Ruští užiteční idioti

Stále žhavé téma. Vypnutí proruských, nebo přímo ruských webů. Správně, nesprávně? Zákonně, nezákonně? Ale asi nejsmutnější jsou ti, co jim skáčou ještě dnes na špek.

Do sedření těla obhajují svobodu slova. Argumentují tím, že ne vše bylo vypnuto správně. Že někde byly i seriozní nejen názory, ale dokonce i zprávy. A o tom to je. To je princip ideologické ruské propagandy. Smíchat pár seriozních zpráv, aby to vypadalo věrohodně a k tomu nutnou podprahovou ideologii. Tak pracovali.

Ty seriozní zprávy, úvahy, komentáře, ale i básně nebo kresby, dodávali seriozní autoři. A ti se teď cítí nejvíce ublíženi, že nechápou, proč mají být vypnuti i oni. Oni hlavně nechápou, že sloužili jako ti přísloveční užiteční idioti, aby těm serverům dodali na důvěryhodnosti.

Přiznám se, že jsem tak posloužil i já. Jeden server často přebíral mé články. S mým svolením. Když jsem četl jiné články tamtéž, ale hlavně tu žumpu těch diskutujících, tak jsem mnohokrát uvažoval o tom, že ten souhlas odvolám. Ale pak jsem si řekl, že je dobře, když ta národní spodina občas uvidí text, který jim nejde pod vousy. Však jsem to od nich také v diskusích dostával. Ty diskuse tam samozřejmě nikdo nereguloval.

A nebyl jsem tam sám, kdo tam dodával (samozřejmě jen dle mého soudu) solidní články. Lépe řečeno byly přebírány.

A ten server byl vypnut (vlastně přístup k němu). Tím jsem byl vypnut i já. Ale já to chápu a nekřičím nic o tom, že jsem vypnut neoprávněně. Ani to nevidím jako útok na svou svobodu slova. Mohu v klidu psát jinde.

Ale sebekriticky uznávám, že jsem jako ten užitečný idiot posloužil.

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Měl jsem stejnou zkušenost, kdy jsem byl upozorněn – bylo to před cca 5 lety – že se mé články z blogu idnes objevují v nějakém jiném, o němž jsem neměl tušení, že existuje. Našel jsem si ho a vzhledem k autorům, kteří tam publikovali a s nimiž jsem nechtěl mít nic společného jsem upozornil admina, že při příští publikaci bez mého vědomí na něj pošlu svého advokáta. Hned toho nechal. Dávám si pozor, kam své blogy dávám. Představa, že vedle mne je třeba exposlanec Volný, je pro mne nepřijatelná.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial