Rezignace jako projev politické kultury

Poroučí se první ministr nové vlády. Důvodem není podezření z trestného činu, ale nevhodnost jednoho z kontaktů pana bývalého ministra s jedincem, který je zatím jen stíhaný.

Policie uvedla, že se jméno pana Gazdíka kdesi ve spisu objevilo, avšak nikoli v souvislosti s trestnou činností. Přesto pan Gazdík rezignoval na svou funkci jak ve vládě, tak i ve straně.

Jistě budou následovat různé spekulace, proč to udělal, jestli za tím není něco více apod. A jen málokoho napadne, že je to ve vyspělých demokraciích naprosto správný krok. Říká se tomu samočistící mechanismus, kdy jedinec odejde ze „světla ramp“ a po dokonalém očištění se může vrátit, bude-li mít zájem a bude-li zájem o něj. Na politické straně pak neulpí ani stín podezření a nikdo ji nemůže předhazovat, že jsou v jejím čele lidé bez cti.

Že se nám to bude zdát jako pohádka je zřejmé. V naší zemi se tato kultura již dávno nepěstuje. Pamatujeme si výrok „pamatujte si, nikdy neodstoupím, nikdy“ s nímž jeden politik komentoval nikoli podezření z trestného činu, ale své vlastní trestní stíhání. Jeho faktický zástupce měl průšvihů taky celou nůši, ale stále úspěšně poslancuje a mimo politiku se rozhodně nechystá. Nebo třeba bývalý ministr zemědělství, který koupil pozemky, jejichž cena zakrátko závratně vzrostla. Že by z toho vyvodil nějaký důsledek? To ani náhodou. Každý si vzpomene na celou řadu dalších jedinců, kteří se drželi jako ono pověstné lejno košile. Faktem zůstává, že po nějaké době zájem o jejich „činy“ jaksi vyšuměl, objevily se kauzy nové a ty jejich jaksi zapadaly prachem. Nedůslednost novinářů a možná i laxnost orgánů v trestním řízení k tomu samozřejmě přispěla vydatnou porcí

Politická moc může vést ke korupci a to v každé zemi na světě. Žádná politiká strana si nemůže být jistá, že se v jejím středu neobjeví kdosi, kdo tam nikdy být neměl a kdo svůj vliv proměňuje v majetek. Nyní řeší STAN závažnou situaci, nicméně se k celé záležitosti staví čelem, což je u nás politické novum. Nezatlouká, nekalí vodu, staví se ke svému problému tak, jak by to mělo být normální. Jistě to u některých politických subjektů vzbudí nemalý údiv, protože tento postup u nás opravdu není obvyklý. Panu Gazdíkovi je třeba vyslovit uznání za jeho krok ke zvýšení politické kultury v České republice. Obávám se však, že tento jeho čin zůstane osamocen.

Subscribe
Upozornit na
guest

18 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana Melišová
1 rok před

Ako čítam, máte to u Vás veselé…u nás to ani nejde komentovať..a hlavne čo je medzi ľudmí…

Josef Prause
Josef Prause
1 rok před

Panu Gazdíkovi je třeba vyslovit uznání za jeho krok ke zvýšení politické kultury v České republice.

Pane Vodvářko, úplně s Vámi souhlasím. Avšak neodbytně se mi vnucuje otázka, zda neměl dotyčný ministr jednat v souladu s politickou kulturou už v době, když se stýkal s oním Redlem, ze kterého se teď vyklubal mafián? Vždyť ani neprozíravost ani naivita nepatři k vlastnostem, které bych čekal u ministra vlády.

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

Pane autore, před mnoha léty ještě jako teenager jsem ráda sledovala – ještě v černobílé – rakouské televizi pořady fyzika profesora Heinze Habera. Jednou přednášel o čtvrté dimenzi, něčem, co si my na Zemi snad nedovedeme představit Demonstroval to myslím nějakými příčkami a kuličkou. A ke konci vysvětlil, že předpokládá, že ve vesmíru existuje nejen čtvrtá dimenze ale také pátá a šestá a možná i další….. . jenže toto lidstvo není schopno konkrétně zjistit a doložit.   Ten pořad mne tak zaujal, že jsem na něj nikdy v životě nezapomněla. A proč se tak rozepisuji?   Etická rovina Vašeho příspěvku je… Číst vice »

Hana Rybnická
Hana Rybnická
1 rok před

Odpověděla jsem mu tam již před chvílí, , že za komunizmu zpravidla souhlasilo 99,9 procent voličů s daným systémem. Možná se zamyslí. Jinak mne jen někdy zabývá otázka, čím to je, že někteří tak zvratně myslí. Jen klid, příspěvky jako VAše mám ráda, dokazují že na svěě žijí slušní lidé (toto bývalo nejvyšší ocenění rodičů jak pod Hitlerem tak podd komunizmem)

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Je to marný, je to marný, je to marný….

Alice
Alice
1 rok před

Díky Tome za text, který úplně přesně vyjadřuje mé pocity, z této celé situace. 🙏

Filip Vracovský
Filip Vracovský
1 rok před

Díky za věcný text… už se těším na pátek 🙂

Alejandro Azamedo
1 rok před

Po přečtení Vašich posledních několika článků musím uznat, že mi mluvíte z duše. Obávám se, že soudruh Bureš má slušně našlápnuto na prezidentský post, protože v téhle zemi má voličské právo a volební zastoupení patrně největší koncentrace idiotů bez schopnosti logického uvažování, kritického myšlení, objektivního hodnocení, kolektivní zodpovědnosti, morálního kreditu a bez schopnosti vidět dál než týden zpátky nebo dva dny vpřed. Inteligence a další aspekty jsou spíš neměnný vlastnosti (těžko z debila udělat Einsteina), takže se obávám, že ke zlepšení v dohledné době nedojde, spíš naopak. Pokud někdo vlhne z představy Babiše, Okamury nebo komunistů, ani se s tím… Číst vice »

Alejandro Azamedo
1 rok před

Díky za tip 🙂. Já nepsal komentář zvlášť ke každému blogu, ale shrnul to sem do jednoho, jinak čtu od vás vše 🙂.

Pavel Khail
Pavel Khail
1 rok před

Trochu mimo téma, chtěl jsem se podívat na příspěvky p Azemeda ale po kliknutí na jeho jméno ve sloupci Autoři se objeví „Hm… tato stránka je nedostupná“, asi tam je nějaká chyba. Po kliknutí na jeho jméno u diskuzního příspěvku se stránka otevře bez problémů. 🙂

Alejandro Azamedo
1 rok před

🙏🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial