Sedmý listopad v Moskvě

Rudou barvou dneska září sedmička v mém kalendáři. Podívej se oknem: všude v ulicích je všechno rudé. Každé okno, každá střecha jako by dnes hořela. Tam, kde jindy tramvaj spěchá, kapela jde zvesela.

S trochou nostalgie jsem si připomněl dnešní památný (i smutná výročí mohou být památná) den tím, že jsem zalistoval ve svých čtyřicet let starých parafrázích revoluční poezie.

Autorem oněch třech slok (dvě jsou v perexu a jedna pod ním) je Samuil Jakovlevič Maršak, což byl paradoxně ruský Žid, který kromě poezie oslavující bolševismus psal i hezké básně a knihy pro děti. Maršak dvakrát v rámci bolševického protižidovského teroru unikl zatčení (v roce 1937 a 1952), takže dost možná své revoluční nadšení zásadně přehodnotil, ale o tom není nic známo.

Básničku přeložil J. V. Svoboda, který si druhé jméno Václav přidal prý proto, aby měl stejné iniciály jako J. V. Stalin, což sám později popřel s tím, že to má odkazovat na J. V. Sládka. I on psal poezii pro děti, a přestože i neangažovanou, do „normalizačních“ čítanek se probojoval právě výše uvedeným překladem. Neunikl tím pozornosti šestnáctiletého Turnera, který pro potěchu svou a svých druhů z gymnaziální „kontrarevoluční buňky“ zplodil toto:

Rudou barvou tváře září,

když bolševik se s bolševikem páří.

Podívej se oknem: všude

hanebný den se slavit bude.

*

Každá krysa, každý potkan  

vykračuje zvesela.

Když pak v průvodu je potkám,

pobliju se docela.

*

Tohle sémě plodí děti

tenkrát, stejně jako dnes.

Rudý hadr, rudé smetí,

rudý teror, rudý děs.

***

 

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Emil
Emil
8 měsíců před

Velmi dobré, děkuji za připomenutí!
Emil.Nachlinger, *1947

Jana Melišová
Jana Melišová
2 let před

ďakujem velmi, pobavilo ma to, ale medzi slzami som si spomenula, aká to bola pre mňa tá spartakiáda, kde som bola dorastenka…či ako sa to volalo trauma 😀 😀 Nemoholo ani keď fešní vojaci kričali, milujeme dorastenky 🙂

Matějovský
Matějovský
2 let před

nu dobrá, jdu zničit pracně vyrobený lampion.

Tomáš Vodvářka
Admin
2 let před

Vidíme to datum společně, Jiří. A Vaše verše jsou výživné.

Jara Rank
Jara Rank
2 let před

Dik za usmev, ktery jste na me tvari vytvori. Kdykoli se mne nekdo zepta jestli se mi styska po domove, nevim , jak odpovedet. Odcestovali jsme cela rodina 25.8.68, takze jsem s maximalni radosti zacala zapominat na ty nestastne pruvody majove a spartakiady.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial