To už je jak za socíku

Oblíbená věta všech nostalgických vzpomínačů na staré časy. Samozřejmě že tomu tak není. A netřeba to zdůvodňovat, to každému rozumnému člověku dojde samo. Ale pár věcí za pousmání stojí.

Nedávno jsme si udělali prodloužený letecký víkend v Dublinu. Potřeba vytisknout si covidový pas (to pro případ, že by to v mobilu nefungovalo), potvrzení o vyplnění příjezdového formuláře do Irska a totéž pro návrat do Česka, k tomu běžná agenda s letenkami a papíry potřebnými k ubytování ve mě probudila vzpomínku na množství úkonů, kdy se před rokem 1989 cestovalo i jen do spřáteleného Polska.

Na nové auto dnes čekáte rok. Rozdíl proti socialismu je ten, že ani nevíte co za ten rok bude stát.

Má polovička projevila přání dostat k Ježíšku nové běžky. Zašli jsme spolu do obrovského Decathlonu. Poté co jsem supermarket prošel tam a zpět a pak zleva doprava a zase doleva, posunem o pár metrů a paralelním vykrytím celé plochy jsem musel tomu prodavači tu otázku položit: „Vy nevedete běžky?“

Vedeme, ale jsou vyprodaný!“ A byl jsem o 32 let zpět. Údajně někde vyhořela nějaká továrna.

Dělám pro jeden eshop a štítky u zboží: „Není na skladě“, „Dodání na přelomu února a března“ se objevují u stále většího počtu položek. Jako podpora zákazníkům musím stále více doporučovat, aby sledovali stránky pravidelně, že opravdu netušíme, kdy to ta Čína pošle.

Žena zašla do svého malého oblíbeného sportovního obchůdku v centru města. Trochu dražší, ale perfektní. Často tam nakupuje. S prodavačem dala řeč o svých běžeckých potřebách, váze, zdatnosti a byl z toho jasný typ na konkrétní lyže. Bohužel nebyly na skladě. Ale prý mají přijít příští týden. V pondělí tam zavolala. Nic. V úterý nic. Ve středu totéž. Ve čtvrtek šla kolem, tak se zastavila.

Jo, ráno přišly. Ale už jsou všechny pryč,“ děl prodavač a ženě se podlomila kolena. „Ale já vám jedny schoval.“ A Ježíšek je zachráněn. Dnes je jedu po montáži vázání vyzvednout. Ale není to nádherná socialistická podpultovka?

Samozřejmě bude všechno zase jinak. Po Vánocích budou všude běžek mraky, klienti Eshopu si mohou vybrat ze stovek jiných druhů zboží, auto si koupíte dřív u konkurence. Ale není to nádherná humorná předvánoční nostalgická vzpomínka?

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Filip Vracovský
Filip Vracovský
2 let před

Naštěstí to vbypadá, že to skončí dobře a omezí se orientace na Čínu….

Jan Šik
2 let před

Je to tak. Není nouze, protože existuje hodně značek a podniků, což nebývalo, proto se zatím relativně vykrývají díry na trhu, kde to jde. Ale jestli to tak bude pořád, kdo ví…Hezký den

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

To se fakt už všechno musí dělat v Číně? A když uvízne jedna loď v Suezu, tak se celý svět podělá? Kam to spějeme? Ale díky za reminiscenci.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial