Vaxerismus, antivaxerismus a zákon akce a reakce

„Actioni contrariam semper et aequalem esse reactionem.“
„Každá akce vyvolá stejně velkou opačně orientovanou reakci.“

Část společnosti je rozpolcena na dvě skupiny. Jednak zanícené propagandisty očkování (kteří každého skeptika nálepkují jako antivaxera, paranoika, idiota a vraha), jednak neméně zanícené antivaxery (již každého, kdo očkování zatvrzele neodmítá, nálepkují coby propagandistu, konspirátora, idiota a vraha). A jak už to tak v případech obdobně černo-bílého vidění světa zhusta bývá, soudím, že jde jen o další o případ falešné dichotomie.
Sám mám to štěstí, že nepatřím ani do jednoho z těch dvou stádeček. Domnívám se, že pravda je opět spíš někde mezi těmi dvěma krajnostmi. I nadále věřím tomu, že očkování snižuje, a to jen o něco méně než prodělaná choroba, riziko onemocnění, riziko závažného průběhu i riziko úmrtí na covid. A v případě, že se se mi na sliznici opět dostane virus, tak věřím, že jak předchozí kontakt s virem, tak očkování, snižují i množství viru, které bych pak mohl dál šířit.
To ostatně tvrdili od začátku ti lékaři-imunologové, jimž jsem věřil a věřím i nadále, protože jsem se o tohle téma zajímal od začátku. I proto (patřímť do několika rizikových skupin) jsem se očkovat nechal. – Pravda, trvalo to, navzdory mým rizikům a věku u mne na druhou dávku přišla řada až v červenci.
Za tenhle svůj přístup ovšem zhusta dostávám vycinkáno od zarytých omnivaxerů i antivaxerů.
A dospěl jsem k přesvědčení, že za tohle rozpolcení nejspíš nesou vinu zejména mainstreamová média, v čele s těmi veřejnoprdnými, jejichž jednostranná propagandistická masírka zákonitě, podle zákona akce a reakce, vyvolává opačně orientovanou reakci. A ta reakce kontrareakci, a ta kontrakontrareakci etc.
Kdybych se koneckonců sám intenzivně nezajímal a nehledal si relevantnější zdroje, kdybych sledoval pouze mainstreamová média, měl bych to rozhodování taky těžké a kdo ví, jestli bych se byl býval pro očkování sám rozhodl.
🙁
Prvním důvodem k pochybám by pro mne byla tupost provakcinačních propagačních šotů, jejichž kvalitu bych srovnal snad jen s úrovní teleshopingu na prodej předražených hrnků, erotických pomůcek a cédéček Evy a Vaška. — Á propos, Pavel Nosek, Marek Daniel, Pavel Liška a agentura Momentum teď mají volno, když krachla Bohemia Energy. Tak by teď třeba mohli natočit nějaké méně stupidní provakcinační šoty.
😃
Zejména je ovšem těžké důvěřovat žurnalistickým šmokům (a úředníkům a politikům) – a samozřejmě i jejich milcům z řad odborníků, zhusta ovšem odborníků na něco úplně jiného než na humánní medicínu. Jak je jim možno věřit,
  • když právě oni už víc než rok a půl neustále sprostě lžou, že každý s pozitivním testem na přítomnost SARS-CoV-2 je nemocný covidem,
  • když si pamatuju, jak právě oni tvrdili, že imunita po očkování je lepší než po prodělání nemoci,
  • když právě oni zpochybňovali kolektivní imunitu zesměšňováním řečmi o „snění o kolektivní imunitě“,
  • když tvrdili že imunitní paměť a buněčná imunita proti covidu nefunguje,
  • když žvanili, že přirozená imunita je jen krátkodobá,
  • když hájili naprosto idiotská vládní rozhodnutí (třeba to, že jsem několik měsíců měl zakázány své pravidelné noční procházky, při nichž jsem před tím nikdy nikoho nepotkal)
  • a když všechny, kteří s jejich blábolením nesouhlasili, tupě onálepkovali jako dezinformátory?
  • Pravda, ti chytřejší a snad i o něco slušnější (jmenovitě dokonce i Rastislav Maďar a Romen Prymula) později své omyly a chyby svedli uznat a dokonce se zvládli i omluvit svým oponentům, kteří v tom měli pravdu od začátku. Ale ti nejhalasnější hlasatelé covidismu se nejenže neomluvili, ale ani to neuznali, ba zhusta své bláboly šíří dál.
Takovým holt lze věřit opravdu jen stěží.
😉
A proto doufám, že se snad dočkám toho, že média, politici a politikáři, ministerstva a jiní úředníci konečně přestanou o koronaviru SARS-Cov-2, o nemoci Covid-19, o vakcínách a o vakcinaci tak urputně lhát, a tím působit kontraproduktivně.
😉
Pravda, možná se toho nedočkám. Ale hned tak to nebude. Třeba i proto, že právě dnes ráno se na webu CNN Prima News ráno objevil rozhovor s ředitelem ÚZIS Ladislavem Duškem a jeho citací (dokonce i v titulku): „je na čase brát koronavirus jako normální nemoc,“ (pomiňme protentokrát skutečnost, že koronavirus samozřejmě nemocí není), ale v průběhu dne tento článek prošel cenzurou, a v současnosti už je tam se změněným titulkem a naprosto opačným tvrzením: „neřekl bych, bohužel, že je načase brát koronavirus jako normální respirační nemoc.“
Tak holt budu muset v příchod žurnalistické slušnosti doufat dál…
😉
PS: Omlouvám se všem, kteří tu ode mne očekávají spíš kreslené fóry či veršíky, a slibuji, že příště se zde vynasnažím zas spíš potěšit a rozesmát.

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
2 let před

Ty proměny titulků… to je síla, no nechtěla bych být novinářkou, naštěstí mám už jen blogerskou zodpovědnost, a občas rozmýšlím, co napsat u sebe na Fb, kde jsem se ještě nepřestala kamarádit s některými alternativci, kteří hodně prožívají konspirace. Nebaví mě to jejich „informování“. Takže se tématu covid radši vyhýbám, ale je fajn, když našinec může pokecat, s podobně umírněnými. Protože moudrej člověk přeci ví, že prakticky nic neví. 🙂

Pavel Jeřábek
2 let před

Skvělé. Nicméně ty dvě skupiny, které uvádíte, jsou podle mě pouze extrémní protipóly jinak daleko barevnější palety (ehm :)) a značné množství lidí se bude pohybovat někde mezi tím, ať už přikloněno na kteroukoli ze stran. Ta hysterie a vyhraněnost je samozřejmě trapná, ovšem je to pro nás rozhodně zajímavá lekce. Každopádně důležité je, abychom vládní „opatření“ nenechali zajít příliš daleko a abychom se z celé věci náležitě poučili. 
Chtěl jsem kliknout na karmu. Už blbnu. Hezký víkend. 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial