Milión třistatisíc kroků do Santiaga – část II.

„Tak Camino francés? Víš, že je to cesta, která trvá měsíc?“ Jasně, že vím, Vím, že půjdu, sám, celé dny, jen se svými myšlenkami na to, co bylo a je a snad ještě bude. Tak pojďte kousek cesty.

Camino znamená každý den ráno vstát ještě za tmy (Ve Španělsku je stejný čas jako u nás, ale v dubnu tam vychází slunce až po půl osmé ráno). Sbalit spacák a trochu toho majetku, co zrovna nesete na zádech. Když máte kliku, tak se v albergue podává snídaně, což v současném pojetí je kafe (pro narkomana mého typu naprosto zásadní ranní šleh), pak dostanete třeba kousek chleba s máslem a marmeládou a k tomu skleničku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Když kliku nemáte, vyrážíte o hladu a jako prase hledající lanýže dychtivě koukáte, kde je první otevřený bufet, podávající totéž.

Přes den se moc nejí. Je to zajímavé, ale je to tak. Každý den jsem snídal (viz výše) a poté jen večeřel (někdy tzv. menu per pelegrinos, což byl dvouchodový celkem vydatný pokrm). A během dne jen sem tam pivo (podávají k němu tu a tam i kousek chleba s iberskou šunkou), občas si lze dopřát skleničku „vino tinto“ (červené). K tomu jen podotýkám, že i v tom nejzapadlejším koutě na camino jsem pil jen skvělá vína, nikdy mi nenalili nějaký patok. Fakt. Nekecám. K němu tu a tam tzv. „pinchos“, což jsou malé kousky klobásky, rybiček, sýra, oliv, které pan hostinský nabízí ve skleněném pultíku hnedle vedle pípy.

Tahle dieta v konečném součtu znamenala – 5 kg (za měsíc), což dle mého skromného odhadu byl opravdu jen tuk, protože svaly dostaly logicky docela zabrat. Poznat to bylo i podle padajících kalhot v druhé polovině štrapáce.

Čím blíže k Santiagu, tím lepší nabídka. Jsem fanatickým pojídačem paelly (čti paeja) a chobotnic na galicijský způsob (pražené na tálu se speciální omáčkou). Galicie však byla až poslední provincií na Camino, takže s jistou nadsázkou lze konstatovat, že těch cílů bylo cosi více. V provincii Navarra, Leon a Castilie ten výběr až takový nebyl.

Ale zpět k cestě. její první a poslední třetina byla nádherná stran scenérie okolo, Ta prostřední, kterou místní nazývají „meseta“ nebo též „páramo“, je de facto náhorní planina, kde není neobvyklé jít i 20 kilometrů jen mezi poli a loukami, bez jediného stromu, dost často – bohužel – i vedle komunikací s vysokou frekvencí kamiónů. Dodržuje se původní cesta, která před sto lety jistě vypadala jinak. Asi je čas změnit původní trasu do klidnějších částí. Existují tzv. „alternatives“, možnost uhnout a jít oklikou, což ovšem koštuje přidat k denní dávce dalších i 5-10 km. A často i kopec, který ke konci dne není to, po čem klopýtající peregrino touží.

Ráno poutníkovo může být krásné a vycházející slunce zvěstuje, že dnes se půjde suchou nohou

Nebo taky mlhavé, kdy je sotva vidět na 100 metrů

Není vůbec jasné, kam nás dnešek zavede

Po vyjasnění je zřejmé, že i na Camino jeden není nikdy tak úplně sám

Někdy je třeba překročit most (tenhle je v městě Zubiri, s pověstí, že kdo jej přejde třikrát po sobě, zbaví se vztekliny). Nejsem samozřejmě pověrčivý, ale pro sichr jsem ho šel celkem 6x.

I když už nejsme v Pyrenejích, některé ráno může přinést nečekané překvapení.

Ještěže existuje i asfaltová cesta a frézy.

Někdy i v mlze lze nalézt oázu. Nelze přehlédnout, komu tenhle milý poustevník, nabízející horké kafe z konvice, fandí. Nesmí chybět templářský znak. (mezi námi, myslím, že templáři ještě existují, protože tenhle vypadal úplně stejně jako Jacques de Molnay – poslední velmistr řádu).

Už těch mrazů bylo dost a tak pomalu klesáme do údolí.

Ještě trochu mlhy, ale je to čím dál lepší.

Někteří jsou u cíle. Znalci vědí, že tahle comunidad vyrábí ta nejlepší španělská vína.

Ještě přejít most

Jít neomylně vpřed, protože směr je jasný.

A zakončit den v dalším místě na dlouhé pouti.

To be continued……

 

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

26 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iveta Klimečková
2 let před

Fantazie 🙂 .

Hana
Hana
2 let před

Sílu zté cesty budete čerpat asi navždy. Anděla jste už znovu nepotkal?

Hana
Hana
2 let před

Komu se tohle podaří.😊

Sona Bulbeck
2 let před

Dakujem,nadhera,ako keby som tam bola😍

Jana Melišová
Jana Melišová
2 let před

Ja som sa zamýšľala, či je dôležitejšia cesta, cieľ, alebo spolucestujúci (to aj sám sebe môžeme byť). Vo Vašom blogu sa mi to ukazuje, že všetko, ale hlavne užiť si tú cestu. Ďakujem za inšpiráciu.

Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před

Od včerejška se po ránu snažím chvilku před prací špacírovat , na takovou pouť to hned tak nevydá, ale alespoň něco. A po procházce jsem si náramně smlsnul na blogu 🙂

Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před

🙂

Alejandro Azamedo
2 let před

Kdysi jsem četl o Vaší pouti (tuším, že z Porta) a byl to docela dlouhý článek, defakto i návod. Ať googlím jak googlím, nemůžu jej najít 😔. Od té doby celkem přemýšlím, že bych jednou také rád tuhle pouť podniknul, nicméně jsem v tomhle prakticky nepolíbený. Jestli to není troufalé, mohl byste mi poslat odkaz na tuto Vaši pouť, kde byly i praktické rady? Rád bych toto někdy podnikl, třeba se v příštím roce poštěstí, jen sehnat potřebné informace ať člověk nezemře v divočině nebo ať nedostane cílovej diplom z důvodu malého počtu razítek nebo neoficiálního kredenciálu. Snažím se počíst… Číst vice »

Alejandro Azamedo
2 let před

Už jsem po pár průvodcích koukal, myslel jsem osobně zažité zkušenosti 😁. Jedna taková věcná – když je člověk s angličtinou relativně lehce políben, čili žádnej velkej řečník, je pouť a vše s ní spojené velký problém? Je fakt, že poslední větší rozhovor jsem vedl lámanou angličtinou s jedním brazilcem kdy jsme měli dlouhou chvíli v kupé cestou vlakem a to bylo v době, kdy jsem anglicky neznal téměř nic, ale za dvě hodiny jsme se o sobě celkem komicky dozvěděli základní data 😁 od té doby nějaké to slovíčko a základy vět přibyly, ale domluvím se základní věci s… Číst vice »

Alejandro Azamedo
2 let před

Děkuji, tak nezbývá než ukecat kamaráda co se domluví a sám něco dostudovat 🙂

Alejandro Azamedo
2 let před

A děkuji za odkaz 🙂

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Krásně se to čte! A snažím se být trpělivý a netlačit na Tebe, abys psal dvakrát denně a dvakrát delší. Klidně si to budu vychutnávat postupně.
🙂

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Však já vím. 🙂

Hana Rybnická
Hana Rybnická
2 let před

A pane doktore, kdo nebo co Vás vede? Píšete že jste dlouhé úseky na cestě sám – máte nějakou navigaci? Nebo jen mapu? Já bych zabloudila už za dva kilometry po startu..

Hana Rybnická
Hana Rybnická
2 let před

Děkuji Vám – ,myslím ovšem že se nevydám. To je něco pro „tý mladý“.

Šárka Medková
2 let před

Já bych to nedala. Klobouk dolů. Stačí mi se kochat fotkami.🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial