Analýza voleb PŘED a PO

Přemýšlím o tom, jak to funguje v té naší malé kotlině a celkově nad okolnostma kolem voleb, před nimi i po nich. Dovolil jsem se inspirovat svými oblíbenými pisateli politické satiry v paralelních (nikoliv parlamentních) listech,

Většinová část společnosti nebere politické představitele jako zaměstnance, kterým je propůjčována veřejná moc a kterým je potřeba strkat ruku do pr*ele ve snaze hledat byť jen náznak jejího zneužití. Naopak, lidé mají zakořeněnou tendenci upnout se na svého favorita, adorovat jej a v případě sebevětšího failu rovnat jeho pokřivenou svatozář se slovy „Ti před ním nebyli o nic lepší“. Setkávám se s tím u všech stran a jejich lídrů, bez výjimky – nejvíce u  zatím ještě současného premiéra, pod jehož příspěvky, i přes širokou paletu do očí bijících skandálů, vídám stovky komentářů typu „Je to jen další kampaň tradičních demokratických stran, držte se“. A ano, jsem si vědom, že výše zmínění uctívači jsou cíleně manipulováni skrze dokonalé PR, které se snaží vykreslit jejich oblíbence do podoby hodného stréca s langošem v ruce – holt jsme národ, který myslí a volí srdcem (vlastně nejen my, takhle je to všude na světě).
Tento sektářský sklon můžeme spatřit také v přístupu k veřejnoprávním médiím, která jsou často označována za přehnaně kritická. Co si budem povídat, spousta lidí je nadšená, když vidí svého milovaného poloboha v rozhovoru s Jaromírem Soukupem, který chodí po špičkách, přikyvuje a ptá se na štiplavé otázky ve stylu „Ten zítřejší golf platí?“. Na druhou stranu můžou puknout vzteky, když se jejich miláček potí a koktá u proradného Moravce, který si dovolil položit ostrou otázku na tělo. A tenhle de*ilní přístup lidí mě neskutečně vytáčí. Mnoha občanům zkrátka nedochází, že média jsou důležitým prostředkem kontroly moci a prodlouženou rukou, která šacuje jednotlivé politiky s cílem odhalit jejich křivé jednání. Politik je náš zaměstnanec, ne kámoš, tak se ku*va vzpamatujte!
Veřejnoprávním médiím je vytýkána také neobjektivita. Ale sakra, nikoho z kritiků ČT nenapadlo, že do stran jako je ODS, TOPka, STAN a pod. se kope dost špatně, protože zkrátka nefailují tak často jako trojice ANO, SPD a komáři?
A teď vám nastíním moji představu svědomitého občana:
1.) Zvolím stranu.
2.) Jakmile se dostane do sněmovny, začnu sledovat její kroky.
3.) Jsem rád, když jsou představitelé mnou volené strany bombardování nepříjemnými otázkami novinářů.
4.) V případě, že mnou volená strana failne, nezačnu jim psát uctívačské sračky typu „Budu vás volit dál, ti před vámi nebyli lepší“, raději jim napíšu něco ve smyslu „Vzpamatujte se, jinak přijdete o mou důvěru“.
5.) Jakmile se nasbírá dostatečný počet skandálů nebo v mých očích chybných kroků, ztrácí můj hlas.
Pro méně chápavé to napasuju na Ordinaci v růžové zahradě: Jakmile primář Mázl podvede manželku se čtyřmi kolegyněmi, třemi pacientkami v kómatu a mrtvolou z pitevny, měli byste mu přestat fandit.

Před volbama tu byla defakto vláda jedné strany, kde soudruh Babiš (alias agent Bureš) občas šel na ruku komoušům za stálého přitakávání socanů a drancoval zemi co to šlo. Nejen střet zájmů, prožrání budoucnosti našich potomků rozhazováním, rozkrádáním státních rezerv, apod., ale nastolení všeobecného Palerma jakožto standardního modelu společnosti bylo snad nejhorší a poslední tečkou.
Když jsem šel volit, nerozhodoval jsem se dle předvolebních slibů a plakátů, ale dle dlouhodobé osobní analýzy všech zúčastněných – shrnul bych to jako vylučovací proces:
1.) ANO – neexistuje, totalitářská strana stojící a padající s jejím majitelem, která od demokratickýho smýšelní nemůže být dál a s morálním kreditem velícího důstojníka SS ve vyhlazovacím táboře s obdobnou doktrínou a PR.
2.) ČSSD – role socanů za těch 30 let bylo, že si s ODSkou přehazovali moc jak na štafetě kolík s tím, že Zeman s Klausem hráli divadlo jací jsou rivalové a přitom s rukou v gatích toho druhýho si vesele kšeftovali a rozebírali republiku po odchodu komunistů od kormidla. Kmotrovské kauzy za celé ty roky a jejich přitakávání Babišovi a napomáhání s jeho levárnama za třicet stříbrných byla jen poslední hřebík do rakve, takže také ne.
3.) ODS – sparingpartner ČSSD za posledních pár dekád, kmotrovské kauzy, stejní dinosauři jako socani co se už předvedli, atd. takže také ne – osobně mě dojaly sliby Fialy jak se nebudou zvyšovat daně atd. – lidi na to moc dobře slyšej, protože ty sliby protě chcou slyšet, ale když si spočtu státní dluh a jelikož jsou příjmy našeho státního rozpočtu převážně z daní, jelikož nevlastníme naftová pole a plynové ložiska, tak mi ty počty moc nesedí, ale jak se říká „slibem nezarmoutíš“ a lidi na to slyšej.
4.) KDU-ČSL – na můj vkus příliš konzervativní strana a příliš rigidní k současnému stavu světového dění a já osobně nejsem fanoušek čarodějnických procesů kdy se lidi perzekuujou jen proto, že maj jinou sexuální orientaci, takže také ne. Drobností je to, že pan Jurečka mi dělal profesora podnikové ekonomiky na vysoké, ještě, že je to za mnou – hodnocení stejných odpovědí odlišně dle momentálního rozpoložení a dojmu ze studenta je opravdu taky o člověku vypovídající.
5.) KSČM – divím se, že tahle strana je ůbec legální, když mi přijde jak fašismus přes kopírák. Dnešní mladí komunisti by spíš potřebovali útulnej polstrovanej pokojíček v patřičným ústavu.
6.) SPD – alias Strana Pro De*ily jejíž součet IQ všech voličů, a že jich je, začíná atakovat  dvojcifernou hranici. Populistické kecy Tomia Okamury snad ani nelze slušně komentovat stejně jako jeho schválení a obhajování patvaru zákona o povinném prodeji vesměs jen domácích potravin pod rouškou soběstačnosti (ještě, že v senátu nebyli id*oti a smetli to ze stolu).
7.) TOP09 – takovej pozdní sběr z ODS v letech, kdy se někteří rozhodli „trhnout“.

8.) PIRSTAN – sledoval jsem aktivity pirátů pár let a jediných průserů co jsem zaznamenal za těch 11 let jejich fungování tak bylo, že jeden z jejich členů si v poslaneckým bytě těžil na počítači bitcoiny, že si hřib pořídil kávovar za 100k, nějaká zakázka asi za 200k manželce jednoho z radních a Bartošovo foux-paux s uprchlíkama, který ne moc dobře vysvětlil a to je tak asi vše, v poměru k miliardám co zvládaj nakrást ti ostatní za tejden tak je to tak na úrovni špatnýho parkování. Předpoklad, že by některá strana byla dokonalá, tak naivní nejsem, proto jsem se snažil logicky volit nejmenší zlo. Krom toho, že piráti poslední dobou jdou dost doleva tak mi přišli jako středová liberální strana nejvíc přijatelná, nehledě na to, že celá kampaň i fungování mi přišlo transparentní férový a věcný, bez diskuzních faulů. Další fakt je ten, že ještě u koryta nebyli a je tam alespoň hypotetická šance, že budou o něco lepší než ti předchozí, ti co se už jako zloději a šmejdi projevili, tam je šance na zlepšení tak malá, že bych to spíš přičítal statistické odchylce.

Nicméně po volbách jsem byl docela zklamanej, sice na jednu stranu jsem rád, že se začínáme od totalitářství zase víc přibližovat k demokracii (taková první vlaštovka) na druhou stranu to co moje zvolená strana předvádí od té doby, to mě zklamalo. Navrhovanej ministr za průmysl a obchod (STAN) – nevysvětlený kšefty přes kyperský banky, fotovoltaickej baron apod. Piráti perou špinavý prádlo na veřejnosti (dohadování se kdo je jak odrbal bez výrazné sebereflexe k výsledkům voleb, apod.) Bartoš – stane se ministrem a současně poslancem – kumulace funkcí proti kterým piráti bojovali najednou pro toho nejvyššího neplatí a proč? Protože hlasováním na pirátským fóru (něco jako referendum jejich tisíců členů) mu to z 82% povolili – takže demokraticky se jich tisíce shodlo, že mu dají výjimku. Když jsem se Bartoše s tímto dotazoval, že kázat vodu a pít víno mi z jejich strany vyrazilo dech, jde sice o relativně drobnost v porovnání s Babišem, ale jde o princip – ozvalo se místo něj pár pirátů z nižších pozic s absurdníma argumentama a dovětkem, že mě nikdo nenutí je volit, tak jsem jim opáčil, že opravdu nenutí a s tímhle přístupem a s dosavadníma výsledkama se příště do sněmovny asi už nepodívaj když se takhle budou chovat k voličům. O tom jak je to v jejich straně roztříštěný jsou i signály odcházejících některých členů a místopředsedů především skrz aféru s kumulacé funkcí a vnímám to jako odchod toho nejlepšího jádra a svědomí toho zbytku. Ke včerejšímu dni už i ministra spravedlnosti Blažek (ODS) – ukázalo se, že je prověřovanej v Brněnské kauze stoka, taky další výbornej signál. Nová vláda ještě nezačala fungovat a už je to tak na nakopání do řiti zepředu.

Nepovažuju se za oportunistu, kterej volí podle toho, aby mu to hodilo co nejvíc prospěchu na úkor jiných, ale obecně a objektivně co je nejlepší pro společnost jako celek (neočekávám, že vytvoříme ráj, ona stejně snaha o vytvoření ráje dpadne stvořením pekla) ale spíše vyvážený kompromis – nejde mi jen o to, abych já mohl v téhle zemi fungovat, ale i moje děti neboť jsem svoji zemi nezdědil po svých rodičích, ale půjčil si ji od svých dětí.

No, hold budu sledovat politickou situaci průběžně do dalších voleb a zatím teda nevím, komu svůj hlas hodím příště, cílová páska je ještě daleko a udát se toho může mnoho a zatím jsem z toho prvního dojmu skeptický.

Přeji každému šťastnou ruku při dalších volbách a snad se z toho Palerma tady jednou vyhrabeme.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jara Rank
Jara Rank
2 let před

K ceske politice se nemohu vyjadrovat i kdyz ji poctive sleduji, bohuzel neni nic poradneho na netu a tak se asi dozvim vice z Expats.cz. Obavam se, ze jedina moznost s tolika kverulanty bude ukoncit to rakouskym zpusobem. Ja dnes dostala treti jab a Kanada uz zacina ockovat vsechny deti od 5 let.
https://www.expats.cz/czech-news/article/comin-in-hot-or-actually-freezing-cold-chris-hemsworth-s-snowy-prague-ride

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Pokud bych uvažoval jako Vy, nemohl bych jít k volbám. Letošní měly samozřejmě zíkladní atribut a tím byl antibabiš, jakkoli to někteří popírají a zlehčují. Prostě legálně a demokraticky odstavit to nejhorší od premiérského postu. Což se povedlo. Pak samozřejmě je tu krok dva a další, kde to nebude snadné. Volil jsem Starosty, protože pana Rakušana považuji za člověka, který má celkem jasno, jeho řeč je srozumitelná a mí blízká. Že nastanou potíže, to je jasné vždy. Nicméně – pan kandidát Michalík byl odstaven, což je krok, jež u nás není obvyklý, ministři za Babiše odcházeli až z donucení, většinou… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial