Zima bude mírná sdělili jistí meteorologové

Tu zprávu můžeme vnímat z mnoha úhlů. Rusové jsou nešťastní. Evropani jásají. Klimaalarmisté mají zadostiučinění. A celé je to k smíchu.

Evropa se modlí, aby zima moc tuhá nebyla a abychom nemuseli spotřebovávat moc fosilních paliv, která nejsou příliš k mání. Na tom Rusové (úmyslně nepíšu pouze o Putinovi, protože máslo na hlavě tam má většina obyvatelstva) začali pracovat již dávno před přepadením Ukrajiny, když dodávky plynu postupně z „technických důvodů“ různě omezovali. Ti doufají, že mráz Evropu a její jednotu zadusí.

K tomu přišla zpráva od německých meteorologů, že podle dlouhodobých předpovědí bude letošní zima mírná a dají se očekávat nadprůměrné teploty. Tu zprávu můžeme brát různě. Třeba jako opravdu upřímně míněnou předpověď odborníků. Nebo ji považovat za objednané prohlášení vlády, aby uklidnila obyvatelstvo. Nebo i jako hru zpravodajských služeb, aby zneklidnila Rusko. Rozhodně jí neberu jako seriozní vědeckou studii. Znáte to s předpovědí počasí. Věřit tomu lze tak tři dny dopředu. Delší předpověď už jako předpověď neoznačuji, nýbrž ji nazývám pouhým proroctvím. A co si tedy počít s předpovědí na měsíce dopředu?

Ta zpráva mohla být i na objednávku klimatických alarmistů. Teď mají nabito a mohou tvrdit: vidíte, globálně a dlouhodobě se otepluje! Nedodávají ale, že ne všude.

Ale připusťme, že mají pravdu. Že činnost člověka a jeho znečišťování ovzduší má na klima vliv a otepluje se. A to tedy Rusku do not rozhodně nehraje. Ale pak je paradoxní, že největšími znečišťovateli ovzduší, a tudíž největšími škodiči Rusku, jsou právě jeho potenciální spojenci Čína a Indie. Ti se do odsouzení ruské agrese moc nehrnou.

Celé tyto předpovědi jsou prostě spíše moderními pranostikami vycházejícími nikoliv ze stavu stromů, mechů a květin, ale z výpočtů mnoha milionů procesorů. Ale vliv na uvažování, konáni a psychiku lidstva mají stejný, jako dříve ty pranostiky. A to je vše, co se o tom dá asi seriozně napsat.

Tak na závěr takový starý, pěkný vtip.

Přijdou indiáni za šamanem a ptají se ho jestli už neví jaká bude letošní zima.

To ještě nevím, ale radši štípejte dříví,“ odvětí jim.

Tak indiáni pilně štípají a za další dva týdny přijdou za šamanem znova se stejnou otázkou.

Pořád ještě nevím, ale radši stále štípejte dříví!“ Tak indiáni odejdou a zase dál štípají.

Šaman se zamyslí a uvažuje jak z té šlamastyky ven. Ví, že za pár týdnů za ním příslušníci kmene přijdou opět a co on s tím udělá?

Tak se převlékne do civilu, odjede do města a zajde na hydrometerologický ústav a položí otázku, zda již mají k dispozici dlouhodobou předpověď na letošní zimu.

Ne, to bohužel nemáme,“ odpoví mu příslušný pracovník, „ale myslíme si, že zima bude letos asi tuhá, protože indiáni už měsíc štípou dříví!“

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana Melišová
1 rok před

No uvidíme, podľa toho koľko dreva si z hory navláčil sused, by som tipovala, že bude veru bárs tuhá

Jan Šik
1 rok před

Ten dobrý vtip znám 🙂 Ve většině aplikací je dnes od čtvrtého dne uvedeno, že pravděpodobnost předpovědi činí 50%. Což znamená…Buď bude pršet nebo ne 🙂
Je zvláštní, kolik lidí jede na dovolenou za měsíc a bedlivě sleduje počasí. Možná i ty zpravodajské služby nebo politici si nechtějí připustit, že 50% znamená buď ano nebo ne 🙂 …Hezký den

Jara Rankova
Jara Rankova
1 rok před
Reply to  Jan Šik

Na predpovedi moc nedam, ridim se podle toho, jak ubyvaji ledove kry, co rikaji zdejsi Inuite, co si o tom mysli ti v Gronsku a vedci, kteri zaznamenavaji teplotu Pacifiku. Obcas zde nekdo chytne rybu, ktera se v techto koncinach nikdy nevyskytovala, tady tomu rikaji „the blob“ – teply proud, ktery je sem zanese, ale je to stale castejsi. Ledni/polarni medvedi se rodi mnohem mensi – ubyva jim strava….

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial