Smrtihlav Heydrich jako byrokrat moci

Nacistická Třetí říše prováděla a šířila nepředstavitelné zlo. K tomu potřebovala schopné nástroje. K těm nejvýkonnějším patřil člověk, který toužil po moci. Jaké měl vlastnosti?

V rámci operace Anthropoid českoslovenští parašutisté vyslaní z Anglie provedli dne 27. května 1942 diverzní akci, která vedla k likvidaci Reinharda Heydricha. Ten v té době zastával několik důležitých funkcí, nezbytných pro fungování Třetí říše. Jednou z nich byla pozice zastupujícího říšského protektora pro Protektorát Čechy a Morava.

Muž, který předseda konferenci ve Wannsee a stál za tzv. „Konečným řešením židovské otázky“. Připravoval rovněž „Konečné řešení české otázky“. Patřil k nejbližším spolupracovníkům Heinricha Himmlera. Měl hodnost generála policie. Šéfoval Hlavnímu úřadu říšské bezpečnosti (RSHA) a Bezpečnostní službě (SD). Řadil se mezi prominentní nacisty, kteří měli zajistit vybudování Lebensraum (životního prostoru) pro nacistické Německo na Východě.

Jaké měl vlastnosti?

Reinhard Heydrich byl vysoký muž, z fyzického hlediska vyšší než většina jeho podřízených. Štíhlý a urostlý. Pravidelně sportoval a jako sportovec vypadal. Chodil s hlavou vztyčenou a rovnými zády. Oblečen vždy v čisté a bezvadně padnoucí uniformě. Pil a kouřil zřídka, vždy v soukromí. Požívaní alkoholu v uniformě a na veřejnosti považoval za nepřípustné. Vyhýbal se oslavám a nepotrpěl si na drahá jídla v luxusních restauracích. Měl světlé vlasy, orlí nos a modré oči, které působily chladně a neklidně. Dokázaly mást lidi s nimiž mluvil nebo jednal.

Razantně prosazoval svoje záměry. Partnera v diskuzi nutil buď se podřídit nebo přejít do protiútoku. K tomu druhé straně většinou chyběla odvaha. Heydrich svým jednáním nekompromisně požadoval, aby se člověk okamžitě projevil buď jako přítel nebo jako nepřítel. Vůči podřízeným se choval prchlivě a urážlivě. Jestliže byl spokojen, dokázal svůj protějšek okouzlit. Potom se choval vlídně a laskavě, zejména tehdy, jestliže nad dotyčným získal nadvládu.

Za každou cenu prosazoval svou vůli. Choval se impulzivně, na špatné zprávy reagoval výbušně, na hlášení úspěchů nedůvěřivě. Měl potíže akceptovat kritiku. Kompromis považoval za zbabělost, osobní iniciativu odměňoval. Uvádí se, že měl fenomenální paměť na detaily. Rád uváděl partnery při jednáních do rozpaků tím, že jim připomínal věci, které jednou řekli a dávno zapomněli. Málokdy působil uvolněně nebo vesele. Pracoval dlouho do noci a skoro vždy jedl v práci. Nerad prohrával.

Projev Reinharda Heydricha dne 2. října 1941 v Praze o plánech na likvidaci českého národa, které přednesl v Černínském paláci špičkám protektorátního režimu. Měl by se používat ve středních školách jako učební pomůcka k pochopení zrůdných cílů nacistického režimu. Zdroj: YouTube.cz

Heydrichův projev v písemné podobě najdete rovněž zde:

https://www.mzv.cz/file/198483/Microsoft_Word___HeydrichCesky.pdf

Reinhard Heydrich patřil ke generaci třicátníků, kteří udělali raketovou kariéru v totalitním režimu, který jim to umožnil. Ideologii kladl na první místo a odbornost až na druhé, dokázal si však odborníky vybírat a obklopovat se jimi. Byli mladí, nadprůměrně vzdělaní a většina vypadala jako on. Světlovlasí, urostlí a s modrýma očima. Profesionálně a ideologicky schopní, důslední, ukáznění a výkonní. Šlo o novou elitu, která měla pro Třetí říši vybudovat životní prostor.

V důsledku poválečného procesu s Adolfem Eichmannem vznikly studie o holocaustu od Raula Hilberga. Vědecká pojednání tohoto rakousko-amerického historika odporného nacistu popsaly jako výsledek byrokraticky ztechnizovaného procesu. Byli to ekonomové, lékaři, agronomové a další profese, které označujeme pojmem inteligence. Na základě kritérií, které vycházely z úvah o vyvolené rase, posílali oběti do strojově chladných továren na smrt. Vrcholový personál SS se stal v první řadě úřednickým molochem. Byrokratičtí úředníci smrti.

Heydrich byl byrokratickým úředníkem. Dbal o efektivitu. Jeho osobním cílem bylo získání co největší moci. Z dnešního pohledu se jednalo o velmi schopného vrcholového manažera. Měl charisma, kterým si dokázal získávat lidi, na druhou stranu kvůli svým osobnostním rysům šířil ve svém okolí strach. Dnes si mnozí neuvědomují, jaký význam a důležitost pro Třetí říši měl.

Den 27. května si připomeňme den jeho odstranění, i když zemřel až 4. června 1942. Ve světové válce násilnou smrtí, stejně jako ostatní vojáci ozbrojených sil, kteří v tomto konfliktu padli. On k nim, jako součást vojenské a policejní struktury, patřil.

Ve scéně z filmu Antropoid z roku 2016 režiséra Sena Elisse uvidíme útok na Heydricha. Herci v úvodu beze slov vyjádřili emoce a pocity parašutistů před samotnou akcí. Zdroj: YouTube.cz  

Je důležité si tento den připomínat. Nejen kvůli hrdinství našich parašutistů, ale také proto, že v tento den byla provedena likvidace muže, který měl velké plány do budoucna, Vzhledem k jeho osobním vlastnostem a pozici, které zastával, je téměř jisté, že by je dokázal naplnit.

Z tohoto pohledu nebyly rozhodně zbytečné oběti mužů, žen a dětí z vyvražděné obce Lidice, mučených a popravených členů československého Druhého odboje a Sokola nebo pronásledovaných či zabíjených obyčejných nevinných lidí. A také parašutistů, kteří, než aby se vzdali, raději ukončili dobrovolně své životy při útoku nacistů dne 18. června 1942 v pravoslavném kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. Bez nich by současný svět mohl vypadat jinak.

Třeba jako v knize Otčina od Roberta Harrise, pravděpodobněji však ještě daleko hůře. Možná bychom jako národ český už dávno neexistovali. Nebo za nelidských podmínek otročili na farmách nacistů v „životním prostoru“, rozprášeni po celém světě.

Židé nepovažují výraz holocaust za výstižný, přestože tento anglický pojem znamená katastrofu, zničení nebo masakr. Používají slovo šoa, které v hebrejštině značí zlo nebo nespravedlnost. Zlo. Toto slovo je daleko výstižnější.

Nacismus byl zlo. Holocaust byl zlo. Reinhard Heydrich byl zlo.

Psáno pro iDNES.cz

Skladba Richarda Bruno Heydricha, otce Reiharda Heydricha, „Abschied“, t.j. Rozloučení. Zdroj: YouTube.cz

Zdroje:

Kniha Heydrich: Konečné řešení židovské otázky, autor Edouard Husson

Kniha Cesta do Wansee: Konečné řešení takzvané židovské otázky a germanizace českých zemí, autor PhDr. Richard Seeman

Kniha Reinhard Heydrich: Hitlerův Kat, autor Robert Gerwarth

Reinhard Heydrich, Wikipedie.cz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Reinhard_Heydrich

Konečné řešení židovské otázky, Wikipedie.cz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kone%C4%8Dn%C3%A9_%C5%99e%C5%A1en%C3%AD_%C5%BEidovsk%C3%A9_ot%C3%A1zky

Konečné řešení české otázky, Wikipedie.cz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kone%C4%8Dn%C3%A9_%C5%99e%C5%A1en%C3%AD_%C5%BEidovsk%C3%A9_ot%C3%A1zky

Operace Anthropoid, Wikipedie.cz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Anthropoid

Protektorát Čechy a Morava, Wikipedie.cz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Protektor%C3%A1t_%C4%8Cechy_a_Morava

Televizní dokumentární seriál Heydrich – Konečné řešení (44 dílů), Česká televize

Televizní dokument Reinhard Heydrich: Zosobněné zlo (2 díly), USA

Televizní dokument SS Historie varuje Heydrich, Česká televize

Úvodní fotografie: Památník holocaustu v Berlíně, pixabay.com

https://pixabay.com/cs/photos/pam%C3%A1tn%C3%ADk-pam%C3%A1tn%C3%ADk-zavra%C5%BEd%C4%9Bn%C3%BDch-%C5%BEid%C5%AF-z-2743474/

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana Melišová
1 rok před

Vďaka za článok. Už dávnejšie som videla dokument Atentát na Heydricha-Príbeh Jozefa Gabčíka a Jána Kubiša. Až ma z toho všetkého mrazilo. Ďalší dokument od tej istej režisérky V.Homolovej Tóthovej Heydrich a 74 žien som ani nemohla dopozerať. A stále sú vojny, stále sú konflikty….sme asi ako ľudstvo neopučiteľní.

Last edited 1 rok před by Jana Melišová
Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Skvělý článek, Honzo. Pamatuji si výrok, autora neznám, ale zněl“ „Kdybychom měli 50 Eichmannů, nemuseli jsme válku prohrát“. Totéž jistě platí i o Heydrichovi. Nepochybně deprivanti, vysoce inteligentní, vysoce výkonní.
Jsou i dnes mezi námi, jen jsou jaksi „utlumení“, není jim dán prostor. Pokud by se podmínky změnily, byli bychom udiveni, kolik jich je a jak budou akční.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial