Sčítání lidu v roce 2021

V naší zemi existuje mnoho podivností, pokud použiji málo expresivní termín či laskavý eufemismus. Za 14 dní začne „sčítání lidu“.

O jednom sčítání víme z historie, dokonce bylo písemně zaznamenáno v nejstarší knize světa. To tehdy Josef a Maria v požehnaném stavu museli nastoupit cestu z Nazareta do Jeruzaléma, byvše z kmenu Davidova, aby mohl být sečteni a římský vládce měl jakous takous představu, kolik obyvatel měla tehdejší provincie Judea.

Nejspíše i mocnář František Josef chtěl vědět, kolik obyvatel má Rakousko – Uhersko, potažmo i proto, aby věděl, jak velkou může postavit armádu. Na milost lze vzít i dobu „předpočítačovou“ v raných dobách České republiky.

Co vede náš stát, aby v současné ekonomické mizérii vyhodil další desítky či spíše stovky miliónů za monstrózní akci, jejíž zahájení se chystá koncem března?

Každý občan ČR vlastní rodné číslo. To, které obdrží krátce po narození a které je zaznamenáno i na úmrtním listu. Toto číslo (tedy jakýsi virtuální občan) figuruje během svého života na mnoha místech. Tak kupříkladu finanční úřad ví vše o vašich legálních příjmech, podléhajících zdanění. Správa sociálního zabezpečení je orgán, který vám vypočítává v každém okamžiku důchodový výměr. Zdravotní pojišťovna má přehled o každé injekci, kterou jste dostali a de facto zná váš zdravotní stav (který se samozřejmě nezjišťuje – zatím…).

Registr vozidel ví, zda-li vlastníte vůz či dva, jakého je stáří. Katastrální úřad ví, zda-li vlastníte dům či pozemek, ornou půdu či les. Pro úřady není problémem zjistit, kde bydlíte a jestli třeba máte chatu.

Což jsou nejspíše zásadní data pro zjištění, kolik má naše zem obyvatel, jaký je jejich průměrný věk, jaké je jejich bydliště (dům či byt). Po tom ostatním  je státu upřímně řečeno kulové a bude-li se sčítat převážně on-line, jsem přesvědčen, že se zde ukáže tvůrčí činnost našeho národa, jak tomu bylo kdysi při vyplnění kolonky náboženské vyznání, kde se v naší zemi vyskytl nikoli zanedbatelný počet Rytířů Jedi či rastafariánů.

Zbývá ještě jedna – a to docela zásadní otázka – má-li stát na to, aby v době, kdy na ústa padá jeden živnostník za druhým, kdy padají únavou lékaři a sestry v nemocnicích, vyhodil stovky miliónů na sběr dat, jež je možné získat z uvedených institucí bez nutnosti otravovat obyvatele či zapojovat sčítací komisaře. Zdá se, že asi ano, když ministryně financí svým náměstkům udělí odměnu svým náměstkům ve výši tři čtvrtě miliónů korun.

Vždyť přeci ANO, bude líp.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

9 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Soňa Bulbeck
3 let před

Milý Tomáš, súhlasím s vami, je to smutné, že sa do digitalizácie štátnej správy vrazili milairdy a nemá to žiaden efekt. Ja som sa sčítala na Slovensku, kde mám trvalé bydlisko, ale v Česku mám prechodné a momentálne prebieha sčítanie ľudu aj v Anglicku, kde mám štatút rezidenta…takže som v podstate trojjediná…ktovie, ako si s tým dané krajiny poradia…

Hana
Hana
3 let před

Potřebě určitých dat pro demografické plánování rozumím. Vybraná doba je však nevhodná. Nám, kteří vyplníme formuláře elektronicky, je hej. Ale lituji komisaře, který půjde k mé devadesátileté tchýni pomáhat s vyplněním papírového formuláře. On totiž chudák nemůže vědět, že má o dveře opřenou sekeru na obranu proti nepříteli. Třeba nám stát dovolí to za ni elektronicky vyplnit. Uvidíme.

Bohumil Michal
Bohumil Michal
3 let před
Reply to  Hana

Myslím, že to za ni budete moct udělat elektronicky – jsou tam údaje pro přihlášení, takže když vám to dá nebo si s ní k tomu sednete (nevím, jak dodržujete social distancing takto v rodině), tak by to mělo jít.

Jan Šik
3 let před

O tom, proč vlastně šel Josef s Marií do Jeruzaléma se málo ví. Moc děkuji za připomenutí. Jo a taky za připomenutí, že se letos chystá i u nás. Nějak to v záplavě Covidu zaniká. Krásnou neděli Tomáši

Bohumil Michal
Bohumil Michal
3 let před

Byl jsem před rokem zařazen mezi pokusné králíky na elektronické sčítání lidu. Můžete použít papírovou formu, ta elektronická má jednu (možná zajímavou) věc, že věci okolo domácnosti vyplní někdo, ale věci týkající se členů domácnosti může delegovat na ně. Ke zbytečnosti: stát zná (legální) příjmy, trvalé bydliště atd. To ale vůbec nedává obraz o skutečnosti, v jakých poměrech lidé žijí a co mají k dispozici (vybavení domácnosti – od záchodu po internet), jak cestují do práce… Kdyby stát usuzoval z toho, co ví, tak u nás bydlí i moje vnoučata, protože dcera a zeť bydlí v nájmu a trvalé bydliště… Číst vice »

Bohumil Michal
Bohumil Michal
3 let před

O plánování státu nemám iluze, ale přesto jsou informace o tom, v jakých podmínkách lidi bydlí a jak dojíždějí do práce nebo školy docela důležité. Nebo do jaké míry dospělé děti setrvávají v mamahotelu. Aspoň pro vládu, která se chce opřít o realitu. Tahle vláda se opírá taky o realitu, ale má jediné kritérium: co to hodí Agrofertu. Omyl říšských Židů se netýkal ani tak toho sčítání lidu, jako toho, že se domnívali, že Hitler ten Mein Kampf nemyslí vážně. A nebyli v tom omylu sami, leč semlelo je to nejvíc. To „digitalizované“ sčítání lidu je spíš dokladem toho, jak… Číst vice »

Ida Tittelová
3 let před

Tomáši, úplne s Vami súhlasím. Je to k jedu, že v dnešnej dobe nevie tak obrovská inštitúcia, akou je štátna správa, dať dohromady potrebné dáta, ktoré vlastne má. Ja už som „sčítaná“, našťastie sa to u nás deje elektronicky. A nestačila som žasnúť, prečo štát rozhadzuje peniaze na vedomosť, ako sa dopravujem do zamestnania… O otázke viery ani nehovorím. Poznám pár exotov, čo sa prihlásili k Svedkom liehovovým 😀 A dobre im tak.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial