Úředník je základ státu

A je to tak dobře. Proto jsem udiven, že se společnost pozastavuje nad prostým faktem, že v polovině ledna byl proočkován Státní zdravotní ústav (ředitel Březovský resignoval), nyní je v podobné situaci i ředitel největší zdravotní pojišťovny ing. Kabátek.

Vakcíny proti Covid 19 je zatím poskrovnu, navíc očkování provází poměrně typický český chaos (vzdor faktu, že se bude očkovat, který byl jasný už v létě 2020).  I přes to, že očkování řídí jeden z nejlepších krizových manažerů našich moderních dějin – shodou okolností i premiér – ing. Andrej Babiš). zdá se, že společnost je poněkud současnou praxí vakcinace rozladěna.

I když je ze statistik jasné, že Covid kosí hlavně naše starší spoluobčany a ti méně letití mají daleko větší šanci na přežití, zdá se, že nejlepší krizový manažer moderní doby nepočítal s typickou českou vlastností, která se dá popsat příslovím, že „co je doma, to se počítá“. Takže přes všechny ukazatele, které poukazují na vyšší stupeň nebezpečí nákazy u seniorů a lékařského personálu, jež pracuje v pověstné první linii fronty, neuhlídal prostý fakt, že existuje zvláštní sorta, jež považuje sebe sama za cosi výjimečného, co musí dostat přednost přede všemi.

Na Státním zdravotním ústavu se vedle několika lékařů (kteří přicházejí do kontaktu s nemocnými mnohem méně častěji, než kupříkladu jejich kolega praktický lékař), nechalo naočkovat úřednictvo zmíněné instituce, které sama sebe považuje nejspíše za zcela nepostradatelné pro chod našeho státu.  Podobně státotvorně se nyní zachoval i ředitel VZP ing. Kabátek, nedávno i ředitel nemocnice v Českém Krumlově, který vakcínu „vyšetřil“ i pro své příbuzné a známé. Jsou i další, ale seznam by byl dlouhý.

Zdálo by se, že se nám zde, slovy paní Holubové, „rozmohl jeden nešvar“. Jde o jisté slovíčko, které používá i mladá Šebková, jde však o přenesený význam postoje úřednictva směrem k občanům, kteří nemají onu zázračnou možnost být u lizu a schrastit ony malé lahvičky. Co je zmíněným úředníkům do obyvatel domovů pro seniory, co je jim do lékařů v terénní praxi, kteří v podstatě riskují při své práci dnes a denně přinejmenším zdraví, v případě nemoci pak uzavření ordinace a výpad činnosti, která se dále odráží v nedostupnosti lékařské péče a možnosti oddálení diagnosy vážné nemoci u pacientů.

Občané musejí přeci pochopit, kdo je v tomto státě tím nejdůležitějším činitelem. Proto je nezodpovědné, když pan ředitel SZÚ Březovský odstoupil ze své funkce,  stejně jako zmíněný ředitel nemocnice. Správný je postoj ing. Kabátka z VZP, který na svém kroku nechat se naočkovat nevidí absolutně nic špatného a nikdy neodstoupí, pamatujte si to, nikdy.

Úředník je přeci základ státu.

Subscribe
Upozornit na
guest

4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Vlasta Fišrová
Vlasta Fišrová
3 let před

Zdá se, že vysocí úředníci nepodléhají konspiracím a že by se snad vakcíny obávali, jak ďáblova díla. Mě to ale přijde až zvrácený, jako dobrý promo, že když je to protekčně, tak je to výhodný… a tak je exemplárně potrestáme, abychom ukázali, jací jsme my ve vládě poctivci. Chacháááá… Inu každý žijeme svůj příběh. Osobně třeba po té injekci netoužím, s chutí se jí vyhnu.

Vladimír T. Gottwald
3 let před

Inu, když už se opíchali, tak ať se třeba i oklátěj!

Last edited 3 let před by Vladimír T. Gottwald
Tomáš Flaška
3 let před

Naštěstí je už jiná doba a smí se o tom psát a zveřejňovat to. A to je potřeba dělat. A těmi lidmi jen pohrdat.

Hana
Hana
3 let před

Děkuji, že jste uchopil ze všech těch průšvihů v procesu očkování právě tento. Můžeme si myslet, že kdyby byl proces očkování připraven profesionálně, neumožnil by nadlidem žádná zvýhodnění. Ale obávám se, že oni by si svoje chodníčky prošlapali stejně. Vy jste téma popsal s klidem a s noblesou. Alespoň trošku jsem se, díky vám, zbavila vzteku, který mnou poslední dny lomcuje.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial