Ruská rétorika polevuje

Nejzásadnějším požadavkem Ruska bylo, aby Ukrajina nikdy nevstoupila do NATO. Nejdřív jí kvůli těm úvahám sebralo Krym. A pak se snažilo sebrat i zbytek celé země a totálně ji zadupat do země.

O tom, že NATO nikdy na Rusko nechce zaútočit, může pochybovat jenom duševně nesvéprávný jedinec. Vždyť teď, když se Rusko totálně vyčerpalo svou agresí na Ukrajině, by byla velmi vhodná příležitost. Přesto se NATO brání jak čert kříži i jen zásahu do bojů na ukrajinském území. Asi se těžko najde lepší důkaz.

Nepochopil jsem jak to údajné rozšiřování NATO k ruským hranicím probíhá. To jako, že NATO se rozhodně přiblížit k Rusku a dá nějaké zemi poblíž ruských hranic nůž na krk: teď vstoupíte do NATO, nebo bude zle? I tomuhle může věřit jen omezenec. Příkladem je momentálně situace Finska a Švédska, které Rusové tak vyděsili, že se pro vstup do NATO totálně otočilo veřejné mínění a obě země do něj směřují. Takhle to totiž funguje v demokracii.

Jak reagovalo Rusko? „Když se ve Švédsku a Finsku objeví základy NATO, Rusko nebude mít na výběr. Nebude moci jednat jinak než neutralizovat nerovnost a novou hrozbu rozmístěním svých jaderných hlavic“. Takže je jasné, že Rusko nové jaderné zbraně rozmístí a je jedno, jestli Švédsko a Finsko do NATO vstoupí, nebo ne. Vzpomeňme si na radar v Brdech. Prý když tam bude americký radar, tak budou ruské rakety v Kaliningradu. Radar v Brdech není a rakety v Kalinigradu jsou. Tak jakou váhu lze ruským prohlášením přikládat?

Ale ještě zajímavější je vyjádření mluvčího ruského prezidenta Putina Dmitrije Peskova, podle kterého konkrétní kroky Moskvy v reakci na rozšíření NATO budou záviset na tom, nakolik se vojenská infrastruktura aliance posune k ruským hranicím.

Takže už žádné kategorické NE rozšíření NATO, ale jenom tradiční kecy o rozšiřování vojenské infrastruktury.

Když to porovnáme s tím, co Rusko předvádí na Ukrajině a jak se bálo, aby náhodou Ukrajina do NATO nevstoupila, tak musí vyplývat jediný a jenom jeden jednoznačný závěr:

Rusko se nebojí rozšiřování NATO kvůli své bezpečnosti, ale kvůli tomu, že nemůže zabrat členské země. Do Švédska a Finska se určitě nechystalo vtrhnout. Ukrajina to odskákala. Bělorusko má loutkový režim. Moldavsko a Gruzie mají na kahánku. A celé to jen dokazuje oprávněnost existence a činnosti NATO. Zaplať pánbůh jsme členové.

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
1 rok před

Peskov mi stále více připomíná mluvčího irácké vlády v době americké intervence. On stále žvanil, jak Irák vítězí na všech frontách a jak se Američané budou koupat ve vlastní krvi. Dle mého jsme svědky zániku ruského impéria, které začalo již dříve, ale putin ho bezpečně akceleroval. je jen otázkou, kdy Rusko bude natolik oslabené, že si Japonci vezmou zpět Kurily, Ukrajina Krym a Gruzie Osetii.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial