2. Synagoga v Moravské Ostravě

V rámci putování po ostravských kostelech, chrámech a modlitebnách jsem pokračoval po stopách těch zaniklých – židovských synagog.

Historicky tvořili Židé významnou součást ostravské populace, ať již jako bankéři a průmyslníci, kteří stáli u počátku rozvoje dolů a hutí (např. Rothschildové nebo Guttmannové), architekti, lékaři a právníci, nebo prostí řemeslníci a drobní podnikatelé. A jako významná minorita měli Židé i své potřeby a nároky v oblasti víry a náboženství, které splnily synagogy a modlitebny ve městě.

Jako první byla v roce 1879 založena synagoga v Moravské Ostravě: Základní kámen byl položen v květnu a 15. září byl chrám zasvěcen (za ČTYŘI MĚSÍCE, to pro představu, jakým tempem se stavělo před cca sto padesáti lety…). Synagoga stála na dnešní Zeyerově ulici, tehdy Pittlerově. O tom, že synagoga byla skutečně impozantní, svědčí i počty sedadel v obou odděleních: 484 mužských a 344 ženských.
V noci ze 12. na 13. června 1939 byla synagoga nacisty vypálena – hasiči měli zakázáno požár hasit a spáleniště a ruiny budovy musela na své náklady odstranit židovská obec…
Prázdná parcela nebyla zastavěna, později ji zabrala přístavba a sklady OD Laso. Na rohovém domě, který stál vedle synagogy, byla umístěna bronzová pamětní deska a nad ní stylizovaná menora, sedmiramenný svícen. Ale protože u nás se ukrade úplně všechno, zmizely jednoho dne (spíše jedné noci) deska i menora a zůstaly jen díry po šroubech. V roce 2017 byla instalována nová pamětní deska, tentokrát z tlusté oceli, která snad vydrží…

Synagoga v Moravské Ostravě.
Původní bronzová pamětní deska a menora.
Nárožní dům na křižovatce dnešních ulic 28. října a Zeyerovy – synagoga stála vlevo.
Současná ocelová pamětní deska.
Pohled z okna kanceláře v OD Laso: Synagoga stávala vedle toho zeleného domu, dnes jsou tam přízemní sklady obchodního domu.

Subscribe
Upozornit na
guest

1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vodvářka
Admin
3 let před

Jen doplnění. Další synagoga stála v Ostravě Přívoze (dnešní Hlávkova ulice) a ve Vítkovicích, což byly další dvě monumentální stavby se stejným osudem, jako ta, o které píše autor. Poslední židovská sakrální stavba – obřadní síň starého židovského hřbitova (dnes sad Milady Horákové), byla zbořena za komunistů těsně před koncem jejich panování v 80. letech 20. století. Pro zajímavost – hřbitov v té době obsahoval 3756 macevů a asi 6 tisíc pohřbených. Děkuji autorovi za připomínku.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial