Rusko zase postoupilo o něco dál na západ a já se stanu ekologem

Všimněte si za posledních 20 let výbojných kousků Ruska. Vždy expandovalo v okamžiku, kdy byla drahá ropa a tudíž se plnila jeho kasa.

Rusko má drtivou část svých příjmů z vývozu plynu a ropy. S tím roste a padá jeho hospodářství a život. Zapomeňte na nějaké technologie, znalostní ekonomiku, služby. Je to prostě zaostalá barbarská zem, která kdyby neměla jaderné zbraně, tak ji svět vnímá asi jako Mexiko. Je o něm nějaké povědomí, občas o něm pronikne nějaká zpráva, ale nikoho moc nezajímá.

Každý vojenský výboj něco stojí. A jsme u toho. V srpnu roku 2008 vtrhlo Rusko do Jižní Osetie a urvalo ji Gruzii. Cena ropy Brent byla v té době na hodnotě přes 120 USD za barel, když krátce před tím pokořila poprvé v historii magickou hranici 100 USD. Ruské státní kase to zjevně výrazně pomohlo a vojenská expanze mohla začít.

Cena ropy se pak poměrně rychle zase pod hranici 100 USD propadla a od Ruska byl klid. Nad hranici 100 USD se zase vyšplhala začátkem roku 2011 a s krátkými přestávkami tam setrvala až do podzimu 2014. Dostatek času na to, aby Rusko nastřádalo dost peněz.

A tak v roce 2014 už neobsadilo nějaké malé území nějaké Osetie, ale rozjelo to ve velkém a uzmulo si Krym. Snažilo se pak dál expandovat na východ Ukrajiny, ale asi s poklesem ceny ropy ke konci roku 2014 docházely peníze a tím i ruské vojenské aktivity.

Od konce roku 2020 zase ceny ropy setrvale stoupají a s tím stoupala i agresivní rétorika a politika Ruska, která vyvrcholila včera jeho další expanzí.

Rusku je potřeba tu jeho ropu a plyn nacpat do chřtánu, ať se s nimi třeba zadáví. Vím, že to nebude lehké. Nebude to ani levné. Vím, že to mnoho lidí vidí jinak. Ale jako první co udělám, bude, že si pořídím solární panely na střechu svého domku. A vezmu na milost elektromobily, i když vím, že je to technologický nesmysl. Ale pořád je mi milejší nějaké to nepohodlí a uskrovnění, než se třást, kdy Rusák zase dojde až k nám.

A díky Německu a dalším zemím, že s tou politikou obnovitelných zdrojů začaly. Byl jsem proti. Teď se přidám. Nediskutujme o tom, jestli více jádra, nebo plynu. To tu běží už dost dlouho. Bavme se o tom, jak přestat tomu Rusku ty peníze cpát, když je nakonec stejně použije proti nám.

Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Chápu Tě, ale obávám se, že mnoho lidí si prostě nemůže dovolit to, o čem píšeš. Osamocené matky s dětmi se na problém budou dívat jinak, než člověk, který má přeci jen nějaké rezervy a cosi vydrží. Těm je politika šumák, bojují denně o přežití.
A obávám se řady quislingů, kteří se objevují už nyní (Konečná, Filip, Koten – ten byl předsedou branně-bezpečnostního výboru minulého parlamentu a jde o proruského kolaboranta jako když vyšije). A Česká televize jim bude dávat ze zákona prostor, aby šířili svoje devótní projevy. Vítejte ve zlých časech.

Jan Šik
2 let před

Mám stejný názor. Co kdybychom, jen tak pro změnu, kohouty u plynovodů zatáhli my? Co by se stalo? Rusko by ani náhodou nemohlo jen tak změnit těžbu a přesměrovat dodávky jinam, třeba do Číny. Jeden odborník v TV říkal, že Rusko už má skoro přeplněné zásobníky a půjde-li to takto dál, budou muset plyn vypouštět jen tak někde do polí. Ano, ať si to nechají. Budeme se muset omezit, hodně omezit a budeme draze platit, ale pro ně to bude katastrofa. Hezký den

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial