Stigma znásilnění

Česká televize odvysílala dne 23.11.2021 večer dokument, týkající se problému, který je starý jak lidstvo samo, o kterém se příliš nemluví a na němž lpí celá řada již dávno vyvrácených mýtů. Odkaz na zmíněný dokument zde.

Hrdinkami ( a to bez uvozovek a plným právem ), byly tři mladé ženy, které veřejně vystoupily před kameru, aby popsaly svou „zkušenost“ s násilím na nich vykonaném a se svým dalším osudem, který byl prožitým sexuálním násilím navždy poznamenán.

U jedné z nich to byl vztah trenér – mladá a úspěšná sportovkyně, u druhé pak zneužívání starším nevlastním bratrem v věku 6-8 let. Třetí prožila násilí od dvou mužů, z nichž jeden byl policista. Každá z nich poté hovořila o svém bezprostředním „prožitku“ i následcích, které je provázely poté, když se rozhodly celou věc oznámit orgánům v trestním řízení.

V dokumentu bylo uvedeno, že pouhých 5% žen se poté obrátí na Policii ČR, takže uváděné číslo okolo 600 případů ročně je v tomto smyslu třeba vynásobit cca 19x, abychom dostali skutečný obrázek, jak velkého množství žen se problém týká a jaký je tedy skutečný stav naší vyspělé společnosti.

Psycholožka, která v pořadu vystoupila, uvádí, že klasický mýtus (tedy vyzývavě oblečená žena v potemnělém parku a násilník, číhající v křoví), je zcela minoritní. Sexuální násilí probíhá velmi sofistikovaně, zpravidla dlouho nepozorovaně v intencích výše uvedeného bipolárního vztahu, v němž dominuje potřeba násilníka ženu ovládat a mít nad ní absolutní pocit moci.  Toto ponížení pak samozřejmě způsobí stud se se svým prožitkem svěřovat neznámé osobě, pocit zhnusení nad sebou samou a následně trauma, promítající se do celého života, zejména do partnerského vztahu.

Všechny tři ženy popsaly mechanismus mašinerie, jež se po oznámení trestného činu rozjel. Výslech, trvající mnoho hodin, opakované otázky, u nichž byla snaha „nachytat“ poškozenou na rozpor v její výpovědi a tak zpochybnit celou událost, gynekologické vyšetření, psychologické vyšetření a další šetření soudním znalcem. Tragický nedostatek vyšetřovatelů, kteří by měli alespoň basální zkušenost s výslechem. Podobný stav byl i u soudu, kde bylo opět nutné, aby žena opakovaně popsala svůj „zážitek“ a to přes existenci natočeného záznamu její výpovědi u vyšetřovatele.

Nelze se tedy divit, že při vědomí těchto procedur je zmíněných 5% oznámení vysoce pravděpodobné, Snaha společnosti o viktimizaci poškozené ženy je u nás stále velmi silná, jak koneckonců zmínil i další psycholog v daném pořadu. Soudce v rozsudku většinou zmíní, že násilník je přeci dobře situovaný, má rodinu, o kterou se vzorně stará, nikdy neměl problém se zákonem a proč jej tedy společensky likvidovat. Značné procento prokázaných znásilnění končí proto podmíněným trestem, což je pro poškozenou ženu dalším traumatem a pro společnost signál, že se vlastně zase tolik neděje. Vždyť to na té ženské přeci není vůbec vidět….

Je samozřejmě nutné vyšetření každého případu k vyloučení účelového oznámení. K tomu je však třeba, aby se žena, jež se obrací na Policii ČR, setkala se zkušeným vyšetřovatelem, jež je patřičně vzdělán v dané problematice a má s touto trestnou činností zkušenosti. Erudovaný psycholog jistě rychle zjistí, jde-li o  skutečné trauma nebo jen snahu se pomstít či očernit nevinnou oběť.

Podobný pořad považuji za velmi potřebný a je škoda, že byl „uklizen“ až na pozdější večerní hodinu.

 

Subscribe
Upozornit na
guest

23 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
JUDr. Petr Novák
JUDr. Petr Novák
2 let před

Dobrý den, chtěl bych poprosit – nestřílejte na pianistu, dělá co může. V daném případě co smí. Podle § 55 dost. 2 trestního zákoníku nelze uložit nepodmíněný trest odnětí svobody v případě, že by vzhledem k osobě pachatele uložení jiného trestu zjevně nevedlo k tomu, aby pachatel vedl řádný život. Zde vidíte důvod, proč se zjišťuje a v rozsudku uvádí společenský a osobní status pachatele. § 185 dost. 1 trestního zákoníku (což je nejběžnější případ) sankcionuje znásilnění trestem od 6 měsíců do 5 let odnětí svobody. Takže, jak píšete, byl-li pachatel do té doby netrestaný a má rodinu … nelze… Číst vice »

JUDr. Petr Novák
JUDr. Petr Novák
2 let před

Ještě jednou dobrý den. Pokud má oběť psychické problémy, vedoucí k neschopnosti vést normální partnerský život, jedná se již zřejmě o těžkou újmu na zdraví, a tím se ocitáme v § 185 odst. 3, kde je trestní sazba od 5 do 12 let odnětí svobody.
Ještě mi dovolte závěrem poznamenat, že Vaše příspěvky na Neviditelném psu patří k těm, které čtu s opravdu velkým zájmem. Doufám, že budete ještě dlouho pokračovat.

Dušan Chromý
Dušan Chromý
2 let před

Dobrý den pane Vodvářko, rád čtu Vaše články, úplně nejvíc se mi líbily Vaše povídky na Neviditelném psovi, čili jsem Váš fanoušek 😉 Ale nedá mi to, abych neupozornil na drobnou faktickou chybu v článku, nemějte mne prosím za všeználka 😉 Jde o to, že pokud předpokládáme, že 600 ohlášených případů znásilnění představuje pouze 5% ze všech případů, pak pro výpočet počtu všech znásilnění musíme toto číslo násobit 20x a nikoliv 19x. Násobením 19x dojdeme k odhadovanému počtu neohlášených případů, ale z formulace ve článku se dá usuzovat, že máte na mysli všechny případy. Jinak díky za článek, s jeho… Číst vice »

Jana Melišová
2 let před

Ďakujem za Váš blog. Ono je to veľmi citlivá téma, náročná pre toho kto to zažije a prežije.Mnoho obetí z dôvodov strachu tieto činy ani nenahlásia. Tak isto domáce násilie, ktoré sa mnohokrát rieši, keď už je o päť minút dvanásť. Ešte raz ďakujem za skvele napísaný blog.

Hana
Hana
2 let před

Díky za dnešní blog. A pokud si chce ČT alespoň trošku vylepšit pověst, mohla by taková témata otvírat dříve, než v temné noci.

Soňa Bulbeck
2 let před

Milý Tome, text výstižný a potrebný…spomínaný program som nepozerala, stále nedávam pohľad na ľudské utrpenie…ale pokus o znásilnenie som zažila aj ja…asi pred dvadsiatimi rokmi v egyptskej Hurgade…ostalo mi zle a poslali mi na izbu čašníka s jedlom…som mu otvorila a dopotácala sa do postele a on položil tácku a začal si rozopínať opasok a nohavice…nikdy na ten moment nezabudnem…zachránila som sa vymysleným telefonátom a story o na recepcii čakajúcom priateľovi…dlho som to rozdýchavala…

Jara Rank
Jara Rank
2 let před

Skvele napsany clanek! Konecne se i nazory lidi meni, jeste pred nekolika lety by tema nebylo kosher, vzpominam na hruzu na iDnes, kdyz se mela konat „pride parade“. Dost mi to na byvalem „domove“ vadilo. Postradala jsem zakladni slusnost jak nekterych blogeru, tak diskutujicich a presne tak je to opet s nesmirne skromnou znalosti vetsiny na iDnes, ze by mel mit kazdy zajem a pristup k „Gender schema theory“, ze vetsina diskutujicich nema tuseni s cim se dnesni porodnici setkavaji a jak casto si musi hrat na Bohy. Kultura zeme se pozna za situace kdy se zeme/svet nachazi v pandemii… Číst vice »

Alejandro Azamedo
2 let před

Hezky napsané a v podstatě musím s většinou souhlasit – především tresty za prokázané činy jsou opravdu výsměch a já osobně nepochopím jak může být za prokázaný ÚMYSLNÝ trestný čin podmínka, to je prostě na odstřel soudce. Chtěl bych komentovat však šetření těchto oznámení na policii ze strany poškozených. Jako policista už jsem řešil spoustu takových případů a z mé vlastní dlouholeté zkušenosti je 1/3 z oznámených znásilnění opravdu znásilnění a 2/3 jsou fingovačka (např. žena která měla milence a při podezření doma přišla s myšlenkou znásilnění, žena co se opila a užila si dvěma chlapama a doma pak taky… Číst vice »

Alejandro Azamedo
2 let před

Bohužel je toho opravdu mnoho a opravdu některé ženy to dokáží velmi dobře zahrát a i když se to nakonec ukáže jako křvé obvinění, ti chlapi tu nálepku v očích společnosti již nemohou odstranit. Velmi často je to při rozvodech kdy žena křivě obviní muže ze znasilnění nebo ze zneužívání jejich dětí. U mužů jsou ta křivá obvinění v této oblasti velmi vzacná. Na druhou stranu skutečnych znasilnění fyzického charakteru se opravdu dopustí většinou muž na ženě a především tam, kde jsou nějaké předpoklady a jisté náznaky tak tam je potřeba do toho „začít šťourat“ a řešit to, protože tyhle… Číst vice »

Alejandro Azamedo
2 let před

Děkuji za nabídku, už mi pár lidí i psalo, jestli nechci dokonce napsat knihu, ale i když se někdy rozepíšu vic než jsem čekal, na nějaké dlouhé elaboraty to navíc nebude. Kromě toho většinou píšu komentáře značně pod emocema a i když nemám asi slovní zásobu kromaňonce, ale také na druhou stranu nemám tak obsáhlý repertoár jako Vy, dost často když mnou cloumají emoce tak to píšu tak, jak mi to přišlo na jazyk, bez filtru – prostě pokud mi někdo přijde jako sobeckej debil, nenapíšu, že je to lehce sebestředný neempatický slaboduchý jedinec 🤣. Pak si neumím moc představit,… Číst vice »

Alejandro Azamedo
2 let před

PS: nemohu vás soudit zda-li jste bláhový či ne, já asi jsem, když bojuju s větrnými mlýny den co den, ale dle mého je lepší zapálit alespoň malou svíčku než navždy proklínat temnotu a dělat něco málo je lepší než nedělat nic …víc bláhových lidí co se snaží drobnostmi zmenšit svět a třeba to jednou zabere ☺️

Alejandro Azamedo
2 let před

PPS: nevím jestli bych uměl kvalotně psát (vysoké sebevědomí nebylo nikdy mým tahákem), ale jak by se mohl stát člověk zde autorem kdyby přece jen chtěl? 😇

Alejandro Azamedo
2 let před

Dobrá, tak já to tedy zkusím, i když nemám zrovna moc zkušeností a kdyby to někomu vadilo, tak s tím seknu 😁. Email je niau.no.a.co@seznam.cz a co se obrázku týče, zkusím sem vložit svou oblíbenou postavu – Rorschacha ☺️

FB_IMG_1637861237478.jpg
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial