Povaleči z kaváren do polí a továren….

Tvůrčí schopnosti členů současné vlády začínají dosahovat výšin pověstného dua Pat a Mat. Zatímco prostý lid se baví sázkami, jak dlouho bude platit večerní vyhlášení zásadního pravidla a vyhrávají ti, kteří sází na hodiny a ne na dny, pan Hamáček přišel se spasitelským nápadem.

Tento převratný nápad zní, že nemocniční personál posílí ambulantní lékaři. Tím se „vyřeší“ nedostatek lékařů v nemocnicích a v české kotlině zavládne klid a mír a Covid 19 se dá zbaběle na ústup. Pan Hamáček samozřejmě při snění o lepších zítřcích vychází ze své praxe. Protože jak známo, ministrem může být dle Ústavy každý. Takže máme světovou raritu – dlouhodobě trestně stíhaného premiéra, což nemá ani zapadlá africká despocie. Ministryni financí, jejíž schopnosti by byly problematické i při vedení zapadlé provozovny KFC, ministryni spravedlnosti, která se hospodským žargonem vyjadřuje o úplatnosti ústavních soudců či tuplovaného ministra Karla Havlíčka, který je schopen řídit úplně každý resort.

Panu Hamáčkovi tímto sděluji některá fakta, jež by měl znát chvíli předtím, než vypustí ze svých ministerských úst zase nějakou převratnou myšlenku.

  1. Od doby nejspíše  Galéna, ale jistojistě velkého lékaře Maimonidea / 11. století po Kristu/ se lékaři dělí dle různých specializací. S pokračujícím rozvojem společnosti je těchto specializací čím dál více a tak již v dnešní době není lékař, který by zcela beze zbytku a úplně ovládl celý svůj obor. Jen v  chirurgii máme tu klasickou břišní, pak neurochirurgii, chirurgii ruky atd, atd. Interní obory se rozpadají do mnoha dalších podoborů. Těžko budete chtít vyšetření srdce od lékaře, jehož prostorem je střevo. Je to dáno neuvěřitelnou expansí poznatků, jejichž množství roste exponenciálně.
  2. Z tohoto důvodu existuje ve světě – a naštěstí i u nás – obor anestesie a resuscitace a nověji obor intensivní medicína. Tito specialisté jsou školeni právě pro těžké případy, u nichž je třeba mít vedle specifické sumy znalostí i značnou řemeslnou zručnost. Zavádění kanyl, intubace atd. není věc, kterou se naučíte během 14 denního schnellkursu.  Přítomnost zkušených specialistů ORL, očních, kožních či psychiatrů by v terénu intensivní medicíny znamenalo zvýšení stresu lékařů intensivistů, neboť něco jiného je vyklepat chybějící reflex na dolní končetině a napravit třeba zablokovaná záda a něco jiného pak rychle zaintubovat dusícího se jedince. Představa motajícího se kolegy, který prostě umí něco jiného a v kritické chvíli jen překáží, musí být pro vyškolený personál horší můra, než kontrola z hygienické stanice.
  3. S tím souvisí i obsluha přístroje, kterému se lidově říká dýchač. Opět – to není tak, že se nemocnému připne k ústům jakási hadice a nastaví se rytmus dechu a je vymalováno. Někteří nemocní nejsou schopni samostatného dýchání vůbec, někteří potřebují ke svému dechu jen trochu „dodechnout“ atd. Variant je mnoho. Lékař, který napojuje nemocného na tento přístroj, se pro něj stává bohem, protože při špatném nastavení může pacient díky neodbornosti obsluhy zemřít.
  4. Lékaři v terénní praxi (praktici či ambulantní specialisté), nejsou skupinou lidí, kteří využívají současnou krizi jako etapu dolce far niente. Naopak, drtivá většina z nich se snaží problémy svých nemocných vyřešit bez nutnosti jejich hospitalizace právě proto, že mají se svými kolegy z nemocnic profesní solidaritu a nechtějí je zahlcovat problémy, které jdou při maximálním úsilí vyřešit bez nutnosti odeslání pacienta do nemocniční péče.
  5. Při jejich nuceném povolání „do služby“ budou muset své ordinace zavřít. Což znamená zhroucení primární péče, absenci specialistů v terénu a obrovský nápor na nemocniční zařízení, neboť „nemocný není většinou schopen rozpoznat závažnost svého stavu“.  Takže sanitka vezoucí dusícího se pacienta bude muset pomalu projíždět zástupy nemocných, kteří si jdou nechat vytáhnout stehy či vyčistit zanesené ucho mazem.
  6. Praktici a ambulantní specialisté jsou v drtivé většině v nájemných prostorech, platí mzdu svým sestrám, uklízečkám a odvádějí zdravotní a sociální dávky za sebe i za ně. Jelikož jsou ambulantní specialisté placení výkonově, jejich absence by znamenala výrazný finanční propad a vzhledem k úrovni a kvalitě několika desítek „programů“ podpory Covid by se náhrady dočkali až v jejich důchodovém věku.
  7. Na cestách nyní hlídkuje několik desítek tisíc policistů, ale i vojáků atd. Jejich přítomnost je vzhledem k počtu kontrolovaných vozů a jednotek navrácených zpět do hranic okresů zbytná. Nemocnice potřebují spíše než lékaře právě personál, kterému se kdysi říkalo „krankfotr“, tedy silného muže, který subtilním sestřičkám pomáhal s ležícím nemocným, jeho překládáním na lehátko a vůbec prací pro všechno, co nezvládla 50 kg vážící žena. Bylo by možná vhodnější upřít pozornost tímto směrem, protože naučit se být po ruce a pomoci s touto prací by bylo potřebné. Jistě by armáda v současné době lidské zdroje našla

Naše republika nepotřebuje myslitele Hamáčkova typu. Potřebuje přepřáhnout, vyhodit od kormidla egomaniaky, nedouky a deprivanty a do čela státu postavit někoho, kdo si nechá poradit od jedinců, kteří jsou školeni v epidemiologii. Marek Prchal to bohužel pro nás není.

Subscribe
Upozornit na
guest

14 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivana
Ivana
3 let před

👍Díky za článek -ambulantní internista

Matějovský
Matějovský
3 let před

vida, dneska je to na den přesně 68 let, co pošel Stalin, dám si panáka před obědem

Jan Šik
3 let před

Musím říci Tomáši, že mě tento krok nepřekvapil, Tato doba se vyznačuje tím, že všichni rozumí všemu a odborníci se zatlačili do pozadí. V atmosféře, kde zubař a kardiolog hovoří zasvěceně o virech a absolvent ekonomky se v diskuzích holedbá tím, kolik studií na téma očkování četl a jak jim rozumí, se není co divit. Bylo jen otázkou času než se obdobných nápadů chytne politik. Za účelnější bych považoval o čem píšete, posílit zejména střední zdravotní personál, tzn. ulevit jim, aby neběhali s hrnkem čaje po pokojích a nestlali postele. V historii při epidemiích řídil jeden lékař celou nemocnici a… Číst vice »

Liška Ryška
3 let před

Ano, tímhle směrem – využít prázdné ubytovací kapacity – uvažovala vláda na jaře a pak ji to rychle přešlo. Jakmile si něco žádá promyšlenou organizaci, jdou, zdá se, od toho. Asi že by museli s někým kooperovat… To je pro ně asi nadkapacitně složité a uchýlí se jen k nařízením.

Matějovský
Matějovský
3 let před

Mimochodem kolego, co říkáte na výkony hygieniků? Vsadím se, že ti nerozpoznají ani neštovice.

Bohunka
3 let před

👍 Snažím se vyhýbat tomuto tématu, ale souhlasím s tebou Tome úplně ve všem.
Někde jsem slyšela, že naše vláda je ve vztahu s covidem jako neandrtalec posazeny před počítač a zkouší co které klávesy dělají. Zmackne a čeká co se stane, když se to ukáže jako chyba, zmáčkne jednoduše jiný čudlík. Přesně tak mi to u nás v ČR připadá. 🙁

Soňa Bulbeck
3 let před

Milý Tomáš, máte pravdu, ale bohužiaľ som ráno počula v správach, že to na Karlovarsku už odo dnes takto funguje, takže naozaj nám ostáva len dúfať, že sa udeje nejaký zázrak, aby sme prežili. Na Slovensku je situácia veľmi podobná, delíme sa striedavo s Českom o prvú priečku v počte úmrtí a takisto aj v nekompetentnosti a neschopnosti vlády.. Nerada priznávam, že som si takto svoju existenciu tu nepredstavovala a že tá bezmocnosť je ubíjajúca…

Matějovský
Matějovský
3 let před

V roce 2007 jsem byl státem povolán při epidemii ptačí chřipky k likvidaci napadené drůbeže, celej den jsem s hasiči plynoval drůbež z velkochovů. Odporná, smradlavá práce v chemických oblecích, po tomto maratonu nám armáda zajistila večeři…a přivezli kuřecí bagety, milí ambulantní lékaři, takhle v tom státě funguje všechno, rozhoduje z reality vytržený úředník a nad ním to vše zajištuje nějaký politický panák. Nejhorší ovšem je, že úředník je ochromený strachy, nevymyslí nic, protože současný politický panák je snad největší debil v historii vedení naší země. No třeba se pletu, ale každopádně hodně štěstí a pevný nervy

Ladislav Vrchovský
3 let před

V letech komunistické totality jsem musel povinně nastoupit na vojenskou prezenční službu. V rámci školení jsem byl seznámen s právy a povinnostmi vojáka. Jena z těch povinností zněla: Voják vždy plní rozkazy nadřízeného. Zeptal jsem se, co mohu udělat v případě, když rozkaz je podle mého názoru nesmyslný. Odpověď zněla: Pak ne ten rozkaz reagujete slovem provedu, vykonáte ho a potom si můžete stěžovat na to, že byl nesmyslný. Tal jsem se dál: A co když v důsledku vykonávání nesmyslného rozkazu přijdu o život já, a pak už si nikdo stěžovat nebude moci, nebo ještě hůře, když o život přijde… Číst vice »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial