Zítřek ti nikdo neslíbil – recenze

Napsat knihu je těžké. Napsat dobrou knihu je mnohem těžší. A napsat knihu, od které nejde prostě odejít, je umění.  To poslední platí o autorce a jejím „současném českém thrilleru“.

I když označení thriller je v tomto případě dle mého poněkud zavádějící.  Obvykle si u podobného žánru představujeme temné prostředí zapadlé městské čtvrti, kam není radno zajít, případně opuštěné místo kdesi v divočině, kde není signál a vůbec nikdo, na koho je možné se obrátit s prosbou o pomoc. A také nalézané mrtvoly, nápisy psané krví na koupelnových zrcadlech, z nichž zamračený policista, který má problém s alkoholem či pervitinem, luští vzkazy šíleného vraha.

Toto vše v knize autorky Kateřiny Karolové nenajdete a přesto budete od první stránky zachyceni do sítě děje, které před vámi jen velmi zvolna rozplétá a nechává čtenáře přemýšlet, kamže to vlastně směřujeme.  V knize je jen pár postav, které autorka velmi dobře psychologicky prokresluje, takže zhruba v polovině četby začínáme tušit jací jsou a jak se budou v určitých situacích chovat.

Děj knihy nelze prozradit, jde o velmi důmyslně stavěnou pyramidu zpočátku na sobě nezávislých linek, které se ve finále začínají postupně splétat do logického vyústění. Nicméně lze čtenáře navnadit zadní stranou knihy.

„Jsou tři, i když je každý sám. Probudí se na neznámém místě. Netuší kde, neví proč. Nic si nepamatují. A něco je špatně. “

Kniha je napsána poměrně úsporným stylem,  dominují krátké věty, připomínající hudební styl ragtime. Pozornému čtenáři neunikne i často originální přirovnání („Byl jako zapomenutý kufr, co poněkolikáté objíždí smyčku na letištním pásu“), případně i vtip („chceš-li znervóznit svého muže, zeptej se, jestli ví, co je dnes za datum“).

Jsem si jist, že dobrý scénárista by z tohoto materiálu vytvořil sledovatelný seriál pro nedělní večery.

Autorka je dětská lékařka, žije na Valašsku, má tři malé děti (kdy si našla čas na napsání této knihy je pro mne stejná záhada, jako ta v knize). Její první kniha „Já, doktorin“ vydaná v roce 2019, je vhodná pro mladé lékaře, kteří se chystají „vyrazit do světa“. Je oceňovanou blogerkou na blogu idnes.

Knihu vydalo nakladatelství xyz v Praze 2020. Náklad není uveden.

Loading

Subscribe
Upozornit na
guest

13 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
David Vlk
3 let před

Super děkuji.Knížku si koupím.

Dan Pospisil
Dan Pospisil
3 let před

I ja se na knihu tesim, i kdyz kvuli Covid-u asi bude trvat dlouho, nez se mi dostane do ruky. Recenze slibuje psychologicke zamereni, coz je muj velmi oblibeny zanr u kriminalnich pribehu, hromady krve, vystrilene zasobniky, ponura atmosfera me u „kriminalek“ neoslovuje.

Vladimír T. Gottwald
3 let před

Díky, to si přečtu!

Kateřina Karolová
Kateřina Karolová
3 let před

Tome, musím smeknout- taková pěkná a výstižná recenze, děkuji Ti za ni. A je mi velkou ctí, že se objevila na blogosféře, děkuju!

Jan Šik
3 let před

Paní Karolovou rád čtu, o knize vím a těším se, až si ji přečtu. Děkuji za recenzi a přeji hezký den

Kateřina Karolová
Kateřina Karolová
3 let před
Reply to  Jan Šik

Zdravím, pane Jane a děkuji. Moc bych si přála, aby Vás knížka nezklamala.

Zdeňka Ortová
3 let před

Tomáši, to je krásná recenze. Už pár dní se moc těším, až se mi knížka dostane do ruky, ale po přečtení Tvého článku se těším tuplovaně!!! A jen dodám, že stejně jako Ty obdivuji Kačenku za to, že při třech malých chlapících a jednoho velkého zvládla napsat knihu s tak propleteným dějem, který někam ústí a nás čtenáře drží u četby. To fakt smekám. Tak já pokračuji v těšení se a přeji příjemné nedělní dopoledne!

Kateřina Karolová
Kateřina Karolová
3 let před

Zdeni, moc děkuju, ty jsi tak hodná:) A Tomovi se to vážně povedlo-zhodnotit, navnadit a přitom neprozradit, skvělé.

Zdeňka Ortová
3 let před

Četla jsem i „Já, doktorin“. Ačkoli nejsem mladý lékař, moc se mi líbila a pořídila jsem ji i k nám do knihovny. 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial