5. Zaniklá kaple sv. Lukáše, Moravská Ostrava

Plán Moravské Ostravy z roku 1833 – hřbitov s kaplí sv. Lukáše je vlevo, velká plocha s křížem je dnešní Masarykovo náměstí.
Hrbitov a kaple svatého Lukáše promítnuté do dnešního plánu města Ostravy.
Snímek zchátralé kaple svatého Lukáše z 90. let 19. století, pár let před zbořením.
Při archeologickém průzkumu v rámci rekonstrukce podzemních rozvodů v roce 2007 byly nalezeny kosterní pozůstatky z bývalého hřbitova.
Nároží ulic Zámecké a Puchmajerovy: Tady stávala kaple svatého Lukáše.
Palác pojišťovací společnosti Riunione Adriatica di Sicurtà byl na místě kaple svatého Lukáše postaven v roce 1928.

Než se vydáme do živých kostelů a kaplí, zbývá se podívat ještě na jednu zaniklou přímo v centru Ostravy – kapli svatého Lukáše.

Kaple stála na hřbitově, založeném po morové epidemii v roce 1585, která si v Moravské Ostravě vyžádala tolik obětí, že stávající hřbitov u kostela svatého Václava je už nebyl schopen pojmout. Nové pohřebiště bylo založeno v jihozápadním koutu města, přibližně vymezeném dnešními ulicemi Tyršova, Zámecká a Puchmajerova, a zůstalo v provozu až do roku 1843, kdy byl založen nový městský hřbitov v místě dnešního Husova sadu. Mezi léty 1723 a 1843 bylo na hřbitově u kaple sv. Lukáše pohřbeno 7441 lidí.

Se stavbou hřbitovní kaple se začalo v roce 1729, vysvěcena jako kaple svatého Lukáše byla v roce 1740. Po dostavbě německé reálky na dnešní ulici Čs. legií v roce 1880 sloužila kaple sv. Lukáše také jako kaple školní. Uvažovalo se dokonce o její přestavbě a rozšíření, ale po vystavění chrámu Božského Spasitele v roce 1889 byla zcela opuštěna a ponechána svému osudu. Pro zchátralost byla kaple sv. Lukáše v roce 1894 zbořena.

S využitím materiálů Ostravského muzea, Encyklopedie Ostrava a Archívu města Ostravy.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Bohunka
3 let před

Moc pěkné reportáže. Díky za ně.

David Moravec
3 let před

Zajímavé, to jsem vůbec netušil a tolikrát jsem šel okolo. Děkuji!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial