17. listopad konečně bez komunistů

Rok 1989 byl nepochybně zlomový v dějinách naší země, protože skončila nadvláda tupé moci, jež měla pro své názorové odpůrce v počátcích jen oprátku a olovo, později koncentráky a vězení a ve finální „soft“ verzi vyhazování z práce a likvidaci kariéry dětí těch, kteří se nesklonili.

Listopad 2021 je pak významný tím, že po 32 letech evoluce zmizeli z veřejného prostoru, kde bezostyšně propagovali stále svou vizi společnosti, která se dějinně ukázala jako slepá, plná falešných a nesplnitelných slibů a ve stínu proklamací i permanentní „třídní boj“, zaměřený vůči těm, kteří jejich verzi tak nějak odmítali sdílet.

Představa, že se po milionových manifestacích na Letné sami rozpustí a přiznají si vinu na devastaci národa nejen v ekonomické oblasti, ale především morální, se ukázala jako chimérická. Naskočili na vlnu demokracie, která je neumí – tak jak to uměli oni – šmahem zlikvidovat nějakými „Dubnovými tezemi“ momentálně vládnoucí moci a poslat je na věčnost bez soudů, někde u zapadlé zdi. Po krátkém zděšení, kdy v listopadu 1989 zalezli do děr a třásli se, jestli s nimi nebude nakládáno stejně, jako to uměli oni, vylezli zpět  a proklamovali, že už jsou jiní, lepší, hodnější. Byli vzati na milost nejprve Václavem Klausem (ikonická fotografie na balkóně s Miroslavem Grebeníčkem), později Milošem Zemanem, který se dokonce účastnil jejich sjezdu (místo toho, aby se třeba šel týž den poklonit ostatkům kardinála Berana, člověka komunisty pronásledovaného a na rozdíl od nich čestného a spravedlivého, které byly v totožný den přivezeny do katedrály svatého Víta).

Volby roku 2021 je dokázaly poslat mimo parlamentní lavice, jejich volební potenciál se dostal do hodnoty různých obskurních seskupení, které každého čtvrtého roku obohacují naše diskusní pořady překvapivými fantasmagoriemi, sloužící k žertovnému obohacování politických proklamací. Jejich povolební sjezd „zhodnotil uplynulé období a stanovil cíle příští čtyřletky“. Odcházející předseda Vojtěch Filip (krycí jméno ve svazku StB Falmer), nebyl popraven ani uvězněn, dokonce ani nebyl vyloučen ze strany, jak tomu u této „lidské avantgardy“ bývalo dobrým a letitým zvykem. Nová tvář v čele s prorockým jménem slibuje „agresivnější levici“, kdy si nejspíše neuvědomuje, že zboží této strany je už jen omšelý second hand. Ani sami komunisté nemají žádný zájem na vyvlastnění boháčů, což celé 4 roky dokladovali podporou jednoho z největších v čele státu. Mohou slibovat zářné zítřky plné sociální spravedlnosti, kterou však oni nikdy v dějinách nebyli schopni realizovat ani náznakem (pokud tedy nemyslíme všeobecné zchudnutí třeba provedením měnové reformy v roce 1953, kdy okradli úplně všechny).

Lze předpokládat, že jejich výskyt ve veřejnoprávních médiích poklesne na číslo, které si ve volbách vybojovali. Tváře soudružky Semelové či Luzara a Grospiče budou k vidění nejspíše jen u hrobu Klementa Gottwalda, sbor pějící Internacionálu nebude z největších.

Toto vše se stalo prostou evolucí, trvající sice z pohledu lidského života zatraceně dlouho, avšak právě proto jde s největší pravděpodobností o krok definitivní a trvalý, neboť vyhynulý živočišný druh je k nalezení pouze ve zkamenělinách při výkopových pracích.

I proto je dnešní 17.listopad roku 2021 významnější, než těch minulých 30.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jana Melišová
Jana Melišová
2 let před

Ďakujem za článok, tak som sa zamyslela nad tým ako je to u nás, mám pocit, že Ste vždy boli trochu pred nami, držím palce aby to tak bolo i naďalej a nová vláda to zvládla dle očekávaní.

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Samozřejmě mám radost, že odprejskli (a doufám definitivně) ti bolševici, kteří se k tomu znají. Pokud v tom však shledávám důvod k zajásání, tak ledva kratičkému a decentnímu, spíš coby maličkou satisfakci za to, co tahle verbež nám i mně natropila. Jenže to už nebyla vyhraná bitva, to byla jen ozvěna té jejich minulé prosrané války. Zatímco aktuální hrozbou jsou a budou jejich levicoví pohrobci, kteří se stejně jako komunisti derou k moci a stejně jako komunisti nám ukrádají z naší svobody, stejně jako komunisti pod záminkou údajných kolektivních zájmů a kolektivního blaha. To bude ještě řada bitev, řada proher… Číst vice »

Last edited 2 let před by Vladimír T. Gottwald
Jara Rank
Jara Rank
2 let před

Ja jsem zde pochopitelne nevitana, nejsem na iDnes a ani se tam jiz nesnazim dostat, ale je zde mala moznost pro nase hlasy – tam z venku a jak jsem i zazila na iDnes, pokud ceska duchodkyne Ivana Lance z USA napise, ze je to horor zit mezi temi hnedymi a zlutymi, tak uz proste stoupam na barikady proti blbosti. Improto jsem uvitala clanky Edny Nove a Radky Kielbergerove- jsou novym dechem na starem ceskem umirajicim blogu.

Soňa Bulbeck
2 let před

Ďakujem za zaujímavý pohľad, Tome, až pri jeho čítaní som si uvedomila, ako to veľa znamená pre vás, bratov Čechov, že ste sa zbavili komunistov vo vláde, tej pripomienky vecí minulých…kiež je nová vláda novým začiatkom, ktorá už nikdy nič poodbné nepripustí..prajem to všetkým z celého srdca…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial