Marie Rottrová 80

Vůbec to nevadí, že se ví její rok narození. Pořád je to noblesní dáma, která když vyjde na jeviště, nepotřebuje za sebou blikající reflektory, mlhu či nějaké hopsalíny.

Pochází z hudebně založené rodiny, což ji nejspíše predestinovalo do polohy, v níž ji známe. Zpěvačka, která svou životní pouť spojila s Ostravou, i přes mnohé nabídky, aby přesídlila do Prahy. Vedle Věry Špinarové je prostě ostravskou zpěvačkou a to výbornou.  Jejími vzory byly dle ní Aretha Franklin a Diana Ross.

Pro pamětníky netřeba připomínat její pořad „Divadélko pod věží“, myšlena ostravská nová radnice, kam si zvala zajímavé hosty. Pořad měl velkou sledovanost, v tehdejší záplavě dechovek a dalších „povolených“ žánrů, byl její zpěv přijemnou alternativou. Měla štěstí na skvělé textaře, namátkou Jaroslava Wykrenta, Jiřinu Fikejzovou či Jaromíra Nohavicu.

Skvělé podání písně skupiny Black Sabbath „She´s gone“, kterou geniálně otextoval Jaromír Nohavica s názvem „Lásko voníš deštěm“, zná úplně každý. Těch hitů má za sebou díky své dlouhé a bohaté kariéře přehršel. Nebo píseň „To mám tak ráda“ autorky Alice Dona nazvané v originále „Je suis malade“, který jímavým textem obdařila Jiřina Fikejzová.

Její žánrový rozsah ji třeba přivedl v roce 2010 na festival „Rock for people“, tedy ryzí beatový festival, kde sklidila zasloužené ovace od drsných rockerů.

Takže – paní Marie – velká gratulace k Vašemu jubileu a díky za krásné písně, které nás provázejí našimi životy.

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Soňa Bulbeck
2 let před

Ďakujem, Tome, pekné pripomenutie aj pekný dokument, ja som chcela napísať o Mekym, ale som mala pocit, že píšem iba nekrológy…som rada, že vy ste to ešte stihli so žijúcou legendou našej hudby…

Hana
Hana
2 let před

Ostravačka, kterou máme rádi a múžeme být na ni hrdí a pyšní.

Vladimír T. Gottwald
2 let před

Jo, ta baba má šmrnc! comment image

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial