Tak se nám ti Poláci na Těšínsku nějak chtějí odtrhnout

Představme si, že máme oblast naší republiky, např. Těšínsko, kde převažuje polsky mluvící obyvatelstvo. A tomu se u nás moc nelíbí.

Polsko se samozřejmě o své krajany míní postarat a proto jim nabídne udělení polského občanství, což většina z nich s potěšením uvítá a přijme. Problém je, že my (Česká republika, ale teď mluvím hypoteticky) neuznává dvojí občanství. Zákonem je zakázáno. To si může každý stát regulovat jak chce. V momentě přijetí polského občanství tito občané automaticky tedy pozbývají občanství české.

Nikdo jim nic nebere, jejich nemovitosti mohou dle našich zákonů i nadále patřit cizincům. Ale jejich pobyt na našem území se tedy okamžitě začíná řídit podle pravidel pro cizince a tudíž musí být po určité časové době, dané zákonem, našimi úřady nadále povolen a prodloužen. Na to ale ti naši bývalí obyvatelé kašlou a našemu zákonodárství se pouze vysmívají.

Je logické, že tedy musí zasáhnout naše cizinecká policie a zjednat pořádek. To se ale nelíbí Polsku, protože na jeho občany přeci nebude nějaký fašistický stát sahat, a tak své spoluobčany na Těšínsku vyzbrojí a navíc jim poskytne veškerou materiální, vojenskou a i personální podporu. A to i v okamžiku ozbrojeného konfliktu s českými bezpečnostními sbory. Těšínsko se tak stává enklávou na našem území, kam nesahá moc českých úřadů. Hranice mezi regionem a zbytkem České republiky se v podstatě stává frontovou linií.

Aby si to Češi rozmysleli, něco proti, dnes již polským občanům trvale žijících na českém území, podniknout, rozmístí Polsko podél naší hranice obrovské vojenské síly a polský předseda vlády prohlásí, že pokud by se Češi pokusili něco proti Těšínsku podniknout, tak ho nenechá na holičkách. Češi si nemohou ani vrznout, protože proti Polákům nemají vojensky, materiálně ani ekonomicky šanci.

Polský parlament vyzve vládu aby Těšínsko uznala jako nezávislou republiku. S Čechy není potřeba se bavit a nějaké případné referendum se přeci dá udělat kdykoliv následně.

Vzniká tak patová situace, kdy se vlastně jedná o území české, obývané Poláky a ovládané Polskem. Kdokoliv se pokusí situaci silově vyřešit bude považován za agresora. A je jedno jestli to budou Češi nebo Poláci.

Problém je, že na tom Těšínsku žije i hodně Čechů, kteří se k polské národnosti nepřihlásili a polské občanství nepřijali. Domů do Čech odjet nemohou. Hranice mezi Těšínskem a zbytkem republiky jsou neprostupné, je to vlastně frontová linie. Výhody vyplývající z polského občanství na území ovládaném Poláky nemají, protože polskými občany nejsou a být nechtějí. Své domky teď vlastně mají kde? V Česku? Nebo kdo to spravuje a jaká pro ně platí jurisdikce? Kdo bude řešit jejich případný prodej, pokud se rozhodnou odstěhovat? A kdo tento akt za pár let uzná? Pro ně bezvýchodná situace. V případě vyostřování situace do Polska být evakuováni nemohou a do Česka se nedostanou. Ti lidé jsou v naprosto beznadějné situaci.

Nemusím snad dodávat že za Polsko si dosaďte Rusko, za Česko Ukrajinu (neuznává dvojí občanství) a za Těšínsko ukrajinské separatistické republiky a jste doma, jak to přesně vypadá.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Přibyl
Martin Přibyl
2 let před

Přiléhavá paralela. Trochu mně dojem z ní kazí, že v roce 1938 k tomu skutečně došlo.

Hana
Hana
2 let před

Tohle si zaslouží sdílení.

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Výborně popsáno, Tome.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial