možnost jevů negativních. Přesto jsem i nadále přesvědčen, že svoboda je stěžejní společenskou hodnotou a demokracie, ač není systémem dokonalým, je ze všech možných dlouhodobě nejlepším a určitě nesrovnatelně lepším než levicová totalita, ať nacistická, komunistická či jakákoli jiná.
Proto i nadále setrvávám na havlovských ideálech demokracie a svobody.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

PS: Nepatřil jsem mezi Havlovy blízké přátele, setkal jsem se s ním jen párkrát a dělal s ním jedno interview, ale pokud se dobře pamatuji, pevně zastával názor, že proti lži je zapotřebí bojovat a proti šíření lží je třeba bojovat šířením pravdy, a ne zacpáváním huby.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Psal jsem Tomášovi o Václavu Havlovi, jeho názorech na svobodu a jeho odkazu. O žádných výsledcích ani úmrtích po očkování apod. jsem opravdu nepsal vůbec nic. O tom si můžete poklábosit s někým, kdo má o dialog s Vámi zájem.

Tomáš Flaška
1 rok před

👍 Taky se k těm nálepkám hlásím.

Vladimír T. Gottwald
1 rok před

Určitě. Už páté desetiletí í já, a nic na tom měnit nehodlám.
🙂

Sona Bulbeck
1 rok před

U mna len hlboka ucta…🙏🏻

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial